SI
Show menu

Zmagovalec razpisa "Z Jezerški v Slovensko hišo 2018" - Gregor Potočnik

Zmagovalec razpisa "Z Jezerški v Slovensko hišo 2018" - Gregor Potočnik

Sora pri Medvodah, 16. 2. 2018
Gregor Potočnik je študent Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem na Bledu, smer kuhinja in strežba, kjer ga do konca študija čaka le še diploma. Kot strastnemu rekreativnemu športniku in članu slovanske mladinske kuharske reprezentance ni bilo potrebno dvakrat razmisliti, če bi se prijavil na razpis "Z Jezerški v Slovensko hišo 2018", na katerega se je prijavilo skorja 50 študentov gostinstva in turizma iz vse Slovenije. Da je strogo komisijo prepričal ravno on, je bila na koncu odločilna njegovo strast in predanost gostinskemu poklicu. Tako se je z razpisom začela tudi Gregorjeva olimpijska zgodba. V začetku tega tedna se je pridružil naši ekipi v Slovenski hiši, ki je osrednje stičišče vsega kar je povezano s Slovenijo v času Olimpijskih iger v Pjongčangu. Da bodo gostje vedno dobro postreženi, da bodo začutili odlično slovensko kulinariko in gostoljubnost, bodo poskrbel tudi Gregor in naša ekipa. 

O razpisu "Z Jezerški v Slovensko hišo" smo se pogovarjali z predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Petrom Doklom, poslovnim direktorjem Jezeršek gostinstva, Juretom Jezerškom in zmagovalcem razpisa, Gregorjem Potočnikom. 
Peter Dokl
Na razpis »Z Jezerški v Slovensko hišo 2018« se je prijavilo skoraj 50 študentov gostinstva in turizma. Na koncu je strokovna komisija med 6 finalisti izbrala Gregorja Potočnika. S čim je vas je Gregor prepričal? Kaj je bila njegova glavna prednost pred ostalimi kandidati? 
"Vsi kandidati so bili izjemni, že po prvih dveh intervjujih smo bili člani komisije enotni, da nas čaka zelo zahtevna odločitev. Po mojem mnenju je jeziček na tehtnici prevesilo dejstvo, da je imel Gregor v poskusnem obdobju najmanj časa za dokazovanje, pa je vseeno uspel navdušiti nadrejene."

Je bila odločitev med 6 finalisti težka? Zakaj?
"Izredno. Kot sem že omenil, so nas prav vsi navdušili s svojim žarom med intervjujem, znanjem, strokovnostjo in urejenostjo. Kljub mladosti je imela večina presenetljivo konkretne plane za prihodnost." 

Kaj je tisto, kar je bilo za vas najpomembnejše pri odločitvi? Kaj ste iskali pri kandidatu oz. kaj ste želeli slišati iz njegovih ust? Morda kakšna posebna znanja, ljubezen do športa …?
"Sam kandidatov nisem spremljal med poskusnim obdobjem, zato sem se morda še toliko bolj osredotočil na razgovor. Zagotovo sem v odgovorih kandidata iskal neko navdušenje nad samimi olimpijskimi igrami, željo po prisotnosti na tako velikem športnem dogodku."

V Slovenski hiši v Pjongčangu boste imeli številne sprejeme in zanimive goste, katerega del bo tudi izbrani kandidat. Kaj vse se bo dogajalo in kdo vse pride v Slovensko hišo? Za koga vse bo izbrani kandidat v sodelovanju z ekipo Jezeršek pripravil pogostitev?
"V slovenski hiši se bo odvila vrsta dogodkov. Poleg novinarskih konferenc in sprejemov prejemnikov kolajn, bo največji dogodek zagotovo srečanje Svetovne zveze olimpijcev, kamor so povabljeni vsi olimpijci širom sveta, ki bodo v tem času v Južni Koreji. Zagotovo je vredna omembe tudi Turistična borza, ki jo pripravljamo skupaj s Slovensko turistično organizacijo, kjer se bodo povezale slovenske in korejske turistične organizacije."

