Goveja juha, žganci in potica v Slovenski hiši v Pjongčangu - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Goveja juha, žganci in potica v Slovenski hiši v Pjongčangu

Goveja juha, žganci in potica v Slovenski hiši v Pjongčangu

Sora pri Medvodah, 16. 2. 2018
Medtem ko številni Slovenci in Slovenke trepetajo za naše športnike na olimpijskih igrah v Pjongčangu, ekipa Jezeršek gostinstva skupaj z zmagovalcem razpisa »Z Jezerški v Slovensko hišo 2018«, študentom Gregorjem Potočnikom, v Slovenski hiši skrbi za vrhunske domače dobrote. 

Tokrat so v ospredju slovenski športniki in športnice, ki zastopajo barve naše države na najbolj prestižnem športnem dogodku - Olimpijskih igrah, in po 8 letih je znova zaživel tudi projekt Slovenska hiša. Hiša, ki stoji v zimskem športnem središču Yongpyong, bo v času zimskih olimpijskih iger gostila številne športnike, najpomembnejše predstavnike športnih panog in olimpijskih komitejev, poslovneže in druge obiskovalce, namenjena pa je tudi predstavitvi slovenskega gospodarstva in turizma. Do danes so Slovensko hišo npr. že obiskali številni znani, med njimi monaški Princ Albert II,  bivši generalni sekretar OZN Ban Ki-moon, dolgoletni športni direktor Ferrarija v formuli 1 Jean Todt, legendarni ukrajinski atlet Sergey Bubka in drugi.

Dejstvo je, da je v Slovenski hiši precej živahno, saj pod slovenskim lesenim kozolcem ne manjka druženja in proslavljanja ob uspehih slovenskih športnikov in prejemnikov medalj, za kar so v prvih dneh že poskrbeli naši hokejisti in biatlonec Jakov Fak. In ne samo to, iz Slovenske hiše se te dni vije vonj po domačih dobrotah, saj za vrhunsko slovensko kulinariko pod mednarodno blagovno znamko SORA skrbi podjetje Jezeršek gostinstvo.

Luka Rusić, vodja ekipe Jezeršek v Slovenski hiši, pojasnjuje: »Vrhunska kulinarika in gostoljubnost je sestavni del predstavitve Slovenije na olimpijskih igrah, zato smo še toliko bolj veseli, ko od drugih v Pjongčangu slišimo govorice, da se v Slovenski hiši dobro jé. Odzivi na tipične slovenske jedi so več kot odlični. Gostom Slovenske hiše nudimo npr. govejo juho, joto, ričet, ričoto, fuže s tartufi, svinjsko ribico s panceto, ajdove krapce, bovško friko, loško medlo, žgance, šmorn, … ob prejemu medalje Jakova Faka pa smo namesto slavnostne torte postregli kar pravo domačo slovensko potico.«

Za Jezerškove pa to ni prvo takšno sodelovanje na Olimpijskih igrah. Del slovenske olimpijske zgodbe so bili že leta 1992 v Albertvillu, ko je Slovenija prvič nastopala kot samostojna država.
"Z vrhunsko kulinariko bomo v Pjongčangu predstavljali slovensko kulturo in našo gostoljubnost. Postavili se bomo ob bok največjim catering podjetjem, saj želimo postati vodilno podjetje v jugovzhodni Evropi in se uvrstiti med prvo deseterico ponudnikov cateringa v Evropski uniji," je dodal Jure Jezeršek, poslovni direktor Jezeršek gostinstva.


»Veseli smo, da se je izbrani štiričlanski ekipi profesionalnih kuharjev in natakarjev Jezeršek gostinstva v Slovenski hiši pridružil tudi Gregor Potočnik, mlad perspektivni študent gostinstva, ki smo ga OKS v sodelovanju z Jezerški izbrali na razpisu. Prepričan sem, da bo Gregorju izkušnja v Koreji ostala v spominu vse življenje.« dodaja Peter Dokl, nekdanji olimpijec in  danes vodja Slovenske hiše.

Z razpisom »Z Jezerški v Slovensko hišo 2018« želi podjetje Jezeršek gostinstvo mladim, ki so se odločili za delo na področju gostinstva in turizma, omogočiti nepozabno življenjsko izkušnjo in pokazati, da je zahteven poklic gostinca lahko tudi lep poklic. 

Na razpisu »Z Jezerški v Slovensko hišo 2018« je bil med več kot 50 prijavljenimi študenti izbran Gregor Potočnik, ki prihaja iz vasi  Valburga, iste vasi, iz katere prihajata tudi njegova prijatelja, olimpijca Anamarija in Janez Lampič. Gregor je študent 2. letnika Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled, smer gostinstvo in turizem. Po srcu je kuhar, ki v svojem poklicu resnično uživa, po duši pa rekreativni športnik, ki se rad ukvarja s kolesarstvom.

Gregor, ki si je s svojo strokovnostjo in profesionalnostjo, predvsem pa strastjo do gostinskega poklica priboril pot na olimpijske igre, svojo olimpijsko zgodbo opiše takole: »Konkurenca je bila močna, saj smo vsi imeli veliko znanja in izkušenj. Vem, da je bilo težko izbrati zmagovalca, imeli so res težko nalogo. Verjetno jih je prepričala energija, s katero opravljam to delo. Svoje delo sem poskušal opraviti čim bolje in izplačalo se je. S trdim delom in nekaj odrekanja sem izpolnil to, kar sem si zadal. Štejem si v veliko čast, da so me izbrali, in sem na to zelo ponosen. Nenehno dokazovanje in strmenje k ciljem enkrat obrodi sadove.«

Gregor, ki je trenutno z ekipo Jezeršek in OKS v Pjongčangu ne skriva svojega navdušenja: »V Slovenski hiši je res super, vzdušje je enkratno, ekipa je TOP, navijamo in držimo pesti za naše športnike, kar se je očitno obrestovalo. Po osvojeni medalji smo bili v Slovenski hiši veseli obiska Jakova Faka in ekipe, in čeprav njihov obisk ni bil načrtovan, smo za njih z veseljem pripravili fuže s tartufi.« 

Rapis »Z Jezerški v Slovensko hišo 2018« in intervju z zmagovalcem razpisa, Gregorjem Potočnikom in odgovore Petra Dokla ter Jureta Jezerška, s čim jih je prepričal ravno Gregor, si preberite tukaj.Dodatne informacije na spletni strani www.jezersek.si ali katja@jezersek.si.