Izza pulta: Luka Jezeršek, kuharski selektor s srčnostjo - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Izza pulta: Luka Jezeršek, kuharski selektor s srčnostjo

Izza pulta: Luka Jezeršek, kuharski selektor s srčnostjo

Sora pri Medvodah, 7. 5. 2018
Luka Jezeršek, le kdo ga ne pozna! Simpatičen in vedno nasmejan kuharski mojster, ki za svojo strogostjo skriva srčnost in je pripravljen vedno priskočiti na pomoč.

O našem Luku lahko rečemo, da se je rodil s kuharskim zapisom v genih, ali, kot pravi sam, mu je bil poklic kuharskega mojstra položen v zibelko. Že od mladih nog se zaveda, da je gostinstvo lep, a zahteven poklic, ki mu moraš biti predan z vsem srcem in dušo. 

Če še niste vedeli, je Luka, ki ga lahko spet spremljamo tudi na televizijskih zaslonih v kuharski oddaji MasterChef Slovenija, velik mojster za žarom in vodja priljubljene delavnice Peka na žaru. 

Več o Lukovi kulinarični poti in načrtih pa si preberite v intervjuju. 

Znano je, da sta vas za kuhanje navdušila oče in mama. Nam zaupate, kateri dogodek vas spominja na zgodnje začetke v Jezerškovi kuhinjin in se vam je najbolj vtisnil v spomin?
"Predvsem se spominjam, da je naša šestčlanska družina dolgo časa živela nad kuhinjo, ki jo je čez noč postavil moj oče v domači garaži. Poleg tega sta nas oče in mama že kot majhne otroke pogosto jemala s seboj na catering dogodke. Tako smo bili že od malega stalno v stiku s tem poklicem, ki je, čeprav zahteven, tudi lep. Preprosto mu moraš biti predan z vsem srcem in dušo. To so tudi moji prvi začetki v kuharskem poklicu."

Kljub nazivu mojster kuharstva pa so bili vaši začetki v kuharskih vodah verjetno težki. Kaj vam je v med šolanjem povzročalo največ preglavic?
"S šolo v resnici nikoli nisva bila najboljša prijatelja, kar sicer nekoliko obžalujem. Nisem namreč eden tistih, ki prav dolgo sedijo za knjigami in se učijo. Danes bi se še bolj posvetil stroki. Sicer pa nikoli ni prepozno."  (nasmešek)

Kako bi s tremi besedami opisali svoj pristop h kuhanju?
"Preprosto, sistemsko in strokovno."

Katere jedi se največkrat znajdejo v vaši domači kuhinji?
"Doma kuhamo klasično in sezonsko. Na našem domačem jedilniku se tako znajdejo jajca z ocvirki, bolonjska omaka, v nedeljo goveja juha za kosilo in krompir v oblicah za večerjo … 
Moram pa priznati, da me v zadnjem času zelo veseli priprava sladkih in slanih pit."

Ali obstaja kakšna jed, ki bi jo želeli pripraviti, pa je doslej še niste imeli priložnosti ali poguma?
"Zanimata me predvsem filozofija in priprava azijskih jedi."

Katera svetovna kuhinja pa vam najbolj diši in vas navdušuje? 
"Na sploh me navdušuje kulinarika z vsega sveta. Je pa res, da na vse skupaj gledam zelo lokalno."

Če bi lahko izbirali, s kom bi najraje ustvarjali v kuhinji in zakuhali dobro kulinarično zgodbo?
"Tako lani kot letos se mi je želja že izpolnila: na Tednu nezavržene hrane sem kuhal z Massimom Boturo, letos na Gourmet Cupu Ljubljana pa z najboljšo kuharsko mojstrico na svetu, Ano Roš. Oba sta vredna velikega spoštovanja. 
Glede na mojo vlogo, - že četrto sezono kot sodnik sodelujem na kuharskem tekmovanju MasterChef Slovenija -, pa bi si zagotovo želel delati z Gordonom Ramsayem, ki je naš poklic ponesel v nebo."

Kakšni pa so vaši načrti v svetu kulinarike?
"Eden izmed glavnih načrtov je zagotovo še naprej razvijati catering v regiji in tako ostati vodilno podjetje na področju cateringa in gostinske dejavnosti. Naš cilj je namreč postati vodilno podjetje v jugovzhodni Evropi ter se uvrstiti med 10 najboljših organizatorjev in ponudnikov cateringa v Evropski uniji. 
To bomo dosegli tako, da bomo še naprej zagotavljali inovativne in kreativne rešitve po meri posameznika in naročnika. Odlični in drugačni dogodki v cateringu so bili oz. so še vedno zame velik izziv." 

Kaj priporočate, kakšno predznanje naj imajo udeleženci pred vašo kulinarično delavnico na Akademiji Jezeršek?
"Udeležencem ni treba imeti kakšnega posebnega predznanja. Predvsem mi je všeč, da pridejo ljudje, ki so že kaj poskusili pripraviti na žaru. Tako se lahko pogovarjamo o konkretnih težavah in rešitvah." 


Pridružite se Luki na delavnici Peka na žaru, kjer bo z vami z veseljem delil skrivnosti odličnega žara. 
PRIJAVA NA DELAVNICO