Podpira me tudi Massimo Bottura - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Podpira me tudi Massimo Bottura

Podpira me tudi Massimo Bottura

Sora pri Medvodah, 25. 5. 2017
Pred nami je Teden nezavržene hrane. Iniciativo, ki je nastala na pobudo Luka Jezerška in njegovih podobno mislečih kolegov, podpira tudi najboljši evropski kuhar, Massimo Bottura. Skupaj nas bodo ozavestili in nam prikazali, kako lahko zmanjšamo količino odpadne hrane.

Luka smo prosili, da nam predstavi projekt Teden nezavržene hrane. 

Zavržena hrana je resen problem sodobne družbe. Kakšne so številke?

V svetu vsako leto zavržemo skoraj milijardo in pol ton hrane - povedano drugače, tretjina pridelane hrane konča v smeteh. Samo v Sloveniji zavržemo 150 tisoč ton hrane, kar je povprečno 72 kilogramov hrane na prebivalca, s čimer bi lahko pripravili celih 292 obrokov in nahranili 100 družin.
Zato smo se odločili, da o tem javno spregovorimo in na problem odgovorimo s pobudo Teden nezavržene hrane.

Kaj je pobuda Teden nezavržene hrane?
Teden nezavržene hrane je pobuda, s katero želimo javnost opozoriti, da je zavržena hrana resen problem sodobne družbe in pokazati, da lahko že v enem tednu občutno zmanjšamo količino zavržene hrane ter z novimi navadami zmanjšamo številke tudi na dolgi rok.

Kako boste spodbujali k zmanjševanju količine zavržene hrane?

Tako, da bomo organizirali teden brez zavržene hrane v sklopu katerega bomo organizirali kulinarične delavnice za javnost in bodoče kuharske mojstre ter ponudili jedi po principu nič zavržene hrane tudi v najboljših slovenskih restavracijah. V sklopu pobude bomo pripravili tudi številne materiali s praktičnimi napotki in recepti za zmanjševanje zavržene hrane, ki bodo objavljeni na spletni strani Teden nezavržene hrane in družbenih medijih iniciative in bodo k zmanjševanju zavržene hrane spodbujali vse dni v letu. 

Kdo vse sodeluje pri pobudi?

Pobuda združuje priznane slovenske chefe in posameznike, ki so predani trajnostno naravnani pripravi jedi ter skrbi za okolje in družbo ter želijo svojo predanost in znanje deliti tudi z drugimi. Med vidnejšimi slovenskimi chefi, ki so podprli pobudo, so tudi Ana Roš, Janez Bratovž, David Vračko, Igor Jagodic in Luka Košir. Pobudo podpirata tudi chef  Massimo Bottura, eden izmed najboljših kuharjev v Evropi in začetnik mednarodnega gibanja za manj zavržene hrane Food for Soul ter največja kulinarična tržnica v Sloveniji – Odprta kuhna.

Kdaj bo potekal teden brez zavržene hrane?

Teden nezavržene hrane bo v letu 2017 potekal prvič in bo trajal od 26. maja 2017 do 2. junija 2017. Dogodki pa se bodo odvijali po vsej Slovenji.

Teden brez zavržene hrane se bo pričel v petek, 26. maja 2017 na največji slovenski kulinarični tržnici Odprti kuhni. Slavnostni gost dogodka bo tudi eden izmed najbolj priznanih chefov v Evropi Massimo Bottura

V tem tednu bo vsak dan med 11. in 13. uro na Pogačarjevem trgu v Ljubljani potekala kuharska delavnica brez zavržene hrane, na Biotehniškem izobraževalnem centru Naklo in Višji gostinski šoli v Mariboru bomo o učinkoviti uporabi vseh sestavin izobraževali tudi bodoče kulinarične mojstre. 

V četrtek in petek, 1. in 2. junija, bodo na svojih menijih jedi po principu nič zavržene hrane ponudile številne vrhunske slovenske restavracije: Dvor Jezeršek, Gostilna Mahorčič, JB, gostilna Rajh, Pavus, Gostilna Repovž, Restavracija Strelec, Gostilna Mihovec, Gostišče Grič, Gostilnica Ruj, Kendov Dvorec, Gostišče Primorka, Dvorec Zemono (Gostilna pri Lojzetu), Majerija, Restavracija Dam, Rizibizi in Domačija Novak.

Kako svojo zavezo k nič zavrženi hrani uresničuje Jezeršek gostinstvo?

Že vrsto let si prizadevamo zmanjšati količino zavržene hrane na področju gostinstva.

Prvi korak k temu je bil razvoj strategije zmanjševanja količine zavržene hrane. To uresničujejo z razdelanim sistemom naročanja, shranjevanjem in označevanjem živil in s smotrno uporabo ostankov, na primer za pripravo polizdelkov, malic za zaposlene, pripravo fondov. 

Z ekipo smo razvil tudi prvi trajnostni catering, ki si prizadeva zmanjšati količino zavržene hrane na dogodkih in javnih prireditvah.  Tako na dogodkih pripravljamo zgolj toliko hrane, kolikor prejmemo potrditev, ostanke doniramo lokalnim organizacijam, gostom pa odslej ponujamo tudi brezplačno embalažo za shranjevanje – nezavrečka. Omenjena embalaža je odslej na voljo tudi gostom restavracij Blejski grad in Dvor Jezeršek. Z njimi želimo ljudi opogumiti, da hrano odnesejo s seboj ter v njej uživajo tudi kasneje. 

V sklopu Akademije Jezeršek bomo v sredo, 7. junija organizirali tudi kulinarično delavnico "Reciklirajmo v domači kuhinji", ki jo bo vodila Ana Šušteršič in bo posameznikom pomagala, da v domačih gospodinjstvih zmanjšajo količine zavržene hrane. Na voljo je samo še nekaj prostih mest, zato se prijavite čim prej! Prijave so možne tukaj

Poleg tega bomo v četrtek in petek, 1. in 2. junija na Dvoru Jezeršek vsem gostom ponudili tudi meni po principu nič zavržene hrane. Preverite meni in si rezervirajte mizo še danes. Več informacij in rezervacije najdete tukaj.