Najpomembnejše šele prihaja. Kljub temu pa nas zanima, kako kot predstavnik OKS-a ocenjujete sodelovanje v sklopu razpisa »Z Jezerški v Slovensko hišo 2018«? Je po vašem mnenju strokovno ekskurzija res nepozabna življenjska izkušnja in priložnost za mlade kot je Gregor in zakaj? 
"Veseli me, da je gostinstvo Jezeršek v celoti prepoznalo potencial projekta in ga izkoristilo, ne samo za svojo promocijo, temveč tudi za promocijo njihove dejavnosti in poklicev, ki so z njo povezani. Že samo število prijavljenih kandidatov na razpis pa nam pove, kako zaželena je v očeh mladih taka strokovna ekskurzija. Prepričan sem, da bo Gregorju izkušnja v Koreji ostala v spominu za vse življenje."
Jure Jezeršek
Na razpis »Z Jezerški v Slovensko hišo 2018« se je prijavilo skoraj 50 študentov gostinstva in turizma. Na koncu je strokovna komisija med 6 finalisti izbrala Gregorja Potočnika. S čim je vas je Gregor prepričal? Kaj je bila njegova glavna prednost pred ostalimi kandidati? 
"Gregor je bil najboljši med najboljšimi, v zelo kratkem obdobju je pokazal veliko strokovnosti, profesionalnosti in predvsem strasti do gostinskega poklica." 

Je bila odločitev med 6 finalisti težka? Zakaj?
"Zelo! Že odločitev, da v finale uvrstimo 6. kandidatov namesto 5. Pove, kako kvalitetni in izenačeni so bili kandidati. Prav vsi so bili strokovni, profesionalni in strastni." 

Kaj je tisto, kar je bilo za vas najpomembnejše pri odločitvi? Kaj ste iskali pri kandidatu? Kakšna posebna znanja, karakter, pripravljenost za delo …?
"Pri končni odločitvi je odtehtalo to, da je Gregor pravi »multipraktik«, ki je pripravljen prijeti za vsako delo, z izkušnjami in strokovnim znanjem tako v kuhinji kot v strežbi."  

Lahko bi rekli, da je Gregor Potočnik svež veter. Kljub temu, da Jezeršek gostinstvo sodeluje z več  kot 200 različnimi študenti, z Gregorjem do sedaj še niste sodelovali. Torej je na razpisu »Z Jezerški v Slovensko hišo 2018« dejansko zmagal nekdo, ki ga niste poznali od prej in ki še nikoli ni delal pri vas. Lahko torej zaključimo, da ni vse »kuhinja« in da je dejansko zmagal najboljši? 
"Res je, Gregorja prej nismo poznali pa čeprav smo skoraj sosedje. V obdobju enega meseca je pokazal ogromno, predlagal nekatere rešitve in izboljšave tako, da je tudi ta del pomembno vplival, da ga vzamemo v Korejo na Olimpijske igre." 

V Slovenski hiši v Pjongčangu boste imeli številne sprejeme in gostili zanimive goste. Del vsega tega bo tudi izbrani kandidat. Kaj bodo njegove glavne zadolžitve? 
"Njegova naloga bo pomoč naši ekipi tako v strežbi kot v kuhinji."

Čeprav najpomembnejše šele prihaja, nas zanima, kaj je tisto, kar je Jezeršek gostinstvo z razpisom »Z Jezerški v Slovensko hišo 2018« pridobil? 
"Lahko rečem, da smo zelo zadovoljni, v naši hiši sicer nimamo velikih kadrovskih problemov smo pa s tem projektom veliko naredili za v prihodnje, predvsem pa za promocijo gostinskega poklica."

Je po vašem mnenju strokovna ekskurzija res nepozabna življenjska izkušnja in priložnost za mlade kot je Gregor in zakaj? 
"Vsekakor, velikokrat rečem, da na olimpijske igre lahko prideš, če si vrhinski športnik ali pa vrhinski gostinec. Olimpijske igre so velik globalen dogodek, ki je že sam po sebi zanimiv, v kolikor pa imaš možnost na dogodku delati tisto kar sicer v življenji počneš najraje pa je to toliko bolje in pomeni, da spadaš v svetovno elito!"

