SI
Show menu

Izza pulta: Matej Stipanič, mojster gurmanskih burgerjev

Izza pulta: Matej Stipanič, mojster gurmanskih burgerjev

Sora pri Medvodah, 12. 9. 2017
Če ste ljubitelj burgerjev, potem ste verjetno že slišali za Mateja Stipaniča, ki zase pravi, da je ljubitelj vsega, kar pride z žara. Je kulinarični samouk in lačen novega znanja ter avtor kulinaričnega bloga Custom Grill, ki je namenjen vsem ljubiteljem dima in dobrot z žara. 

Seveda pa Mateja poznamo z Akademije Jezeršek, kjer vodi eno izmed najbolj priljubljenih delavnic Gurmanski burgerji, kjer vsem udeležencem z veseljem pokaže, kako enostavno je pripraviti dober burger in kako zahtevno je pripraviti odličen burger.

Preberite Matejevo zgodbo, zgodbo od gradbinca do mojstra burgerjev. 

Kako in kdaj se začne tvoja zgodba o ljubezni do žara?
»Prihajam iz družine odličnih kuharjev in lahko bi rekel, da smo rasli na odlični domači hrani. Oče in starejši brat sta prava mojstra peke na žaru, tako da lahko rečem, da sem se ogromno naučil ob opazovanju iz ozadja. Tako je bilo samo vprašanje časa, kdaj ta strast privre na dan tudi pri meni.«

Kdaj je nastala ideja o lastnem kulinaričnem blogu »Custom Grill«?
»Blog Custom Grill je prvotno nastal kot prostor, kjer bi objavljal izdelane letne kuhinje našega družinskega gradbenega podjetja. Kot dodatno vsebino sem želel ponuditi tudi malo kulinarike. No, ta kulinarični del je kmalu dobil pravi zalet, tako da je sedaj blog posvečen izključno peki na žaru.«

Kaj vse lahko obiskovalec najde in izve na tvojem blogu?
»Na blogu lahko obiskovalec najde kar nekaj receptov, nasvetov, različnih tipov žara in pa vedno več tudi bolj strokovnih prispevkov o mesu. Ker modernizirane literature o mesu in peki mesa pri nas preprosto ni. Trudim pa se vsak recept objaviti tako v tipkani kot tudi video obliki.«

Kateri kos mesa na žaru si privoščiš ob posebnih priložnostih?
»Čez leto spečem in pojem toliko dobrega mesa, da iskreno ob posebnih priložnostih ne kompliciram preveč. Če pa že, potem posežem po suhozorjenem steaku. Tega se res ne moreš naveličati.«

Katero kombinacijo burgerja imaš najraje?
»Čimbolj preprosto. Držim se načela, da morajo biti dodatki pri burgerju preprosti. Moji najljubši: karamelizirana čebula, rezina paradižnika, sir in malo bbq omake. To je vse, kar potrebuje pravi burger.«

Ali nam zaupaš skrivno sestavino, ki po tvojem mnenju naredi dober burger vrhunski?
»Meso! Dobro meso v pravem razmerju z maščobo. To je tisto, kar naredi dober burger. Vse ostalo ga mora le korektno spremljati.«

Kaj bi svetoval tistim, ki bi se radi lotili priprave steakov doma, pa ne vejo, kje začeti?
»Poiščite dobrega mesarja, na mojem blogu si preberite, kako speči pravi steak in pri peki uporabljajte termometer. Tako bo vsak steak pečen, tako kot želite.«

Kako izgleda piknik pri vas doma? Za katere stvari poskrbiš ti in za katere tvoja boljša polovica?
»Peko mesa seveda prevzamem jaz, tako da žena ali moja lepša polovica poskrbi za priloge in pa sladico. Pri nas brez sladice ne gre.«

Kakšno znanje bodo pridobili udeleženci tvojih delavnic na Akademiji Jezeršek?
»Na moji delavnici bo vsak udeleženec pridobil dovolj znanja, da se opogumi in se peke steakov ali burgerjev končno loti sam. Je pa delavnica dovolj strokovna in poučna tudi za izkušenejše. Tako me prav veseli dejstvo, da je vedno več mesarjev in gostincev, ki se udeležujejo mojih delavnic.« 

Se vam ob pogledu na tale burger že cedijo sline? Potem je zadnji čas, da se prijavite na kulinarično delavnico Gurmaski burgerji tukaj in postanite čisto pravi mojster burgerjev.