Gourmet Cup Ljubljana: Slovenija ima potencial, avtentičnost je na prvem mestu - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Gourmet Cup Ljubljana: Slovenija ima potencial, avtentičnost je na prvem mestu

Gourmet Cup Ljubljana: Slovenija ima potencial, avtentičnost je na prvem mestu

Sora pri Medvodah, 2. 2. 2018
Ljubljana, 31. januar 2018 – Da je za velik uspeh treba hoditi po robu, se poleg Ane Roš vedno bolj zavedajo vsi, ki so bili del štiridnevnega Gourmet Cupa Ljubljana. Dogodek je gostil mnoge slovenske in tuje TOP chefe, kulinarične kritike, pisce in strokovnjake, ki so z zanimanjem opazovali, okušali in poslušali vse, kar lahko Slovenija ponudi na področju kulinarike. Sodeč po njihovih odzivih ima Slovenija velik potencial za razvoj v prepoznavno kulinarično destinacijo.

Ta konec tedna so na svoj račun prišli ne le ljubitelji kulinarike, temveč tudi gostinci in vinarji ter vsi ostali, ki so kakorkoli povezani s kulinariko oz. delujejo na področju gostinstva in turizma. Od 27. do 30. januarja 2018 je namreč potekal že tretji Gourmet Cup Ljubljana, ki je več kot dokaz, da se tudi v Sloveniji da organizirati kulinarični dogodek, ki je kos drugim svetovno poznanim dogodkom. »Tisto kar dela dogodek Gourmet Cup uspešen, je sodelovanje in postavljanje skupnih interesov pred interese posameznikov. Dogodek je tako v treh letih predstavil kar 26 slovenskih in 8 tujih chefov in ne sloni zgolj na mednarodno uspešnih obrazih, pač pa promovira slovensko kulinariko kot celoto,« pojasnjuje Martin Jezeršek.

Uvod v Gourmet cup Ljubljana je otvorila sobotna Gorenje Gourmet Večerja na zajli, kjer je kuhal letošnji MasterChef sodniški trio. Bine Volčič, Karim Merdjadi in Luka Jezeršek so v soju sveč na krvavški jeklenici dve uri razvajali skoraj 100 gostov z zimsko obarvanimi avtorskimi jedmi.

Nedeljski Gourmet na snegu so zaznamovali Michelinovi prigrizki in speglan sendvič. Obiskovalci smučišča Krvavec so bili namreč deležni posebnega razvajanja domačih in tujih Chefov, ki so s ponosom razgalili svoje kuharske kreacije in jih ponudili v okušanje vsem željnim vrhunske kulinarike na snegu. Jure Tomič (Ošterija Debeluh) je pripravil postrv, telečja jetra in pastinak, Igor Delak (Mochoritsch, Avstrija) polnjen raviol z dimljenim brancinom, največ pozornosti pa je požela prav Ana Šušteršič (Jezeršek gostinstvo) z animacijo s starim likalnikom (»peglanjem«) ter speglanim nedeljskim sendvičem in govejo župco. David Bucik (Gredič) je navdušil s krompirjevo tortico z briško klobaso je navdušil s krompirjevo tortico z briško klobaso in žafranovo peno z drobjakom, Chef Michelin Guiseppe Mancino (Il Piccolo Principe**, Italija) z nebeško čokoladno mandljevo tortico, Chef Michelin Ivan Bombieri (Ristorante La Taverna*, Italija) odličen raviol, polnjen z mehko polento ter Chefa Cesare Battisti in Luca de Santi (Ristorante Ratanà, Italija) svinjsko potrebušino s hrustljavo kožo. 


Kako izgledata teorija in praksa skupaj, smo lahko začutili v ponedeljek. Na Ljubljanskem gradu je dopoldne potekala strokovno-izobraževalna konferenca pod vodstvom Ane Roš, kjer so svoje poglede soočali ugledni govorci, med njimi kritiki, predstavniki državnih in izobraževalnih inštitucij ter oglaševalci»Konference, kot je današnja, predstavljajo platformo, da smo odkriti in da se pogledamo v ogledalo. Razumemo, da je pred nami še dolga pot in da moramo še veliko postoriti. A hkrati mislim, da imamo odlično izhodišče,« je povedala Ana Roš, najboljša kuharska mojstrica na svetu.  

Več kot 160 udeležencev je v sklopu dveh panelov in okroglih miz z zanimanjem poslušalo razpravo o dveh najbolj aktualnih temah. 

Prva tematika je pokrivala potencial Slovenije kot kulinarične destinacije, kjer so prisotni govorci (Ana Roš, Toni Tomašek, Justyna Adamczyk, Barbara Zmrzlikar, Paolo Marchi, Eva Štravs Podlogar in Petra Stušek) ugotovili, da Slovenija ima potencial. Slovenija je namreč unikatna z vidika velikih naravnih raznolikosti na izredno majhnem območju in posledično izredne raznolikosti na področju kulture prehranjevanja. Ta potencial pa morajo predstavniki države skupaj z gostinci pametno izkoristiti in s pravilnimi prijemi v Slovenijo pripeljati več kulinaričnih turistov. Še posebej je v tem času veliko svetovnega zanimanja za Slovenijo prav po zaslugi uspehov Ane Roš. Hkrati pa ima Slovenija tudi veliko dela pri iskanju lastne kulinarične identitete, kjer Ana Roš še posebej zagovarja pomen avtentičnosti in dviga kakovosti na vseh ravneh ponudbe, od barov, gostiln, pa vse do restavracij z visoko kulinariko.

