Izza pulta: Tereza Poljanič, zdrav duh v zdravem telesu - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Izza pulta: Tereza Poljanič, zdrav duh v zdravem telesu

Izza pulta: Tereza Poljanič, zdrav duh v zdravem telesu

Dvor Jezeršek, 13. 6. 2017
Tereza Poljanič je strokovnjakinja za zdravo prehrano in certificirana presno veganska kuharica, ki je diplomirala v Los Angelesu na akademiji Matthew Kenney Culinary Chef. Je ustanoviteljica bloga Teresamisu v angleškem in slovenskem jeziku. Trenutno živi in dela v Aucklandu na Novi Zelandiji. Hkrati je avtorica kuharske knjige in kuharske oddaje Zdravo, Tereza!

Z veseljem naznanjamo, da se je Tereza Poljanič pridružila Akademiji Jezeršek, kjer pripravlja prav posebno kulinarično delavnico, ki bo posvečena fermentaciji. Na delavnici "Zdravo s Terezo" se bomo naučili, kako telo nahraniti s prijaznimi bakterijami in poskrbeti za svoj imunski sistem. 

S Terezo smo se pogovarjali o njeni kulinarični poti in načrtih. 

Pred nekaj leti si spakirala kovčke, se usedla na letalo in odšla živet na drug konec sveta - Novo Zelandijo. Kaj te je gnalo?
"Oče se je na Novo Zelandijo preselil pred dobrimi 19 leti, jaz pa sem imela to srečo, da sem ga lahko prišla obiskat na vsaki dve leti. Zaradi očeta imam možnost, da bivam na Novi Zelandiji. Odločitev je bila precej lahka, Nova Zelandija me je vsakič prevzela, saj je dežela tisočerih možnosti z veličastnimi ledeniki in vulkani, dramatičnim nebom in spektakularnimi obalami. Tako sem pri svojih 24-ih spakirala celotno moje življenje v en kovček in se odpravila čez ocean." 

Kaj je tvoja stalnica v vsakodnevnem življenju?
"Velik nasmeh in vedno sezonska zdrava prehrana, ki mi daje energijo čez cel dan."

Kako se je začela tvoja kulinarična pot?
"Nimam tipične zgodbe, kako me je babica učila kulinaričnih skrivnosti. Nikoli se kuhanju nismo posvečali, pogosto smo jedli zunaj ali imeli na krožniku kakšne špagete s pripravljeno enostavno polivko. Ko je mami zbolela za rakom dojke, se je vse spremenilo. Vsa družina se je zamislila nad načinom življenja, ugotovili smo, da so naše prehranjevalne navade napačne. Postali smo pozornejši na to, kje in kako je hrana pridelana, spremenili smo tudi odnos do prehrane. Vzeli smo si čas za obroke. Potem si je mami omislila zelenjavno gredico, zasadili sva jo skupaj na našem vikendu. V resnici je izgledalo tako, da sva vrečko s semeni posuli naokoli. Bučke, paprike, vse, kar imava radi. Zarasel se nama je ogromen grm zelenjave. Ampak je vse uspelo. Še kako sva potrdili pregovor, da ima neumen kmet velik krompir. Ko je mami vprašala: »Tereza, kaj bo danes za kosilo?«, je bil moj odgovor: »Počakaj, bom kaj našla.« Potem ji je mamina kandidatka za taščo, kot ji ljubkovalno reče, pomagala urediti vrt z gredicami tako, da se lahko med njimi sprehajaš in preveriš, kaj raste. Zagrabilo me je navdušenje nad zdravim življenjskim stilom in preraslo v profesionalizem. Najprej z blogom www.teresamisu.com, nato pa kmalu v oddajo in knjigo." 

Katera jed se na tvojem jedilniku znajde najpogosteje?
"Zelo enostaven humus s kakšno kaljeno ajdo in popečeno zelenjavo s tahini prelivom. Zelenjavo rotiram sezonsko."

Katera sladica te najhitreje spravi v dobro razpoloženje?
"Soufle ... na moj način seveda. ;)"

Katero domačo jed najbolj pogrešaš, ko nisi v Sloveniji?
"Potičko, ričet, joto, ajdove žgance, kislo zelje, štruklje!"

