Tradicionalno ocenjevanje najboljših kranjskih klobas v Sori pri Medvodah v okviru 3. Festivala kranjskih klobas je letos odprl minister za kmetijstvo Dejan Židan ter hkrati poudaril, da Slovenija na žalost prehransko ni samozadostna, da pa je spodbujanje kvalitete domačih proizvajalcev živil korak k boljšim prehrani prebivalstva. Zato bo 4. Festival kranjske klobase v prihodnjem letu gostil tudi simpozij na temo zaščitenih prehranskih proizvodov Slovenije. Omenil je, da se Slovenija na evropskem nivoju trudi, do konca leta 2012 zaščititi kranjsko klobaso kot živilo slovenskega izvora, za kar v evropskem parlamentu že potekajo aktivnosti.
Ocenjevanje, ki ga je pripravila Hiša kulinarike Jezeršek, Biotehniška fakulteta iz Ljubljane, GIZ Kranjska klobasa in Športno turistično društvo Sora, je prineslo eno absolutno zmagovalko, katere ocena je v 60% sestavljena iz strokovnega ocenjevanja tekmovalnih vzorcev, 40% iz ljubiteljskega ocenjevanja tekmovalnih vzorcev.