Zmagovalec razpisa »Z Jezerški v Slovensko hišo 2018« – Gregor Potočnik
Sora pri Medvodah, 16. 2. 2018
Gregor
Potočnik je študent Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled,
smer kuhinja in strežba, kjer ga do konca študija čaka le še diploma. Kot
strastnemu rekreativnemu športniku in članu slovenske mladinske kuharske
reprezentance mu ni bilo treba dvakrat razmisliti, ali bi se prijavil na razpis
»Z Jezerški v Slovensko hišo 2018«, na katerega se je prijavilo skoraj 50
študentov gostinstva in turizma iz vse Slovenije. Da je strogo komisijo
prepričal ravno on, je bila na koncu odločilna njegovo strast in predanost
gostinskemu poklicu. Tako se je z razpisom začela tudi Gregorjeva olimpijska
zgodba. V začetku tega tedna se je pridružil naši ekipi v Slovenski hiši, ki je
osrednje stičišče vsega, kar je povezano s Slovenijo v času Olimpijskih iger v
Pjongčangu. Da bodo gostje vedno dobro postreženi, da bodo izkusili slovensko
kulinariko in gostoljubnost, bodo poskrbeli tudi Gregor in naša ekipa.
O razpisu »Z Jezerški v Slovensko hišo« smo se
pogovarjali s predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Petrom Doklom,
poslovnim direktorjem Jezeršek gostinstva, Juretom Jezerškom in zmagovalcem
razpisa Gregorjem Potočnikom.
Peter Dokl
Na razpis »Z
Jezerški v Slovensko hišo 2018« se je prijavilo skoraj 50 študentov gostinstva
in turizma. Na koncu je strokovna komisija med 6 finalisti izbrala Gregorja
Potočnika. S čim je vas je Gregor prepričal? Katera je bila njegova glavna
prednost pred ostalimi kandidati?
»Vsi kandidati
so bili izjemni, že po prvih dveh intervjujih smo bili člani komisije enotni,
da nas čaka zelo zahtevna odločitev. Po mojem mnenju je jeziček na tehtnici
prevesilo dejstvo, da je imel Gregor v poskusnem obdobju najmanj časa za dokazovanje,
pa je vseeno uspel navdušiti nadrejene.«
Je bila
odločitev med 6 finalisti težka? Zakaj?
»Izredno. Kot
sem že omenil, so nas prav vsi navdušili s svojim žarom med intervjujem,
znanjem, strokovnostjo in urejenostjo. Kljub mladosti je imela večina
presenetljivo konkretne plane za prihodnost.«
Kaj je tisto,
kar je bilo za vas najpomembnejše pri odločitvi? Kaj ste iskali pri kandidatu
oz. kaj ste želeli slišati iz njegovih ust? Ali je šlo za posebna znanja,
ljubezen do športa …?
»Sam
kandidatov nisem spremljal med poskusnim obdobjem, zato sem se morda še toliko
bolj osredotočil na razgovor. Zagotovo sem v odgovorih kandidatov iskal navdušenje
nad samimi olimpijskimi igrami, željo po prisotnosti na tako velikem športnem
dogodku.«
V Slovenski
hiši v Pjongčangu boste imeli številne sprejeme in zanimive goste, del vsega pa
bo tudi izbrani kandidat. Kaj vse se bo dogajalo in kdo vse pride v Slovensko
hišo? Za koga vse bo izbrani kandidat v sodelovanju z ekipo Jezeršek pripravil
pogostitev?
»V slovenski
hiši se bo odvila vrsta dogodkov. Poleg novinarskih konferenc in sprejemov
prejemnikov kolajn bo največji dogodek zagotovo srečanje Svetovne zveze
olimpijcev, kamor so povabljeni olimpijci z vsega sveta, ki bodo v tem času v
Južni Koreji. Zagotovo je vredna omembe tudi Turistična borza, ki jo
pripravljamo skupaj s Slovensko turistično organizacijo, na kateri se bodo
povezale slovenske in korejske turistične organizacije.«
Najpomembnejše
šele prihaja. Kljub temu pa nas zanima, kako kot predstavnik OKS ocenjujete
sodelovanje v sklopu razpisa »Z Jezerški v Slovensko hišo 2018«? Ali je po
vašem mnenju strokovna ekskurzija res nepozabna življenjska izkušnja in
priložnost za mlade kot je Gregor? Zakaj?
»Veseli me, da je gostinstvo Jezeršek v celoti
prepoznalo potencial projekta in ga izkoristilo ne samo za svojo promocijo,
temveč tudi za promocijo njihove dejavnosti in poklicev, ki so z njo povezani.
