Izza pulta: Lea Grom, kraljica čudovitih tort in ljubiteljica vsega sladkega. - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Izza pulta: Lea Grom, kraljica čudovitih tort in ljubiteljica vsega sladkega.

Izza pulta: Lea Grom, kraljica čudovitih tort in ljubiteljica vsega sladkega.

Sora pri Medvodah, 9. 9. 2019
Da bo uvod v pisano jesen še slajši, se nam na Akademiji Jezeršek v mesecu novembru obeta nova kulinarična delavnica. Delavnico Torte bo na Akademiji Jezeršek vodila Lea Grom, kraljica raznovrstnih tort in ljubiteljica vsega sladkega.

Več o njeni slaščičarski poti in načrtih lahko preberete v intervjuju, ostalo pa naj zaenkrat ostane skrivnost. 

Zaupajte nam, kdo vas je navdušil za peko in kuhanje na sploh?

"Mislim, da sem se za peko in kuhanje navdušila kar sama. Že od malih nog sem se rada motala okrog mešalnika in pečice, kasneje pa vsak zaslužen dinarček porabila za kakšen nov slaščičarski pripomoček. Prvi izdelki, s katerimi bi se upala izpostaviti, so bile moje orehove potice, vendar me je moja ustvarjalna narava pripeljala do srečanja z Emo Koselj, ki je vrhunska umetnica tort in slaščic. Lahko rečem, da me je srečanje z ” Emazing Creations” dokončno zasvojilo s tortami."

Na Akademiji Jezeršek se bomo sladkali s torticami.
Katero sladko pregreho pa sicer najraje pripravljate?

"Seveda so moja strast tortice, vsekakor pa se še vedno ne odrečem peki tradicionalnih prazničnih potic. Sicer svoje domače rada posladkam tudi s pitami. Moja najljubša je iz pirinega testa z orehi in cimetom, obložena z domačimi jabolki. Ni prijetnejšega vonja od sveže pečenega krhkega testa."

Kateri je najbolj nenavaden okus torte, ki ste ga pripravili do sedaj?

"Zares sem enkrat ustvarjala izjemno nenavaden okus torte v kombinaciji bele čokolade, sadja in domačih ocvirkov. Moram priznati, da je bil to izziv, lotila sem se ga nekoliko zadržano, a mi je kar dobro uspel."

Kateri izmed postopkov pri pripravi torte je po vašem mnenju najtežji in povzroča največ preglavic?

"Vsak postopek po svoje predstavlja izziv, vendar menim, da je daleč najbolj zahteven, ne boste verjeli, transport tort. To je čisto svojevrsten projekt in včasih prav stresen, res."

Ali obstaja kakšna sladica, ki bi si jo želeli pripraviti, pa do sedaj še niste imeli priložnosti ali poguma?

"Makroni. Nekajkrat sem že poskusila in mi še niso uspeli, kot si želim. Saj veste, taki, da bi se z njimi lahko pohvalila in jih ponosno postregla."


Kakšni so vaši načrti in cilji v svetu kulinarike?

"V svetu nekulinarike moram najprej dokončati študij. To je že blizu. V svetu kulinarike pa bi v prihodnosti morda lahko imela slaščičarsko kuhinjo, v kateri bi izražala svojo ustvarjalnost in ljubezen do sladic. Zares me z mnogo energije napolni pohvala in nasmeh, ki ga torta pričara na obraz slavljenca."

Kakšno predznanje je priporočljivo za udeležence pred vašo kulinarično delavnico na Akademiji Jezeršek?

"Priporočam, da poznajo osnove peke slaščic. Skoraj vsakdo je že kdaj pripravljal nedeljsko, rojstnodnevno, božično ali drugo sladko pecivo. In vsi ti se bodo na delavnici zagotovo dobro znašli. Vsekakor pa je še bolj kot izkušnje pomembno, da imajo veselje in strast do peke in lepih končnih izdelkov. Pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec, zato morajo biti izdelki okusni. Za sladke pregrehe pa velja še to, da jih večkrat jemo z očmi, zato je nujno, da so tudi lepi in privlačni. Komaj čakam, da začnemo!"

Prva sladka delavnica bo potekala v nedeljo, 24. novembra, ob 9.00, zato si hitro zagotovite mesto in se prijavite tukaj.