Jezerškov šmorn je šel za med - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Jezerškov šmorn je šel za med

Jezerškov šmorn je šel za med

Ljubljana, 6. 6. 2017
Luka Jezeršek in ljudska kuhinja Pod strehco v boju proti zavžreni hrani 

Vse bolj priljubljeno in poznano ljudsko kuhinjo Pod strehco, na Zaloški v Ljubljani, je v teh dneh obiskal Luka Jezeršek, še en izmed vidnejših kuharskih mojstrov pri nas, veliki večini bolj poznan kot sodnik iz oddaje MasterChef Slovenija. 

Zakaj so se v zavodu odločili v goste povabiti Luka Jezerška ni presenetljivo, saj na področju gostinstva in kulinarike, velja za enega vidnejših in uspešnejših posameznikov, ni pa toliko samoumevno, da je Luka vabilo brez pomisleka takoj sprejel s pojasnilom, da ljudsko kuhinjo pozna, da ve, kako funkcionira in da podpira njihovo prizadevanje, ki je za družbo dvojno koristno: pomaga socialno ogroženim posameznikom, ki si sami ne bi mogli privoščiti toplega, hranljivega obroka, hkrati pa tudi skrbi za viške hrane oz. da se hrana, ki bi drugače romala v smeti, čim bolj kakovostno ter izvirno uporabi. 

Obisk Strehce, kot jo radi poimenujejo njeni prostovoljci in redni gostje, odlično sovpada z njegovimi prizadevanje, kako poskrbeti, da bi bilo čim manj zavržene hrane. Prejšnji teden se je tudi končal projekt Teden nezavržene hrane, ki je potekal na Pogačarjevem trgu in drugod po Sloveniji s številnimi delavnicami in predavanji. Otvoritev je bila v sklopu Odprte kuhne, ki jo je obiskal sam Massimio Boturra, pobudnik iniciative Food for Soul.  

S tednom boja proti zavrženi hrani se zadeva nikakor ni končala, ampak se praktično šele začenja. Potrebno bo kar nekaj truda in časa, da se bo miselnosti ljudi spremenile, da bodo ljudje postali bolj osveščeni, a tako Luka kot Zavod Pod strehco, so prepričani, da se da. Konec koncev so prvi pozitivni odnosi do te problematike, tudi zaradi zavoda, ki bo prav kmalu praznoval tudi tri leta obstoja in delovanja, že vidni. Lukov obisk tako dokazuje, da je v slogi moč in je le to edini pristop k reševanju te problematike. 

Luka je za svoj obisk, hrano ni samo skuhal, ampak jo je tudi stregel gostom v lokalu, pripravil odlično piščančjo obaro in  prepoznavni Jezerškov šmorn, ki je postal že prava blagovna znamka in je na voljo tudi vsem obiskovalcem Odprte kuhne. Obe jedi se da okusno pripraviti tudi iz "ostankov" sestavin. Je pa Luka želel s svojim šmornom gostom, predvsem tistim socialno bolj ogroženim, približati to specialiteto, jih malo "pocartljati", kot je tudi sam rekel, saj si marsikdo namreč tega ne bi mogel nikoli privoščiti.

To prijetno druženje je neizmerno lepa gesta vseh, ki se trudijo vzpostaviti spoštljiv in zdrav odnos do hrane. In glede energije, ki jo vsi vključeni vlagajo v ta projekt, je uspeh vsekakor zagotovljen. 

Gostje so bili z Lukovo ponudbo več kot zadovoljni, predvsem slastni šmorn je šel za med. Odveč je omenjati, da je hrana pošla še pred zaprtjem. V ljudski kuhinji pa so z mislimi že pri naslednjih projektih in gostih. Veseli so, da ji podpira vse več znanih in tudi kuharskih mojstrov, ki z veseljem pridejo kaj dobrega skuhati. Že kar nekaj jih je obljubilo svoj obisk.