Že samo število prijavljenih kandidatov na razpis pa nam pove, kako zaželena je
v očeh mladih taka strokovna ekskurzija. Prepričan sem, da bo Gregorju izkušnja
v Koreji ostala v spominu vse življenje.«
Jure Jezeršek
Na razpis »Z
Jezerški v Slovensko hišo 2018« se je prijavilo skoraj 50 študentov gostinstva
in turizma. Na koncu je strokovna komisija med 6 finalisti izbrala Gregorja
Potočnika. S čim je vas je Gregor prepričal? Katera je bila njegova glavna
prednost pred ostalimi kandidati?
»Gregor je bil
najboljši med najboljšimi, v zelo kratkem obdobju je pokazal veliko
strokovnosti, profesionalnosti in predvsem strasti do gostinskega poklica.«
Je bila
odločitev med 6 finalisti težka? Zakaj?
»Zelo! Že
odločitev, da v finale uvrstimo šest kandidatov namesto petih, pove, kako kakovostni
in izenačeni so bili. Prav vsi so bili strokovni, profesionalni in strastni.«
Kaj je tisto,
kar je bilo za vas najpomembnejše pri odločitvi? Kaj ste iskali pri kandidatu? Morda
posebna znanja, karakter, pripravljenost za delo …?
»Pri končni
odločitvi je odtehtalo to, da je Gregor pravi »multipraktik«, ki je
pripravljen prijeti za vsako delo, izkušnje in strokovno znanje pa ima tako v
kuhinji kot v strežbi.«
Lahko bi
rekli, da je Gregor Potočnik svež veter. Kljub temu, da Jezeršek gostinstvo
sodeluje z več kot 200 študenti, z Gregorjem do sedaj še niste sodelovali.
Torej je na razpisu »Z Jezerški v Slovensko hišo 2018« dejansko zmagal nekdo,
ki ga niste poznali od prej in ki še nikoli ni delal pri vas. Lahko torej
zaključimo, da ni vse »kuhinja« in da je dejansko zmagal najboljši?
»Res je,
Gregorja prej nismo poznali, pa čeprav smo skoraj sosedje. V obdobju enega
meseca je pokazal ogromno, predlagal nekatere rešitve in izboljšave, tako da je
tudi ta del pomembno vplival, da ga vzamemo v Korejo na Olimpijske igre.«
V Slovenski
hiši v Pjongčangu boste imeli številne sprejeme in gostili zanimive goste. Del
vsega tega bo tudi izbrani kandidat. Katere bodo njegove glavne
zadolžitve?
»Njegova
naloga bo pomoč naši ekipi tako v strežbi kot v kuhinji.«
Čeprav
najpomembnejše šele prihaja, nas zanima, kaj je tisto, kar je Jezeršek
gostinstvo z razpisom »Z Jezerški v Slovensko hišo 2018« pridobilo?
»Lahko rečem,
da smo zelo zadovoljni; v naši hiši sicer nimamo velikih kadrovskih problemov,
smo pa s tem projektom veliko naredili za prihodnost, predvsem pa za promocijo
gostinskega poklica.«
Ali je po
vašem mnenju strokovna ekskurzija res nepozabna življenjska izkušnja in
priložnost za mlade, kot je Gregor? Zakaj?
»Vsekakor,
velikokrat rečem, da na olimpijske igre lahko prideš, če si vrhunski športnik
ali pa vrhunski gostinec. Olimpijske igre so velik svetovni dogodek, ki je
že sam po sebi zanimiv, če pa imaš možnost na dogodku delati tisto, kar sicer v
življenji počneš najraje, pa je to še toliko bolje in pomeni, da spadaš v
svetovno elito!«
Kaj bi želeli
sporočiti mladim, ki se niso prijavili na razpis? In kaj bi želi sporočiti vsem
tistim, ki so se prijavili, vendar niso bili izbrani za strokovno ekskurzijo?
»Mladi naj izkoristijo vsako takšno in podobno
priložnost in na takšen način pridobivajo življenjske izkušnje in
reference. Verjamem, da bodo vsi, ki so se prijavili in tokrat niso bili
izbrani, kmalu dobili novo priložnost. Prav tako verjamem, da bomo kmalu zopet del
kakšnega zanimivega dogodka in da to za nas niso zadnje Olimpijske igre.«
Gregor Potočnik
Obiskujete Višjo strokovno šolo za gostinstvo in
turizem Bled, vaše področje dela je kuhinja in strežba. Zakaj ste se pravzaprav
odločili za ta poklic?