V drugem sklopu programa so se udeleženci konference dotaknili vprašanja zagotavljanja kadrov. Zbrani govorci (Ana Roš, Enrico Dandolo, Arturo Sims, Achim Schmitt, Maja Makovec Brenčič, Janez Damjan, Luka Šmigoc) so identificirali globalni izziv pri pomanjkanju ustrezno usposobljenih kadrov v gostinstvu, še posebej na področju strežnega osebja. Turizem ima vse večji vpliv na razvoj gospodarstva in rast BDP, saj globalno prebivalstvo vse več potuje. Hkrati pa prihaja do vse večjega razkoraka med ponudbo in povpraševanjem po ustrezno usposobljenem kadru. Strinjali so se, da je potrebno posodobiti izobraževalne programe strokovnih šol, hkrati pa ugotovili, da je potrebno težave reševati že na nivoju osnovnih šol in otrokom približati poklice, kot je natakar, in vrniti ugled poklicu.

Vrhunec ponedeljka je bila zagotovo doživljajska večerja (experience dinner), ki je bila v hipu razprodana. Za kar 120 gostov so usklajeno kuhali Ana Roš (Hiša Franko), Philip Rachinger, (Mühltalhof) svež up svetovne kulinarike, in Luka Jezeršek (Jezeršek gostinstvo) s svojimi ekipami. Uvodno neformalno druženje ter izbrane penine (med njimi tudi Medot) in kar 18 različnih slovenskih vin iz Hiše Koželj, so pospremile devethodni meni, za katerega je vsak Chef prispeval po tri avtorske jedi, ki zaznamujejo kuharsko pot, zgodbo in značaj vsakega izmed njih. 

Zadnji dan se je na Krvavcu začel z Argeta Exclusive zajtrkom, ki ga je postregel kuharski mojster Janez Bratovž (JB Restavracija), nadaljeval s smučarskim tekmovanjem Audi Pokal Gourmet, ki se ga je udeležilo kar 106 tekmovalcev, ter zaključil z obogateno kulinarično ponudbo na smučišču. 

Prvo mesto je na smučarski tekmi med gostinkami prejela nekdanja smučarka Alenka Dovžan (Restavracija Ejga), ki je imela tudi najboljši čas med vsemi gostinci skupaj in si s tem prismučala tudi glavno nagrado – enoletni najem profesionalnega pomivalnega stroja Winterhalter. Odlično drugo mesto je zasedla Ana Roš in dokazala, da je odlična tudi na belih strminah in ne samo v kuhinji. Zmagovalne stopničke med gostinci pa si je priboril Iztok Leskovar (SŠGT Celje).  

Za vse tiste, ki so se namesto vihrenja med vratci raje družili na sončni plaži Krvavca, so z vrhunskimi jedmi skrbeli chefi Marko Pavčnik (Pavus) z ješprenovo rižoto s pivom in dimljeno postrvjo, Luka Košir (Gostišče Grič) krškopoljskim odojkom in pekinško raco, Tomaž Bolka (Gostilna Krištof) z eko vročim krškopoljcem in vodomčevo hladno šarenko, Boštjan Trstenjak in Dejan Hren (Cubo) s testeninami z neapeljskim ragujem, Ilija Pejić (Ilija Golf Club Tarviso, Italija) je ponudil odličen svinjski vrat kuhan na nizki temperaturi, Ksenja Krajšek Mahorčič (Gostilna Mahorčič) lička od prašička, Srečko Kunst in Ratimir Harapin (Gostilna Šempeter) kopuna in knedl ter Chef Michelin Guiseppe Mancino (Il Piccolo Principe**, Italija) raco, kuhano na nizki temperaturi. 

»Zelo sem vesel, da so slovenski chefi sodelovanje na Gourmet Cupu Ljubljana z veseljem potrdili. Veliko drugih gostincev, med njimi tudi Uroš Štefelin in Igor Jagodic, sta se npr. udeležila smučarske tekme. Vse to pomeni, da je tovrstno druženje nekaj nujnega znotraj naše stroke. Poleg tega pa tudi veliko zanimanje chefov iz sosednjih držav, predvsem Italije, od koder letos prihaja veliko zvenečih imen. In ne samo to, vsi slovenski chefi, prisotni na Gourmet Cupu Ljubljana, so se odrekli honorarju. 

Zbrana sredstva bomo namreč namenili Zavodu Pod strehco, s katerim že nekaj časa tudi osebno sodelujem. Njihova osnovna dejavnost je dnevna priprava toplih obrokov in razdeljevanje hrane socialno ogroženim osebam. S skupnimi močmi bomo tako prispevali za več kot 2.780 obrokov pojasnjuje Luka Jezeršek.  

Letos se je dogodek Gourmet Cup Ljubljana približal zastavljeni dolgoročni viziji in strategiji - postati najpomembnejši kulinarični dogodek, ne samo v Sloveniji, temveč tudi v regiji, k čemur bo zagotovo v veliki meri pripomoglo tudi partnerstvo s Turizmom Ljubljana in povezovanje z blagovno znamko Gourmet Ljubljana. 

Organizator Jezeršek gostinstvo, katerega glavni moto je, da mora biti vsak obrok doživetje, pa ob tem še sporoča, da že načrtujejo Gourmet Cup Ljubljana 2019.

Galerija