Izza pulta: Mesni mojster Rok Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Izza pulta: Mesni mojster Rok Jezeršek

Izza pulta: Mesni mojster Rok Jezeršek

Sora pri Medvodah, 5. 2. 2019
Pogovarjali smo se z Rokom Jezerškom, velikim gurmanom in ljubiteljem vsega mesnega. Najbolj znan profesor Akademije Jezeršek vas vabi, da se mu pridružite na eni izmed njegovih kulinaričnih delavnic MESO ali RIBE – od izbire do priprave. Spoznavali bomo meso od A do Ž, zaplavali v malo toplejše kraje in se podučili o ribjih jedeh.

Nekaj zabavnih dejstev o našem mojstru pa si preberite v spodnjem intervjuju.
Znano je, da sta vas za kuhanje navdušila oče in mama. Nam zaupate, kateri dogodek vas spominja na zgodnje začetke v Jezerškovi kuhinji in se vam je najbolj vtisnil v spomin?
"Najbolj mi v spominu ostajata zgodnje vstajanje in lupljenje krompirja. Za dobro jutro, ko smo pripravljali malice za lokalne tovarne."

Na Akademiji Jezeršek vodite kar dve kulinarični delavnici z različnimi tematikami. Katera vam je najljubša ali najbližje?
"Obe delavnici sta mi zelo pri srcu, vendar sem zares velik ljubitelj mesa in mi je morda zato delavnico o mesu malce bližja."

Katerih pet receptov je po vašem mnenju osnovnih in bi jih  morali vsi poznati?
"1. Pražen krompir2. Goveja juha3. Domača enolončnica4. Pečenje mesa v pečici5. Rižota, narejena, kot je treba"

Kateri je vaš najljubši kuhinjski pripomoček?
"Kuhinjski pripomoček, brez katerega se v kuhinji sploh ne bi znašel, je nož. Dobro nabrušen nož je najosnovnejši in obenem najpomembnejši pripomoček."

Kateri kos mesa ali ribe si privoščite ob posebnih priložnostih?
"Ob posebnih priložnostih si najraje privoščim malo bolj masten kos mesa za pečenje v pečici, kot je na primer telečja krača. Slavnostni kos mesa mora biti na sredini mize, da si ga družinsko razdelimo."

Ali obstaja kakšna jed, ki bi si jo želeli pripraviti, pa do zdaj še niste imeli priložnosti ali poguma?
"V načrtu imam raziskati recepturo za kakšen bolj neobičajen kos mesa. Na primer pripraviti kakšno dobro vrsto kačjega mesa. (smeh)"

Kaj priporočate, kakšno predznanje naj imajo udeleženci pred vašo kulinarično delavnico na Akademiji Jezeršek?

"Udeleženci ne potrebujejo posebnega predznanja, ampak samo veselje do kuhanja."
Za nekatere izmed najbolj obiskanih kulinaričnih delavnic smo razpisali nove termine in predlagamo vam, da se čim prej prijavite nanje in se nam pridružite v naši kuhinji.