Izza pulta: Darko Klemen, zmagovalec MasterChef Slovenija 2016 - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Izza pulta: Darko Klemen, zmagovalec MasterChef Slovenija 2016

Izza pulta: Darko Klemen, zmagovalec MasterChef Slovenija 2016

Sora pri Medvodah, 9. 4. 2018

Tokrat smo se pogovarjali z Darkom Klemnom, zmagovalcem oddaje MasterChef Slovenija 2016 in vodjo kulinarične delavnice na Akademiji Jezeršek.

Tistim, ki Darka morda še ne poznate, naj povemo, da gre za simpatičnega primorskega Štajerca, nabitega s pozitivno energijo in kuharsko ustvarjalnostjo, ki mu je nikoli ne zmanjka. Več o njegovi kuharski poti pa si preberite v spodnjem intervjuju.

Kdaj ste opazili svojo strast do kuhinje in kdo vas je za to navdušil?"
Za kuhanje me je sprva navdušila mama, saj kuham že od malega. Moja strast do kuhanja se je začela pri rosnih devetih letih, ko sem pripravil marmorni kolač z mareličnim nadevom, resneje pa sem o hrani začel razmišljati v najstniških letih."

Kakšni so bili vaši začetki v profesionalnih kuharskih vodah?
"Kot vsak začetek je bil tudi moj težak. Toda tam, kjer je volja, je tudi pot. Moji prvi pravi kuharski koraki segajo v leto 2013, ko me je danes dober prijatelj Igor Delak, takrat pa šef kuhinje v hotelu Kempinski v Portorožu, po skoraj dveh letih druženja in prepričevanja le vzel pod svoje okrilje in mi pokazal, kako poteka delo v kulinariki. Tam sem se naučil zelo veliko."

Katere jedi se največkrat znajdejo v vaši domači kuhinji?"
Doma kuhamo predvsem preproste jedi. Juhe, pašto, rižote – skratka, pripravljam jedi, ki jih moje princeske najraje jedo."

Ali obstaja kakšna jed, ki bi jo želeli pripraviti, pa je doslej še niste imeli priložnosti ali poguma?
"Preprosto in kratko: ne! " (smeh)

Kako bi s tremi besedami opisali svoj pristop h kuhanju?
"Inovativen, zabaven in sproščen."

Kljub laskavem nazivu MasterChef Slovenije imate zagotovo tudi vi svojega najljubšega kuharskega mojstra. Nam zaupate, koga?
"Teh je več. Ker se rad učim in spremljam vse, kar se dogaja v kulinariki po svetu, ne bi posebej omenjal nobenega od njih."

Kakšni pa so vaši načrti v svetu kulinarike?
"Odprtje lastne gostilne, v kateri bi ustvarjal svoje kuharske mojstrovine iz lokalnih sestavin, in ranča, na katerem se bodo pripravljale jedi na odprtem ognju."

Če bi lahko izbirali, s kom bi najraje ustvarjali v kuhinji in zakuhali dobro kulinarično zgodbo?
"Mislim, da bi v Sloveniji najraje delal z Lukom Jezerškom. Preprosto je dovolj, da se spogledava, in že se razumeva."

Kaj priporočate, kakšno predznanje naj imajo udeleženci pred vašo kulinarično delavnico na Akademiji Jezeršek?
"Vabljeni so prav vsi. Priporočljivo pa je, da imajo udeleženci vsaj nekaj predznanja, ker na delavnici pripravljamo več hodne menije v samo štirih urah."

 
Pridružite se Darku na delavnici Postani kuharski mojster z Darkom, s katere boste odšli z novim kuharskim znanjem in širokim nasmehom na obrazu!