Izza pulta: dr. Katja Rebolj, raziskovalka lokalnih jedilnih in zdravilnih rastlin - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Izza pulta: dr. Katja Rebolj, raziskovalka lokalnih jedilnih in zdravilnih rastlin

Izza pulta: dr. Katja Rebolj, raziskovalka lokalnih jedilnih in zdravilnih rastlin

Sora pri Medvodah, 8. 4. 2019
Na Akademijo Jezeršek s pomladjo prihaja nova kulinarična delavnica, Divje in okusno na kateri bomo prepoznavali divje rastline v naravi in jih nato uporabili pri pripravi jedi. Pred prvo delavnico smo na kratko poklepetali z dr. Katjo Rebolj, raziskovalko lokalnih jedilnih ter zdravilnih rastlin.  Nekaj malega o njeni poti in načrtih pa si lahko preberete v intervjuju.

Kdaj je nastala ideja o lastnem cvetličnem blogu? Ali vas lahko spremljamo tudi na drugih družabnih omrežjih?
"Na začetku sem imela blog zgolj zaradi nujnosti – obstajati na internetu. Potem pa me je začela gnati potreba, da ljudi seznanim z bistvom rastlinja in naravno raznolikostjo pri nas. Primer: ko sem nedavno nabirala za Netflix, sem izbrala nekaj najpogostejših gozdnih rastlin. Med njimi sta bili kar dve značilni le za naše kraje, za ta predel okoli Alp. Gre torej za rastline, ki jih kot začimbnice ne more uporabiti nihče drug na svetu. 
Tako danes na mojem blogu nastajajo predvsem zapisi, kjer z bralci delim odgovore na vprašanja, ki si jih zastavljajo, ko se sami podajo v svet nabiralništva.
Na naši Facebook strani Rožma cvetlični prigrizki  je prav tako veliko vsebinskih objav. Z njimi želimo doseči vse tiste, ki jih užitne rastline in začimbe iz naše okolice resnično zanimajo.
Spremljate pa me lahko tudi v tiskanih revijah, kjer redno sodelujem z Odprto kuhinjo in vodilno hortikulturno revijo Rože in vrt."

Zaupajte nam, kako se je začela vaša zgodba o znamki Rožma?
"Preden sem se ukvarjala z divjimi rastlinami, sem delala v znanosti. Ker na tem področju nisem našla dovolj aplikativnega, sem se začela vse bolj izpopolnjevati v botaniki in na poslovnem področju. Na enem izmed poslovnih izobraževanj sem z znamko Rožma cvetlični prigrizki tudi zmagala. Tako se je začelo in nadaljevalo. 
Ko sem bila lansko leto pri mojem slovitem kolegu nabiralcu Milesu Irvingu v Angliji, so me zaznamovale njegove besede, da je biti nabiralec poslanstvo. Od takrat zame ni bilo več druge poti."

Kje lahko kupimo vaše izdelke?
"Kupiti je mogoče sveže rastline, ki jih dostavljamo v okolici Ljubljane ali jih pošljemo po pošti. Pečemo tudi piškote, ki jih je mogoče naročiti na moji spletni strani katjarebolj.com. Veseli pa smo tudi zanimanja za naše delavnice, nabiralniške sprehode, kuhanje na lokacijah ali na prostem. Letos po novem tudi v angleščini."

S katerimi priznanimi chefi ste že sodelovali oziroma še vedno sodelujete?
"S kuharji sodelujem po eni strani kot nabiralka, po drugi pa kot sodelavka pri oblikovanju delavnic in teambuildingov, kjer udeleženci spoznavajo, kako narava rešuje svoje probleme, katera so bistvena vprašanja, ki si jih moramo zastaviti za ohranjanje narave ter kako naravo z uporabo divjih rastlin vnesti v kuhinjo.
S kolegom Petrom Zajcem sodelujeva z Ano, Binetom in mnogimi drugi chefi in kuharji, ki delujejo v Ljubljani. Posebno je tudi sodelovanje s pisateljem Noahom Charneyem in chefom Janezom Bratovžem v njegovi knjigi z recepti, ki so namenjeni tudi ljubiteljskim kuharjem."

S katero cvetlično dobroto se najraje posladkate sami?
"Trenutno najbolj uživam v regratovih cvetovih. Iz njih je mogoče pripraviti toliko različnega, na primer sirup ali čokolado ali pa jih kar samostojno gratinirati v pečici. Posebno so mi všeč popki regratovih cvetov v solati s krompirjem in ocvirki."

Kakšno hrano sicer pripravljate doma?
"Doma pripravljamo veliko hrane, ki jo sami naberemo na travniku, na obronkih gozda ali na zaraščenem vrtu. Na ta način živijo tudi mnogi moji kolegi nabiralci po svetu. Zavedam se, da prehod na takšno hrano za mnoge ni enostaven in da tisto, kar naberejo, uporabljajo zgolj občasno. A hkrati je to čudovit razvoj človeka, ki krepi odnos z naravo. Na ta način postane naša prehrana mnogo bolj pestra. Vzrok za to leži v dejstvu, da prihajajo rastline, ki jih nabiramo v naravi, iz občutno več družin kot tiste, ki jih običajno gojimo na vrtovih."

Ali nam lahko zaupate, kakšni so vaši načrti v cvetlično-kulinaričnem svetu?
"Načrt je ustvarjati še več takšnih zelenih delovnih mest, ki so povezana z nabiralništvom in našo naravo."

Kakšno predznanje je priporočljivo za udeležence vaše kulinarične delavnice na Akademiji Jezeršek?
"Potrebno ni nobeno predznanje. Ker je delavnica osnovana na načelu nadgrajevanja obstoječega znanja. Hkrati pa je eden glavnih ciljev delavnice udeležence navdihniti in motivirati, da bodo te rastline in te ter vedno nove recepte uporabljali tudi po delavnici, ko bodo odšli v naravo in kuhali v svojih kuhinjah."


Preverite razpisane termine in se prijavite.