Izza pulta: Federico Ercoli - La cucina italiana - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Izza pulta: Federico Ercoli - La cucina italiana

Izza pulta: Federico Ercoli - La cucina italiana

Cerklje na Gorenjskem, 12. 2. 2018

Tokrat boste prišli na račun vsi ljubitelji preprostih sestavin in omamnih okusov italijanske kuhinje. Na Akademijo Jezeršek prihaja svež veter in to direktno iz Italije. Ekipi Akademije Jezeršek se s februarjem pridružuje simpatični novinar Federico Ercoli, ki svoje strasti do kuhanja ne skriva, zato nas ne čudi, da je bil prvi termin njegove delavnice La Cucina Itaina v hipu razprodan.

Več o simpatičnem Italijanu, ki spretno združuje strast do novinarstva in kuhinje si preberite v spodnjem intervjuju.


Federico, povej nam nekaj o sebi! 
"Odrasel sem v mestecu na vzhodni obali Italije. Študiral sem Mednarodne odnose v Milanu, kjer sem živel 7 let in potem študij nadaljeval v Londonu, kjer sem 5 let študiral novinarstvo. Zadnje pol leta sem preživel v Dohi, Katarju, kjer sem delal za TV-mrežo Al Jazeera in ustvarjal dokumentarni program. Delam torej v novinarstvu in video produkciji, vendar je kuhinja ena mojih največjih strasti."

Kdaj si začutil strast do kuhinje in kdo te je nad njo navdušil? 
"Kuhati sem začel iz potrebe, saj sem v tujini študiral sam in stran od doma ter sem moral poskrbeti zase. Takrat sem vzljubil kuhanje, ki je postalo moja terapevtska navada. Kuhanje je bila priložnost, da se kreativno izrazim in obenem tudi najem. Tudi prijateljem je bil všeč moj nov hobi."

Na kateri kuhinji temeljijo recepti, ki jih boš pripravljal na tvoji delavnici? 
"Recepti so tokrat zgolj italijanski. Vendar moramo upoštevati, da ima Italija 20 različnih regij, zato so nekatere jedi tipične za sever, nekatere so pogoste v osrednjem delu in spet druge značilne za jug. In seveda ne smemo pozabiti na otoke."

Naštej nam nekaj jedi, ki jih pogosto pripravljaš v domači kuhinji. 
"Pasta al forno (zapečene testenine), rižote (milanese, z radičem, z gobami …), testenine amatriciana, jajčevci parmigiana."

Katerih 5 receptov je po tvojem mnenju osnovnih in bi jih vsi morali poznati?
"1. Kako speči kruh
2. Testenine s paradižnikom
3. Kako pravilno pripraviti steak
4. Mineštra 
5. Ratatouille"

Kdo je tvoj najljubši kuharski mojster?
"Nimam striktno enega najljubšega mojstra, temveč jih občudujem kar nekaj – predvsem zaradi njihovih idej, inovacij ter spoštovanja, ki ga imajo do sestavin in proizvajalcev. V Italiji sta mi najljubša Enrico Crippa in Mauro Uliassi. Oba sta mojstra v sodobni interpretaciji klasičnih jedi in vnašanju mednarodnega duha v izredno tradicionalne in lokalne italijanske jedi. Med mojim bivanjem v Londonu sem imel priložnost jesti v restavraciji Modern Pantry, kjer me je glavna kuharica Anna Hansen navdušila z lahko in elegantno fuzijo svetovnih okusov. Nikoli nisem bil oboževalec različnih fuzij, vendar sem si zaradi nje premislil. Prav tako sem velik oboževalec mojstra Yotama Ottolenghija. Njegove srednje vzhodne korenine so mu omogočile mešanje mediteranskih in svetovnih sestavin, s katerimi kreira preproste, a neverjetno prefinjene jedi."

Povej nam, kakšni so tvoji načrti v svetu kulinarike?
"Korak za korakom, počasi. Ne delam si velikih planov za naprej, saj odločitve sprejemam spontano. Trenutno sem navdušen nad delavnico in komaj čakam na prve povratne informacije, ki bodo razodele, ali se bom vkrcal v kulinarični svet ali ne. Upam, da ja."

Imaš kakšen nasvet za tiste, ki bi bili radi bolj samozavestni v kuhinji in se kuhanja šele učijo? 
"Kot vse v življenju: izvedeti moramo, kaj nam je všeč, se naučiti, kako je narejeno in to na koncu tudi narediti. Če nam nekaj ne uspe, super! Odlična priložnost, da se naučimo, česa v kuhinji ne smemo početi. In potem, ko vas kuhinja začenja zanimati, se je najbolje naučiti osnov: kako rezati, različne tehnike in metode kuhanja, kateri kosi mesa in rib so primerni za katere jedi … Več osnov kot se naučiš, bolj bodo začeli možgani povezovati in recepti bodo prihajali kar v spanju. Prisežem!"

Kakšno predznanje je priporočljivo, da imajo udeleženci pred tvojo kulinarično delavnico na Akademiji Jezeršek?
"Absolutni začetniki so dobrodošli. Recepti, ki jih bomo kuhali na delavnici, so 100 % ponovljivi doma. Ni temnih skrivnosti in super elegantnih tehnik kuhanja. Preprosto, enostavno in zdravo. Vse sestavine so dostopne in recepti ne zahtevajo veliko časa za pripravo. Želim, da bodo udeleženci komaj čakali, da vse te jedi naredijo doma, saj so preproste in jim ne bodo delale preglavic."