Izza pulta: Aleš Gorenc, kralj črne omame - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Izza pulta: Aleš Gorenc, kralj črne omame

Izza pulta: Aleš Gorenc, kralj črne omame

Sora pri Medvodah, 14. 11. 2017
Če ste ljubitelj kave, potem enostavno ne smete zamuditi delavnice Omamni svet kave, ki jo vodi barista Aleš Gorenc. Aleš Gorenc je verjetno eden najbolj strastnih ljubiteljev te črne omame. Njegovi prvi koraki v svetu kave se niso pričeli tako dolgo nazaj, vendar je z vnemo, trudom in predanostjo danes pravi mojster v pripravi kave in latte art-u. Aleša lahko spoznate na naši delavnici, kjer vam bo svoje znanje predal z veseljem in navdušenjem tako v teoretičnem kot praktičnem delu. Na delavnici vas bo popeljal na potovanje od zibelke do skodelice omamnih arom. Skupaj bomo spoznali pravilno pripravo kavnih napitkov ter si izmenjali nasvete in izkušnje.

Več o tej ljubezni na prvi okus si preberite spodaj. 

Kdaj se je razvila ljubezen do priprave kave in kdo te je nad njo navdušil?
"Prva ljubezen do kave se je razvila že ob moji prvi skodelici kave ter kasnejšemu poizkusu njene priprave. Spoznavanje in romantični zaplet pa se je začel na fakulteti, ko sem se pripravljal na svoje prvo tekmovanje kot barista. Predstavil naju je prof. Marijan Lebar, ki me je na tekmovanje tudi prijavil. Prve informacije sem dobil od bariste Mateja Režka (Vodja Eksperimenta in Kavarne Labirint), ki je bil tudi moj prvi mentor ter učitelj."

Kje vse si pridobival izkušnje in znanje o kavi?
"Opravil sem kratko izobraževanje na Illy-u in izbral svojega prvega mentorja. Kasneje mi je pri pripravi pomagal tudi Gašper Trpin. Vloženega je bilo veliko truda, tudi prebranih knjig, zmletih kavnih zrn ter izpraznjenih tetrapakov mleka. Trenutno je v Sloveniji situacija lažja, dobili smo prvo SCAE akademijo, ki jo vodi Kavarna STOW. Tako da se moja pot izobraževanja nadaljuje do kavne diplome po sistemu SCAE."

Na katere dosežke v svetu bariste si najbolj ponosen?
"Najbolj sem ponosen na svojo prvo odprto knjigo, ki me je pripeljala do popolnoma novega sveta - sveta kave ter mi odprla številne priložnosti, tako poslovne kot osebne. Vesel sem vsake udeležbe na tekmovanjih, kjer si lahko izmenjamo znanje z različnimi baristi. Izpostavil bi 1. mesto na GT cup-u (mednarodno tekmovanje) in 4. mesto v dvojicah na evropskem šolskem prvenstvu."

Kaj misliš – smo Slovenci preveč ali premalo izbirčni pri naročanju kave v lokalni kavarni?
"Misilm, da smo preveč, vendar v napačni rabi besede. Namesto da bi izbirali kakovost kavnega zrna, njen izvor in morda način priprave, radi zakompliciramo pri enem načinu priprave in eni izbiri kave (espresso). In tako dobimo sledeče a la carte naročilo: »Lahko dobim cappuccino s hladnim mlekom, pa full pence, aja pa če je lahko sojino mleko azijskega porekla, pa malenkost svežega cimeta s kapljico limoninega soka in ne preveč hladno in ne preveč toplo vodo za zraven, hvala!" Moram pa priznati, da na poti do diplome še nisem odkril recepta oziroma metode, kako bi mi uspelo to stranko zadovoljiti."

Katera je največja skrivnost pri pripravi kave, ki bi jo moral poznati vsak gostinec?
"Če govorimo o gostincih, verjetno govorimo o pripravi espressa. V tem primeru bi definitivno moral vsak gostinec poznati svojo recepturo espressa."

Katera je tvoja najljubša mešanica kave in kateri je tvoj najljubši način priprave?
"Najraje imam kakšne singel origin kave, ki so svetlo pražene. Rad pa si jo pripravim na filter način (chemex)."

Katera je po tvojem mnenju največja napaka, ki jo lahko storimo pri kuhanju kave?
"Nepoznavanje svojega recepta in napačno rokovanje s kavnim aparatom, pa tudi nečistoča pri delu."

Kateri je tvoj najljubši dodatek/prigrizek k skodelici kave?
"Čisto odvisno, o kakšni kavi govorimo in kakšni pripravi. Vse od sladkih pregreh ter slanih prigrizkov, vse je mogoče kombinirati s kavo."

Kakšno predznanje naj imajo udeleženci pred kulinarično delavnico na Akademiji Jezeršek?
"Prav nobenega ne potrebujejo. Na Akademiji Jezeršek se bomo posvetili osnovam, ki jih je potrebno obvladati, ko prvič stopimo pred kavni aparat. Prav tako pa bomo spoznali tudi druge načine priprave kave in vse možnosti, ki nam jih kavni svet ponuja. Vse, kar potrebujete, je malce poslušnosti in veliko dobro volje."

Se vidimo na delavnici Omamni svet kave, ki jo vodi Aleš Gorenc, 24. 11. ob 17. uri. Prijavite se tukaj.

Garantiramo pospešen srčni utrip!