»V tem poklicu enostavno uživam, rad delam z gosti, se
pogovarjam in poskušam biti čim bolj gostoljuben. Zato sem se tudi odločil za
ta poklic, saj sem začutil, da ga bom z veseljem opravljal Delo je zelo
dinamično in vsak dan se naučiš nekaj novega. Vse se je začelo že v osnovni
šoli, kjer smo prvič delali makarone. Spomnim se, da sem že takrat hotel
prinesti vino, da bi bil obrok popoln, pa mi niso dovolili. Z vpisom v Srednjo šolo
za gostinstvo in turizem v Ljubljani pa se je vse pravzaprav šele začelo. Po
končani srednji šoli sem se vpisal v Višjo šolo za gostinstvo in turizem Bled.
Če povzamem, imam res rad ta poklic in z veseljem ga
opravljam, čeprav je kdaj delo precej težko. Ampak ko zaključiš projekt in
vidiš, da si ga odlično izpeljal, si res zadovoljen.«
Ste član slovenske mladinske kuharske reprezentance. S
kakšni rezultati se lahko pohvalite? Kateri je vaš največji dosežek do sedaj?
In kaj je vaš cilj? Morda uvrstitev na kuharsko olimpijado?
»Do nadaljnjega sem bil član mladinske kuharske
reprezentance Slovenije, a sem moral zaradi prevelike količine obveznosti svoje
mesto prepustiti drugemu članu. Ker na vseh področjih pač ne moreš delati.
Moral sem izbrati, katero pot bom hodil, in to je šola. Namreč moj glavni cilj
je, da jo dokončam in do druge jeseni spišem diplomsko nalogo. Bila je odlična
izkušnja, vendar zahteva od človeka 110 %, seveda pa člane spremljam in
spodbujam.
Pohvalim se lahko s številnimi domačimi in tujimi
kuharskimi nagradami, izpostavil pa bi dve tekmovanji, kjer sem dosegel odlična
rezultata. V Novem Sadu sem osvojil zlato medaljo za pripravo jedi. Zaenkrat
največji uspeh pa je drugo mesto na evropskem prvenstvu (AEHT) v Belgiji. Tam
sem v ekipo dobil še dva člana iz Evrope. Pripraviti smo morali fingerfood in
glavno jed, seveda pod časovnim pritiskom. Malo nam je zmanjkalo do zlate
medalje, vendar sem z rezultatom res zadovoljen. Vesel pa sem bil tudi za moja sotekmovalca,
ki sta bila mlajša od mene in sta se veliko naučila.
Zaenkrat imam v načrtu še nekaj tekmovanj in seveda
zaključiti šolanje. Sedaj pa me vleče še malo v tujino. Delo v restavracijah,
da si naberem nekaj izkušenj. Vendar je časa dovolj in zavedam se, da ne smem
prehitevati.«
Na razpis »Z Jezerški v Slovensko hišo 2018« se je
prijavilo skoraj 50 študentov gostinstva in turizma. Na koncu je strokovna
komisija med 6 TOP finalisti izbrala ravno vas. S čim mislite, da ste jih
prepričali? Kaj je bila vaša prednost?
»Ko sem se prijavil na razpis, sem pomislil, da tako
ali tako ne morem ničesar izgubiti. Poslal sem življenjepis in motivacijsko
pismo in čakal na rezultat. Nakar dobim sporočilo, da sem med 20 izbranimi. Takrat
sem si obljubil, da bom dal vse od sebe, kajti imam znanje, morda tudi nekaj
sreče, in skozi delo sem napredoval. Udeležil sem se že precej dogodkov in
vsekakor še nisem zaključil. Zares sem si želel uvrstiti v finale. Konkurenca
je bila močna, saj smo vsi imeli veliko znanja in izkušenj. Vem, da jim je bilo
težko izbrati zmagovalca, komisija je imela težko nalogo. Verjetno jih je
prepričala energija, s katero opravljam svoje delo. Ni mi bilo težko delati niti
v kuhinji niti v strežbi. Svoje delo sem poizkušal opraviti čim bolje in
izplačalo se je. S trdim delom in nekaj odrekanj sem uresničil svoj cilj.«
Februarja odhajate za kar en teden v Slovensko hišo na
Olimpijske igre v Pjongčang. Kako si predstavljate delo v Slovenski hiši?
»Z eno besedo – zanimivo. Menim, da bo lepa naloga.