Kaj je tvoje vodilo pri iskanju novih receptov in kreacij?
"Večino časa preživim za kuharskimi knjigami in raziskovanju na spletu. Za hranjenje svoje inspiracije prelistam, “preklikam”, pišem in rišem ter na koncu tudi vse preizkusim v kuhinji. Imam že kar veliko zbirko debelih barvitih kuharskih knjig s popackanimi stranmi s kakšno pirino ali kamutovo moko, ki dišijo po kokosovem olju. Računalnik pa je tudi doživel svoj delež mojih kuharskih maratonov. To vse sodi k mojemu razburkanemu procesu ustvarjanja raznoraznih zdravih receptov. Pripravljam priljubljene tradicionalne jedi v svojem prepoznavnem slogu in z zdravim preobratom. Sladkor, moko in maščobe nadomestim z zdravimi polnovrednimi sestavinami, brez izgube dobrega okusa. Pripravljam zdrave pice, presne paštice in bogate sladice. Moja hrana je strastna in slastna, hranljiva in domišlijska, vedno zdrava, brez pretiranega napora ali stresa." 

Na Akademiji Jezeršek vodiš kulinarično delavnico na temo fermentacije. Zakaj je fermentirana hrana dobra oz. priporočljiva?
"Naš prebavni sistem je tisti, ki potrebuje največ pozornosti, ker od tam tudi izvira večina naših težav. To je sistem organov, ki sprejemajo hrano, jo prebavljajo, iz nje dobijo energijo in hranila ter izločajo neuporabne ostanke. Za pravilno delovanje imunskega sistema je zelo pomembno ravnovesje črevesne mikroflore, ker se prav v črevesju telo nenehno srečuje s snovmi iz okolja, kot so hrana, bakterije in virusi. Zato je tam tudi veliko celic imunskega sistema, ki prepoznajo in uničijo snovi, ki bi organizmu lahko škodovale, in preprečijo njihov vdor v telo. Kar pomeni, če hranimo telo s prijaznimi bakterijami, mu bomo pomagali pri vsakodnevni bitki. Fermentirana živila so tista, ki so bila v procesu mlečne fermentacije, pri katerem se naravne bakterije hranijo s sladkorjem in škrobom v hrani in ustvarjajo mlečno kislino. Ta proces ohranja oziroma konzervira hrano ter ustvarja koristne encime, B-vitamine, maščobne kisline omega 3 in različne skupine probiotikov. Takšna hrana je tudi bolj prebavljiva."

Kaj se udeleženci tvoje delavnice pri nas naučijo? 
"Enostavne fermentacije za vse »busy« družine. Od kombuche dokislega zelja in kokosovega jogurta." 

Kdaj in kako je nastala ideja o lastni kuharski oddaji in knjigi?
"Vse se je začelo s šolo Matthew Kenney Culinary, ki mi je pokazal, kako je lahko zdrava prehrana okusna in uvrščena v sam vrh kulinarike. Vesela sem, da sem se odločila za njegovo akademijo, kjer smo predelali vse pomembne teme zdrave kuhinje. Po diplomi pa se je pojavila ideja o kuharski oddaji, ki je bila zelo lepo sprejeta. Seveda pa je recepte bilo treba deliti tudi v knjigi. 
Oddaja ni le kuharska, je potovanje skozi severni del Nove Zelandije in njene kulinarične kulture, ki je v mnogih pogledih podobna slovenski. Oddaja je preplet moje poti od ideje do realizacije kuhanja v popolnoma novi deželi. V vsaki oddaji sem v kuhinji in pa na terenu, kjer raziskujem novozelandske pridelovalce, restavracije, tržnice itd. Seveda je oddaja tudi vizualno atraktivna in vesela sem, da se je našemu projektu pridružila tudi ekipa kreativcev, ki sodijo v sam vrh novozlandske televizijske produkcije."

Kakšni so tvoji načrti in cilji v kulinaričnem svetu?
"Nadaljevanje oddaje, konstantno učenje in izdaja druge kuharice! ;)"

Vabljeni na delavnico Zdravo s Terezo, ki bo v torek, 4. julija na Akademiji Jezeršek. Prijavite se tukaj