Kaj bi želeli sporočiti mladim, ki se niso prijavili na razpis? In kaj bi želi sporočiti vsem tistim, ki so se prijavili vendar niso bili izbrani za strokovno ekskluzijo?
"Mladi naj izkoristijo vsako takšno in podobno priložnost,  s tem pridobivajo življenjske izkušnje in reference. Vsi tisti, ki so se prijavili in tokrat niso bili izbrani pa verjamem da bodo kmalu dobili novo priložnost. Verjamem, da bomo kmalu del kakšnega zanimivega dogodka in da to za nas niso zadnje Olimpijske igre."  
Gregor Potočnik
Obiskujete Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Bled, vaše področje dela je kuhinja in strežba. Zakaj pravzaprav ste se odločili za ta poklic?
"V tem poklicu enostavno uživam, rad delam z gosti se pogovarjam in poizkušam biti kar se da čim bolj gostoljuben. Za to sem se tudi odločil za ta poklic ker sem začutil da ga bom z veseljem opravljal, je zelo dinamično delo in vsak dan se naučiš nekaj novega. Vse začelo že v osnovni šoli, kjer smo prvič delali makarone. Spomnim se, da sem že takrat hotel prinesti vino, da bi bil obrok popoln ampak tega nisem mogel narediti. Z vpisom na srednjo šolo za gostinstvo in turizem v Ljubljani pa se je vse še bolj aktivno začelo. Po končani srednji šoli sem se vpisal na Višjo šolo za gostinstvo in turizem na Bledu. 
Če strnem svoje besede, imam res rad ta poklic z veseljem ga opravljam, čeprav je kdaj zelo težko. Ampak, ko zaključiš določen projekt in vidiš, da si ga odlično izpeljal si res zadovoljen v sebi."

Ste član slovenske mladinske kuharske reprezentance. S kakšni rezultati vse se lahko pohvalite? Kaj je vaš največji dosežek do sedaj? In kaj je vaš cilj? Priti na kuharsko olimpijado mogoče?
"Do nadaljnjega sem bil član mladinske kuharske reprezentance Slovenija, a sem moral zaradi preveč obveznosti svoje mesto prepustiti drugemu članu. Ker seveda na vseh področjih pač ne moraš delati. Moral sem izbrati katero pot bom hodil oziroma kaj je pretehtalo in to je šola, ki mi je prvi cilj, da jo dokončam in do druge jeseni spišem diplomsko nalogo. Bila je odlična izkušnja vendar zahteva od človeka 110%, seveda pa člane spremljam in spodbujam. 
Pohvalim se lahko s številnimi nagradami iz kuharstva tako doma kot iz tujine, izpostavil pa bi dve tekmovanji, kjer sem dosegel odlična rezultata. V Novem Sadu sem osvojil zlato medaljo za jed ki sem jo pripravil. Zaenkrat največji uspeh drugo mesto na evropskem prvenstvu (AEHT) v Belgiji Oostande. Kjer sem dobil v ekipo še dva člana iz Evrope. In smo morali pripraviti Fingerfood in glavno jed, seveda pod časovnim pritiskom. Malo nam je zmanjkalo do zlate medalje vendar sem z rezultatom res zadovoljen. Vesel pa sem bil tudi za moja dva sotekmovalca, ki sta bila mlajša od mene in sta se veliko naučila.   
Zaenkrat imam v planu še nekaj tekmovanj in končati šolo to je prvi cilj. Sedaj pa me vleče še malo v tujino. Delo v restavracijah, da si naberem nekaj izkušenj. Vendar vse po korakih nič ne smem prehitevati."   

Na razpis »Z Jezerški v Slovensko hišo 2018« se je prijavilo skoraj 50 študentov gostinstva in turizma. Na koncu je strokovna komisija med 6 TOP finalisti izbrala ravno vas. S čim mislite, da ste jih prepričali? Kaj je bila vaša prednost? 
"Ko sem se prijavil na razpis sem mislil, saj ne morem nič izgubiti. Poslal sem CV in motivacijsko pismo in čakal na rezultat. Na kar dobim sporočilo, da sem med 20 izbranimi. Na tem mestu sem si rekel, sedaj moram dati vse od sebe, kajti imam znanje, mogoče malo sreče in skozi delo sem napredoval. Videl sem kar nekaj dogodkov in to niso bili zadnji. Sam v sebi sem res hotel priti v finale. Konkurenca je bila močna saj smo vsi imeli veliko znanja in izkušenj. Vem, da jim je bilo težko izbrati zmagovalca imeli so težko nalogo. Verjetno jih je prepričala energija s katero opravljam to delo. Ni mi bilo težko delati v kuhinji niti v strežbi. Svoje delo sem poizkušal opraviti čim bolje in izplačalo se je. S trdim delom in nekaj odrekanj sem izpolnil to kar sem si zadal." 

