Teden nezavržene hrane spodbudil več kot poldrugi milijon ljudi k zmanjševanju količine zavržene hrane - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Teden nezavržene hrane spodbudil več kot poldrugi milijon ljudi k zmanjševanju količine zavržene hrane

Teden nezavržene hrane spodbudil več kot poldrugi milijon ljudi k zmanjševanju količine zavržene hrane

Sora pri Medvodah, 16. 6. 2017
Aktivnosti Tedna nezavržene hrane, ki je letos potekal prvič, so odmevale po vsem svetu. Samo v Sloveniji so dosegle več kot poldrugi milijon ljudi, kar vliva upanje, da lahko ob podpori celotnega prebivalstva spremenimo svoje navade in zmanjšamo količino zavržene hrane. Pobudo za zmanjšanje količine zavržene hrane Teden nezavržene hrane je sprožil priljubljeni kuharski mojster Luka Jezeršek. Z njo je navdušil tudi blagovno znamko Grundig, ki je podprla projekt in pripeljala kuharskega mojstra Massima Botturo, lastnika najboljše restavracije na svetu leta 2016.

Pobudnik iniciative Luka Jezeršek je tako opisal svojo vizijo: »Kot kuhar opažam, da se je v zadnjih letih naš odnos do hrane močno spremenil. Hrana je včasih predstavljala vrednoto, danes pa zaradi pretirane proizvodnje in navideznega izobilja izgublja vrednost, vse več hrane zavržemo. Hrani želim vrniti vrednost, ki si jo zasluži.«

Številne in raznolike aktivnosti Tedna nezavržene hrane so dosegle več kot 1,5 milijona ljudi po vsej Sloveniji, več kot 100.000 prebivalcev pa je aktivno sodelovalo pri projektu in se zavezalo k zmanjševanju količine zavržene hrane. Udeležili so se delavnic za zmanjševanje količine zavržene hrane, obiskali »pop-up« kuhinjo na Pogačarjevem trgu, poizkusili jedi, pripravljene po principu »nič zavržene hrane« v eni od devetnajstih sodelujočih slovenskih restavracij, si ogledali, delili ali »všečkali« recepte in trike priznanih kuharskih mojstrov za domiselno pripravo jedi iz sestavin, ki se jih najpogosteje zavrže, ali pa naložili priročnik za zmanjševanje količine zavržene hrane in postali ambasadorji projekta. Vseslovenska pobuda je izstopala tudi po izjemni povezanosti kulinarične scene, saj so k iniciativi pristopili skoraj vsi vrhunski slovenski kuharski mojstri, blogerji in znani Slovenci.

Pridružitev podpornika 

Vrhunec Tedna nezavržene hrane je predstavljal obisk Massima Botture, najboljšega kuharskega mojstra v Evropi, ki je že vrsto let tudi sam zavezan poslanstvu zmanjševanja količine zavržene hrane in kreativne uporabe vseh sestavin. Ko ga je dosegla vest o iniciativi, ki bi aktivirala vso državo, jo je podprl s svojo udeležbo. Skupaj z Luko Jezerškom je otvoril »pop-up« kuhinjo pobude na Pogačarjevem trgu ter poizkusil jedi, pripravljene po principu »nič zavržene hrane«, ki so jih na ta dan pripravljale izbrane restavracije na Odprti kuhni. Bottura, navdušen nad projektom, je glas o pobudi ponesel v svet.

Teden nezavržene hrane je z navdušenjem podprla blagovna znamka Grundig, ki je sočasno tudi v Sloveniji lansirala produkte bele tehnike, ki svoje inovativne tehnologije razvija v smeri podaljšanja življenjske dobe živil. Grundig kaže svojo zavezanost k poslanstvu za manj zavržene hrane kot dolgoletni podpornik projekta Food for Soul, s katerim je Massimo Bottura prvič začel opozarjati javnost na to problematiko in od tedaj »rešil« že več kot 25 ton hrane.

Od stojnic do vrhunskih restavracij

»Pop-up« kuhinjo na Pogačarjevem trgu je v tednu dni obiskalo več kot 8.000 obiskovalcev, številni med njimi pa so v roko prijeli tudi kuhinjske pripomočke in se na delavnicah sami preizkusili v pripravi jedi brez zavržene hrane. Z njimi so svoje znanje delili priznani kuharski mojstri in mojstrice, kot so Janez Bratovž, Matej Tomažič, Kaja Pogačar, Dalibor Matijevič in Tereza Poljanič. Za dodatno odmevnost so poskrbeli priljubljeni blogerji, kot so Jernej Zver in Maja Galuf (Jernej's Kitchen), Iva Gruden (Ljubljananjam), Boštjan Napotnik (Kruh in vino) in »food stilistka« Sabina Penšek (Tolsta nutrija).

Osem dni aktivnosti so zaznamovali še številni drugi dogodki. Kuharska mojstra Luka Jezeršek in Luka Košir sta o pozorni rabi vseh sestavin izobraževala mlade kuharje na gostinskih šolah. Devetnajst vrhunskih restavracij po vsej Sloveniji pa je ob koncu tedna ponujalo posebne menije, pripravljene po vse bolj uveljavljenem principu »nič zavržene hrane« in tako sporočilo Tedna nezavržene hrane poneslo v domala vse kotičke naše dežele.

Podpora številnih znanih Slovencev

Podporo Tednu nezavržene hrane sta izkazala predsednik vlade Miro Cerar in evropski poslanec Igor Šoltes, pa tudi veliko znanih obrazov. Tanja Ribič Đurić in Branko Đurić – Đuro, Boštjan Napotnik, Lucija Čirović, Boštjan Klun, Jan Bučar, Jana Koteska, Barbra Drnač, Maja Keuc, Nina Šušnjara – to je le nekaj imen znanih oseb, ki so podprle pobudo.

Za poseben dogodek je poskrbel eden izmed najbolj priznanih slovenskih kuharskih mojstrov Janez Bratovž, ki je v svojo restavracijo JB povabil številne znane obraze. Ob večerji, pripravljeni brez zavrženih sestavin, je z njimi delil svoje izkušnje. Tanja Ribič Đurić je po preizkusu menija, pripravljenega po principu »nič zavržene hrane« v JB restavraciji, na svojem Facebook profilu zapisala: »Oba z Đurom sva odrasla v zelo skromnih družinah in ceniva dobrine. Pri nas smo celo prali plastične vrečke. Ko sem postajala večja, me je bilo malo sram, zdaj pa vem, da je to bilo pravzaprav napredno in trajnostno početje. Preveč je lakote in razsipnosti na drugi strani. Jejmo z glavo, ne z očmi!«

»Navdušen sem nad izjemnim odzivom na pobudo Teden nezavržene hrane. Število podpornikov, ambasadorjev in mojih kolegov, ki so podprli projekt, je preseglo moja pričakovanja in priča, da lahko spremenimo navade. Še naprej si bom prizadeval, da hrani skupaj vrnemo spoštovanje, ki si ga zasluži,« je ob zaključku tedna dejal Luka Jezeršek.


Za več informacij o Tednu nezavržene hrane obiščite spletno stran in nam sledite na Facebook strani in Instagram profilu.