Dvorska žametovka bo letos že desetič obrodila - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Dvorska žametovka bo letos že desetič obrodila

Dvorska žametovka bo letos že desetič obrodila

Cerklje na Gorenjskem, 28. 3. 2018

Letos mineva deset let, odkar je Dvor Jezeršek postal bogatejši za potomko najstarejše trte na svetu, ki raste na mariborskem Lentu. V sredo, 28. marca 2018, je na dvorskem vrtu že deveto leto zapored potekal njen rez. Prijetna družba dragih prijateljev in končno tudi žarki sonca so bili prelepo darilo za Francija Jezerška, ki je prav tisti dan praznoval 70. rojstni dan.

Letošnji boter reza je bil Naci Rajh, dolgoletni prijatelj Francija Jezerška, iz gostilne Rajh v Banovcih. Rez trte, ki krasi Dvor Jezeršek na Brniku, je potekal pod budnim očesom Danila Steyerja, priznanega vinarja iz Štajerske. Letos smo s trte odrezali kar 70 rozg, a ne samo zaradi desete obletnice trte, temveč tudi v čast Francijevemu 70. jubileju.

Naci Rajh je na tablico ob trti dodal svoje ime in se tako vpisal med botre reza potomke najstarejše trte na svetu, sorte modra kavčina.

Druženje starih in novih prijateljev je na sončno sredo potekalo v sproščenem vzdušju. Tudi tokrat pa nista manjkali tradicionalna ocvirkovka mame Sonje in suhomesnate dobrote iz Francijeve špajze, ki so razveselile vse navzoče in se odlično podale k žlahtni kapljici.

Dogodek so popestrili izseki iz zgodbe Cvetje v jeseni, kjer sta svoji vlogi odigrala tudi Franci Jezeršek in njegova najstarejša vnukinja Jera.