Najboljša kranjska klobasa 2015 - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Najboljša kranjska klobasa 2015

Najboljša kranjska klobasa 2015

19. 8. 2015
Na letošnjem 12. tradicionalnem državnem tekmovanju za najboljšo zaščiteno kranjsko klobaso, ki je potekalo v sredo, 19. 8. 2015, ob 12ih, v Hiši kulinarike Jezeršek, v Sori pri Medvodah, so bili izglasovani sledeči rezultati:

SKUPNI ZMAGOVALEC ocenjevanja kranjskih klobas 2015 je MESARIJA ARVAJ

Kranjska klobasa Mesarije Arvaj je prejela največje skupno število glasov strokovnih in ljubiteljskih ocenjevalcev. Drugo mesto je zasedel proizvajalec Mesarstvo Oblak. Tretje mesto si je prislužila kranjska klobasa podjetja Košaki TMI. Skupno oceno je tvorilo 50% ocene strokovne komisije in 50% ocene ljubiteljskih ocenjevalcev.

1. mesto MESARIJA ARVAJ d.o.o.
2. mesto MESARSTVO OBLAK d.o.o.
3. mesto KOŠAKI TMI d.d.

Skupni rezultati vzorcev so bili zelo izenačeni kar nakazuje na naraščajočo kvaliteto kranjskih klobas.

Rezultati strokovnega ocenjevanja

Šest stalnih članov strokovne komisije pod vodstvom mag. Marlene Skvarča je danes v dopoldanskih urah ocenilo 15 vzorcev kranjskih klobas. Glede na število prejetih točk je dosegla 1. mesto kranjska klobasa MESARSTVA OBLAK, 2. mesto kranjska klobasa MESARIJE ARVAJ, 3. mesto pa kranjska klobasa podjetja KODILA.

Rezultati ljubiteljskega ocenjevanja

Več kot 200 ljubiteljskih ocenjevalcev kranjske klobase je največ glasov dodelilo kranjski klobasi MESA KAMNIK. Drugo mesto je dosegla kranjska klobasa MESARIJE ARVAJ in tretje mesto KMETIJE HRIBAR.

Kranjska klobasa z zaščiteno geografsko označbo v Evropski uniji

"Na začetku letošnjega leta je bila potrjena mednarodna zaščita kranjske klobase z geografsko označbo (Protected Geographical Indication). Ob tej veseli informaciji iz Bruslja je bilo tudi nekaj pelina. Sosednja Hrvaška je uspela z najvišjim možnim moratorijem, to je 15 let, ko bo lahko še uporabljala za njihove ne-kranjske klobase ime »kranjska kobasica«. Očitno so bila lobiranja močnejša od zgodovinskih dokumentov in dejstva, da sosednja država proizvaja »kranjske kobasice« od obdobja po koncu 1. svetovne vojne v popolnoma drugačni tehnološki sestavi, kot je značilna za originalne kranjske klobase. V obdobju potrjevanja kranjske klobase kot značilnega slovenskega izdelka so imeli nekaj pomislekov tudi v Avstriji in Nemčiji, vendar je bilo zelo hitro in brez težav doseženo soglasje, da je kranjska klobasa ena od značilnih evropskih klobas iz Slovenije. Obe državi sta razumeli in spoštovali zgodovinska ter ostala strokovna dejstva, ki potrjujejo nespornost izvora tega živilskega proizvoda. Morda ni brez pomena opozoriti, da je dobila kranjska klobasa zlato medaljo za najboljši mesni izdelek že na prvem svetovnem prehranskem sejmu v Bruslju leta 1932. Latinci bi rekli »Sapienti sat«, a nekaterim to tudi ni bilo dovolj …"

Prof. dr. Janez Bogataj