Izza pulta: Anita Ratoša, kraljica sladic v kozarcu - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Izza pulta: Anita Ratoša, kraljica sladic v kozarcu

Izza pulta: Anita Ratoša, kraljica sladic v kozarcu

Cerklje na Gorenjskem, 2. 7. 2018
Na Akademiji Jezeršek se bomo poleti sladkali na novi kulinarični delavnici Sladice v kozarcih, ki jo bo vodila novinka na naši Akademiji - Anita Ratoša.

Kdo je Anita, več o njeni poti, načrtih in ciljih si preberite v intervjuju.

Zaupajte nam, kdaj in kako se je začela vaša kulinarična zgodba?
"Ko sem bila stara 13 let, so moji starši odprli gostilno, precej zatem pa tudi turistično kmetijo, tako sem bila vedno vključena v družinski posel. A čeprav sem rada ustvarjala, kuhala, se ukvarjala z gosti in podobno, dolgo nisem vedela, kaj je moje poslanstvo, kaj je tisto, kar bi res rada delala v življenju."

Na Akademiji Jezeršek se bomo sladkali s sladicami v kozarčkih. Katero sladko pregreho pa sicer najraje pripravljate?
"Sladice v kozarčku so izredno zanimive. Zagotavljajo veliko ustvarjalnosti, hitro pripravo, privlačen videz, lahko se izognemo želatini, saj nam kozarec sam daje strukturo, omogočajo nam čudovit prikaz sestavin, združenih v sladici na pikniku, prav tako pa lahko v kozarcu pripravimo tudi elegantno restavracijsko sladico. Sama pa sicer najraje pripravljam torto Pavlovo – v vseh mogočih kombinacijah. (smeh)" 

Ali ima katera sladica – poleg torte Pavlove – posebno mesto v vaši kuhinji? Katere priprave se lotite samo za posebne priložnosti?
"Rada ustvarjam in kuham po letnih časih: poleti ne sme manjkati breskov tarte tatin z domačim maskarponejevim sladoledom, jeseni kostanjeva torta, v zimskem času poslastice iz agrumov. Vedno pa je prostor za čokolado. (smeh) Torta 4 čokolade je narejena prav za čokoholike."

Se v domači kuhinji ravnate po receptih ali preprosto ustvarjate in se prepustite domišljiji?
"Recept najprej preizkusim, in kadar z rezultatom nisem zadovoljna, ga spremenim, popravim, izpilim ...
Kadar ustvarjam novo sladico, zelo različno najdem navdih. Včasih, ko se je treba znajti, je to en sam sadež, iz katerega pripravim nekaj posebnega, drugič me nagovori glasba, da začnem razmišljati, s kakšno hrano jo lahko povežem. Procesi kreativnosti, ki vrejo v meni, so različni; včasih je dovolj, da tehniko, ki se uporablja za nekaj točno določenega, prenesem na nekaj drugega in dobim krasen rezultat, včasih gre kakšno ponesrečeno ustvarjanje naravnost na kompost."

Kateri je vaš najljubši slaščičarski pripomoček, ki ga vedno uporabljate za gurmanska ustvarjanja?
"Vedno uporabljam žlico za pokušanje. (smeh) Vesela sem, da imamo v sodobnem času veliko pripomočkov, ki nam delo olajšajo in prihranijo čas. Prepričana pa sem, da kljub vsem pripomočkom, ki so nam na voljo, ne smemo pozabiti, kako se stepe npr. beljake: »na roko«."

Katere sladice vam še ni uspelo pripraviti, a se je želite lotiti v prihodnosti?
"Želela bi se poglobiti v pripravo japonskih sladic."

Kakšni so vaši načrti in cilji v svetu kulinarike?
"Trenutno želim čim več ljudem približati kulinariko in jih s preprostimi koraki voditi do vrhunskih rezultatov. Hrana nas druži in povezuje, ob njej se spletajo prijateljstva, ki trajajo vse življenje.
Želim pokazati, kako iz sestavin, ki jih imamo v svojem okolju, pripravimo vrhunsko kosilo, ne da bi nas bolela glava ob prazni denarnici.
V hitrem tempu življenja je najpomembnejše, da si vzamemo čas za svoje najdražje, za prijatelje. Ob pogovorih in skupnem ustvarjanju se najde tudi marsikatera rešitev in ljudje drug drugemu postanemo opora. 
Drug cilj je pripomoči k dvigu kakovosti hrane in storitev v gostinstvu in turizmu. Marsikatera gostilna bi z dodelanim konceptom ali popravki pri pripravi hrane, odnosu do gosta in do zaposlenih lahko podvojila svoje prihodke. Včasih je dobro dobiti svež pogled na delo, saj ga ljudje, ki gledajo od zunaj, vidijo drugače kot mi sami."


Modne sladice v kozarcih so odlična popestritev na poletnih vrtnih zabavah, nedeljskih poznih zajtrkih ali samo za popoldansko razvajanje. Na delavnici se bomo poigrali s klasičnimi in malce manj klasičnimi kombinacijami okusov iz osnovnih sestavin s pridihom poletja. 

Prva sladka delavnica bo potekala 20. 7. 2018 ob 17.00. Čim prej se prijavite tukaj, da si zagotovite prosto mesto.