Februarja odhajate za kar en teden v Slovensko hišo na Olimpijske igre v Pjongčang. Kako si predstavljate delo v Slovenski hiši? 
"Z eno besedo Zanimivo. Menim, da bo lepa naloga. Delo bo razgibano v tistem tednu bom izkusil vse elemente gostinstva. Od promocije Slovenije do kulinarike. Videli bomo veliko gostov iz drugih držav, zato bomo morali nalogo še toliko bolj izpeljati z odliko. Slovenijo bomo predstavili v res lepi luči, kajti imamo kaj za pokazati. Čeprav smo majhna država imamo skoraj vse in zato menim, da je vredna ogleda in promocije. Lahko stojimo oziroma konkuriramo velesilam kot so Nemčija, Avstrija,… Komaj čakam."

Sodelovanje na Olimpijskih igrah so sanje vsakega športnika. Kaj vam pomeni to, da ste bili izbrani?
"Tudi sam se malo ukvarjam s športom vendar tako bolj za dušo. Da sem bil izbran si štejem v čast in sem na to zelo ponosen. Da sem bil izbran pa mi pomeni, da delam dobro in da sem na pravi poti. Nenehno dokazovanje in strmenje k ciljem enkrat obrodi sadove. Kot sam šport pa ga spremljam in sem ponosen na naše fante in dekleta. Olimpijske igre pa so največji svetovni dogodek, kjer so zbrane številne države sveta in da si lahko del tega je skoraj noro. Še sedaj ne morem verjeti, da mi je uspelo. Res bom poizkušal potegniti kar se da iz tega tedna. In komaj čakam na let, ki je ravno na moj rojstni dan. Veliko darilo je prišlo malo prej."   

Pri Jezeršek gostinstvu pravijo, da je strokovna ekskurzija v Slovensko hišo v Pjongčang prihodnje leto nepozabna življenjska izkušnja. Jo boste tako jemali tudi vi? Kaj je tisto, kar boste poskušali naučiti od ekipe Jezeršek oz. odnesti od te izkušnje?
"Res je. Da bom en teden delal v Slovenski hiši je res super. V nalogo se bom poglobil in jo izpeljal kar se da po najboljših močeh. Zapomnil in naučil se bom veliko novega. Verjetno delo v timu, ki je najbolj pomembno. Nenehna komunikacija in pogovor eden z drugim. To je nekaj nalog ki se jih bom naučil v tem tednu. Drugače pa uživati, gledati svet z odprtimi očmi, potegniti največ iz tega. Z besedami je težko opisati ta dogodek in izkušnje ki jih bom dobil." 

Kje se vidite čez 10 let?
"Za tako dolgo obdobje težko rečem. Lahko pa povem da mi je cilj v letu 2018 narediti šolo in tekmovanja. Sodelovanje na olimpijskih igrah. Nato pa delo preko erasmusa v tujini. In nabiranje izkušenj v Slovenskih restavracijah in v tujini. Čez 10 let pa nekje šef kuhinje ali pa kaj več. Vsak kuhar si želi imeti nekaj svojega, strmim tudi k tem vendar to je zaenkrat samo želja."
  
Mladi vedno težje dobijo službe ali pa preprosto nimajo interesa za delo. Si lahko izbirčen ali je potrebno poprijeti za vsako delo? Kakšne so vaše izkušnje?
"Glede služb se pogoji izboljšuje. Seveda pa je potrebno poprijeti za vsako delo če je le možnost. Vsako delo je spoštovanja vredno. Meni v življenju ni bilo vedno lahko in zato se dela nikoli nisem branil. In nikoli mi ni bilo težko delati. Saj samo z delom si lahko nekaj ustvariš, nič nebo prišlo samo od sebe. Delo je treba poiskati in ga videti. Moj osebni moto je 'nikoli ni tako dobro, da nebi moglo biti še boljše'. Vem v teh beseda je mogoče malo perfekcionizma ampak malo ga je lahko. Le tako lahko konkuriramo drugim."  

Kakšno sporočilo bi imeli za vse mlade, ki se odločajo za delo na področju gostinstva? 
"Morajo ga imeti radi in nikoli reči ne. Naj bodo kar se da prijazni in gostoljubni. Gostinstvo je lep poklic, vendar je težak z veliko odrekanj. Vendar naj jim bo to cilj, da ne obupajo. Naj ustvarijo nekaj lepega, na kar naj bodo ponosni. Ker to kar ustvarimo s svojimi rokami največ šteje v življenju. Gostinstvo je široko in glede dela se najde za vsakega kaj, lahko se kaj ustvari in dela je veliko."  Več o razpisu Z Jezerški v Slovensko hišo 2018 in pestrem dogajanju v Slovenski hiši preberite tukaj.