Mengeš, 14. 10. 2016
Letos smo se ponovno družili z našimi prijatelji iz Varstveno delovnega centra INCE Mengeš. Ker jim je lanska delavnica o peki potice ostala v lepem spominu, so si letos zaželeli novega kuharskega znanja. Tokrat je dvanajst članov njihovega kuharskega krožka pod vodstvom naše mame Sonje pripravljalo omamno dišeče štruklje. Tudi letos smo se njihovemu vabilu z veseljem odzivali in jih v oktobru obiskali v njihovih prelepih prostorih. Jezerškovi smo jim podarili naše znanje, sestavine in čas, varovanci pa nam svoje gostoljubje, iskreno veselje, zanimanje in hvaležnost. Ustvarili smo zelo lepo jesensko zgodbo, ki nam bo za vedno ostala v lepem spominu.
Naša mama Sonja je učence naučila priprave več vrst štrukljev. Z nami pa deli svoj najbolj priljubljen recept za štruklje iz krompirjevega testa:
Krompirjev štrukelj s tremi nadevi
Sestavine za krompirjevo testo
0,5 kg krompirja
0,15 kg ostre moke
0,15 kg mehke moke
1 jajce
0,03 kg masla
Sol
Postopek
1. Opran cel krompir skuhamo, olupimo in piriramo.
2. Toplemu primešamo sol in maslo
3. Ko se masa skoraj ohladi primešamo jajce in moko.
4. Iz vsega na hitro ugnetemo testo in ga oblikujemo v svaljek.
Ideje za nadeve
Špinačni nadev s pinjolami
Špinačo blanširamo, odcedimo in sesekljamo.
Dodamo bešamel z jajcem, sol in poper in muškatni orešček.
Pinjole na suho prepražimo.
Ko nadev namažemo na testo, ga potresemo s prepraženimi pinjolami.
Skutni nadev z makom
Skuto zmešamo z jajcem in kislo smetano ter soljo.
Ko nadev namažemo na testo, ga potresemo z mletim makom.
Bučni nadev
Muškatno bučo ali bučo hokaido očistimo pešk in jo olupimo.
Razrežemo na kose, naložimo na pekač, posolimo in spečemo v pečici (180°C cca. 20 – 30 minut).
Na maščobi popražimo drobno narezano čebulo, dodamo pečeno bučo in zmiksamo s paličnim mešalnikom.
Dodamo malo smetane, pšeničnega zdroba in muškatnega oreščka.
Vse skupaj dobro premešamo.
Kako pripravimo štruklje
1. Testo na pomokani deski ali površini razvaljamo za dober centimeter na debelo.
2. Namažemo s pripravljenim nadevom in zvijemo v štrukelj.
3. Alu folijo namažemo z oljem ali stopljenim maslom in vanjo zavijemo štrukelj.
4. Štrukelj kuhamo v vreli vodi približno pol ure ali v parno konvekcijski pečici.
Kako štruklje postrežemo
Štrukelj lahko postrežemo kot samostojno jed z maslenimi drobtinami ali kot prilogo glavni mesni ali ribji jedi z omako ali samo s primerno omako, npr. gobovo.
Če bi se tudi sami želeli udeležiti katere od delavnic, sledite našim terminom na naši spletni strani.