Prvi catering popolnoma brez ostankov - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Prvi catering popolnoma brez ostankov

Prvi catering popolnoma brez ostankov

Sora pri Medvodah, 23. 5. 2017
Teden nezavržene hrane je že v nizkem startu. Filozofijo zmanjševanja količine ostankov želi pobudnik iniciative Luka Jezeršek spremeniti na vseh nivojih. Kot napoved tedna je pripravil catering, s katerim želi dokazati, da je tudi vrhunska pogostitev lahko pripravljena tako, da se ne zavrže ničesar.

Tako v restavracijah kot v domačih kuhinjah skorajda ni živila, ki ga z nekaj organizacije pri pripravi in kančkom domišljije ne bi bilo mogoče uporabiti.

V družini Jezeršek se z gostinstvom ukvarjamo že več kot 36 let. V tem času smo bili priča dramatičnim spremembam in nepotrebni količini hrane, ki se jo zavrže stran.

Tako smo se odločili za korenito spremembo in razvili strategijo za zmanjševanje zavržene hrane.
S pomočjo skrbno razdelanega sistema naročanja, shranjevanja in označevanja živil naročamo zgolj živila, ki jih zares potrebujemo.

Ostanke pa uporabimo bodisi za pripravo lastnih polizdelkov in malic za zaposlene bodisi za pripravo fondov.

Luka Jezeršek je skupaj z ekipo razvil prvi trajnostni catering, ki si prizadeva zmanjšati količino zavržene hrane tudi na dogodkih in javnih prireditvah. Tako na dogodkih pripravljamo zgolj toliko hrane, kolikor prejmemo potrditev, ostanke doniramo lokalnim organizacijam, gostom pa odslej ponujamo tudi brezplačno embalažo za shranjevanje - nezavrečko. Nezavrečka bo na voljo tudi gostom restavracij Dvor Jezeršek in Blejski grad. Z njimi želimo ljudi opogumiti, da hrano odnesejo s seboj ter v njej uživajo tudi kasneje.

Nova vizija in usmeritev je Luko gnala, da je šel še korak dlje in združil prizadevanja podobno mislečih chefov, ki delijo enako skrb za trajnostno pripravo jedi, okolje in družbo, v skupno zgodbo.
Nastala je pobuda Teden nezavržene hrane, s katero želijo pokazati, da lahko že v enem tednu občutno zmanjšamo količino zavržene hrane ter z novimi navadami zmanjšamo številke tudi na dolgi rok.

Plemenita pobuda za manj zavržene hrane je prišla tudi do slovitega chefa Massima Botture, enega najbolj prepoznavnih kuharskih mojstrov v Evropi, ki je s svojo neprofitno organizacijo Food for Soul začel pravo revolucijo na področju zmanjševanja zavržene hrane. Bottura je pobudo podprl in se bo Luki in ostalim sodelujočim chefom pridružil na otvoritvenem dogodku v petek, 26. maja 2017 na Pogačarjevem trgu.

Veš o projektu Teden nezavržene hrane si preberite tukaj.