SI
Show menu

Izza pulta: Andrej Colarič, pivovarski mojster

Izza pulta: Andrej Colarič, pivovarski mojster

Sora pri Medvodah, 13. 5. 2019

Akademija Jezeršek je bogatejša za novega "profesorja"! Predavanja bodo zelo hmeljnata in obljubimo, da bo semester vse prej kot dolgočasen!

Veseli nas, da delavnico vodi Andrej Colarič, ki se ponaša s certifikatom Cicerone®, enim najbolj cenjenih nazivov na področju pivovarstva.

Pripravite vprašanja za našega pivovarskega mojstra in se mu pridružite na delavnici, na kateri bomo degustirali pet vrhunskih primerkov piva iz različnih držav in različnih stilov, da pokažemo, kako raznovrsten in pester je svet piva. Pokazal nam bo tudi, kako najenostavneje zvariti pivo kar doma –tako da bomo z lastnimi očmi videli, kako nastanejo vsi ti čudoviti okusi in arome.

Na nekaj vprašanj nam je že uspelo dobiti odgovore in razkrivamo vam jih v kratkem intervjuju. Druge skrivnosti piva  nam bo Andrej razkril kar na delavnici.


INTERVJU

Kako se začne tvoja zgodba o ljubezni do piva?

»Začne se zgodaj. Morda celo kako leto prezgodaj, haha. Od nekdaj sem bil velik ljubitelj piva, ko pa sem ga začel spoznavati ob varjenju in okušanju različnih stilov, sem ga vzljubil še bolj. Ko enkrat pokusiš vrhunsko pivo, poti nazaj ni več.«


Kje vse si nabiral znanje o tem hmeljevem zvarku? Zaupaj nam še, kaj pomeni imeti certifikat Cicerone?

»Prebral sem ogromno knjig in člankov, kar je krasen začetek. Pravo nabiranje znanja pa se začne, ko se lotiš tega, o čemer bereš. V življenju sem spil približno 1700 različnih vrst piva in že to je trening, ki se ne zgodi čez noč.

Cicerone je ameriška organizacija, ki podeljuje certifikate najbolj usposobljenim na področju znanja o pivu. Kandidati morajo uspešno opraviti strog preizkus znanja o pivu, tako teoretičnega kot praktičnega. Sem spadajo proces varjenja, prepoznavanje napak, poznavanje stilov, tudi kombiniranje piva in hrane itd.«


Se še spomniš, kdaj si zvaril svoje prvo domače pivo? Je šlo vse po načrtih?

»Prvo pivo sem zvaril leta 2013. Na srečo sem že takrat dovolj vedel o pivu, da sem se lotil stila, ki velja za preprostejšega in bolj odpušča manjše napake. Morda je pivo tudi zato razmeroma dobro uspelo. Lahko še omenim, da se je, odkar varim pivo, število mojih prijateljev skokovito povečalo, haha.«


Katera zvrst piva ti je najbolj všeč in si ga največkrat privoščiš?

»To je eno najtežjih vprašanj, ker nanj nimam odgovora. Moja izbira piva je povsem odvisna od trenutnega navdiha, hrane, vremena ...«

Če pa bi že moral izbrati, je to pale ale na sončen popoldan in belgijski dubbel na hladen zimski večer.«


Ali obstaja vrsta piva, ki bi si jo želel zvariti doma, pa do zdaj še ni bilo priložnosti ali poguma?

»Predvsem bi si želel malce več prostega časa, ker bi to pomenilo več potencialnih vrst piva. Sem pa ravno v fazi nadgradnje svoje pivovarske opreme, ki bo prav tako omogočala še več eksperimentiranja.«


Kateri je tvoj najljubši prigrizek ob vrčku piva?

»Pivo je vsestranska pijača, ki spada tako ob burger in pico, kot najde mesto tudi v vrhunskih restavracijah. Kot velik ljubitelj piva trdim, da pivo lahko spada k vsaki hrani, seveda pa moramo ob določeni jedi izbrati pravo.«


Kakšno predznanje naj imajo udeleženci pred tvojo delavnico na Akademiji Jezeršek?

»Za to delavnico ni potrebno predznanje, bom pa seveda zelo vesel vedoželjnih ljubiteljev piva, ki cenijo dobro pivo in bi ga radi čim bolje spoznali.«

GALERIJA

Prva hmeljnata delavnica bo potekala v četrtek, 6. 6. 2019, ob 17.00.
Čim prej se prijavite in si zagotovite prosto mesto.