Delo bo razgibano, v tistem tednu bom izkusil vse elemente gostinstva, od
promocije Slovenije do kulinarike. Videli bomo veliko gostov iz drugih držav,
zato bomo morali nalogo sploh izpeljati z odliko. Slovenijo bomo predstavili v
res lepi luči, kajti mnogo imamo za pokazati. Čeprav smo majhna država, imamo skoraj
vse, in zato menim, da je vredna ogleda in promocije. Konkuriramo lahko velesilam
kot so Nemčija, Avstrija … Komaj že čakam.«
Sodelovanje na Olimpijskih igrah so sanje vsakega
športnika. Kaj vam pomeni to, da ste bili izbrani?
»Tudi sam se malo ukvarjam s športom, vendar bolj za
dušo. Da sem bil izbran, si štejem v čast, in zelo sem ponosen. Moj izbor mi
predstavlja potrditev, da delam dobro in da sem na pravi poti. Nenehno
dokazovanje in stremenje k ciljem enkrat obrodi sadove. Šport redno spremljam
in sem ponosen na naše fante in dekleta. Olimpijske igre pa so največji
svetovni dogodek, kjer so zbrane številne države sveta, da si lahko del tega,
je skoraj noro. Še sedaj ne morem verjeti, da mi je uspelo. Izkušnjo bom
poskusil popolnoma izkoristiti. In komaj čakam na let, ki je ravno na moj
rojstni dan. Veliko darilo je prišlo malo prej.«
Pri Jezeršek gostinstvu pravijo, da je strokovna
ekskurzija v Slovensko hišo v Pjongčang prihodnje leto nepozabna življenjska
izkušnja. Jo boste tako jemali tudi vi? Česa se boste poskušali naučiti od
ekipe Jezeršek oz. kaj želite odnesti od te izkušnje?
»Res je. Da bom ves teden delal v Slovenski hiši, je
res super. V nalogo se bom poglobil in jo izpeljal po najboljših močeh.
Zapomnil si bom veliko in naučil se bom ogromno novega. Verjetno dela v timu,
ki je najpomembnejše. Nenehna komunikacija in medsebojni pogovori. To je nekaj tistega,
kar se bom naučil v tem tednu. Drugače pa uživati, gledati svet z odprtimi
očmi, potegniti največ iz tega. Z besedami je težko opisati ta dogodek in
izkušnje, ki jih bom dobil.«
Kje se vidite čez 10 let?
»Za tako dolgo obdobje težko rečem. Lahko pa povem, da
je moj cilj za leto 2018 dokončati šolo ter se udeleževati tekmovanj; sodelovanje
na Olimpijskih igrah. Nato pa delo prek Erasmusa v tujini. In nabiranje
izkušenj v slovenskih restavracijah kot tudi v tujini. Čez 10 let pa želim biti
šef kuhinje ali pa celo kaj več. Vsak kuhar si želi imeti nekaj svojega, stremim
tudi k tem, vendar je to zaenkrat samo želja.«
Mladi vedno težje dobijo službe ali pa preprosto
nimajo interesa za delo. Je človek lahko izbirčen ali je treba poprijeti za
vsako delo? Kakšne so vaše izkušnje?
»Glede služb se pogoji izboljšuje. Seveda pa je treba poprijeti
za vsako delo, če je le možnost. Vsako delo je spoštovanja vredno. Meni v
življenju ni bilo vedno lahko in zato se dela nisem nikoli branil. In nikoli mi
ni bilo težko delati. Samo z delom si namreč lahko nekaj ustvariš, nič ne bo
prišlo samo od sebe. Delo je treba poiskati in ga videti. Moj osebni moto je: »Nikoli
ni tako dobro, da nebi moglo biti še boljše«. Vem, v teh beseda je mogoče malo
perfekcionizma, ampak malo ga ne škodi. Le tako lahko konkuriramo drugim.«
Kakšno sporočilo imate za mlade, ki se odločajo za
delo na področju gostinstva?
»Morajo
ga imeti radi in nikoli ne smejo reči ne. Naj bodo kar se da prijazni in
gostoljubni. Gostinstvo je lep poklic, vendar je težak in z veliko odrekanj. Ne
smejo obupati. Ustvarijo naj nekaj lepega, na kar bodo lahko ponosni. Ker je tisto,
kar ustvarimo z lastnimi rokami, v življenju najpomembnejše. Gostinstvo je širok
pojem in za vsakega se najde delo.«
Po uspešno izpeljanem prvem razpisu "Z Jezerški v Slovensko hišo 2018 v Pjongčang", se mladim na poletnih olimpijskih igrah 2020 ponovno ponuja enkratna priložnost za soustvarjanje v Slovenski hiši v Tokiu.
Preveri razpis in se prijavi ZDAJ!