Že 21. dobrodelna licitacija barikov Vinakoper - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Že 21. dobrodelna licitacija barikov Vinakoper

Že 21. dobrodelna licitacija barikov Vinakoper

Koper, 3. 12. 2019

V Pretorski palači v Kopru se je odvila dobrodelna dražba barik sodčkov vinske kleti Vinakoper. Kar 29 dražiteljev je izlicitiralo 32.850,00 evrov, ki jih bodo namenili pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola.

Med vinskimi poznavalci težko pričakovani dogodek leta se je danes odvil v Pretorski palači v Kopru. Med dolgoletne podpornike te svojevrstne dobrodelne akcije spadajo predvsem gostinci, gospodarstveniki in ostali poznavalci vin.

Tokrat je glavni enolog kleti Vinakoper, Boštjan Zidar, izbral kar 12 vzorcev vin letnika 2019 in 1 vzorec vina letnika 2018. Dražitelji so degustirali sorte chardonnay, belo zvrst, refošk, merlot, shiraz, cabernet sauvignon in vzorec presenečenja. Tako kot od prve licitacije dalje je dražitelje k dobrodelnosti spodbujal Mitja Meršol.

Izklicna cena za liter vina iz 225-litrskega barik sodčka je znašala 14 oziroma 16 evrov. Največje zanimanje in posledično najvišjo ceno sta dosegla sodček številka 9 in sodček številka 11. V prvem zori vino sorte shiraz, v drugem pa vino sorte cabernet sauvignon. Omenjeni vini sta dosegli ceno 31 evrov na liter.

Od prve licitacije dalje klet Vinakoper del izkupička namenja Pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola. Z letošnjo dražbo bo ta znesek višji za 32.850,00 evrov.

Direktor kleti Vinakoper, Borut Fakin je predstavnikom Splošne bolnišnice Izola izročili ček v višini 19.800,00 evrov. To je dobrodelni izkupiček, ki ga je klet na svoj račun prejela v obdobju enega leta. Z današnjo licitacijo se je skupni znesek dosedanjih dražb povzpel na 403.150,00 evrov.

Direktor kleti Vinakoper, Borut Fakin, je v svojem govoru povedal: »V družbi Vinakoper se zavedamo, da lahko z dobrodelnimi dejanji pripomoremo k soustvarjanju boljšega jutri. Ponosni smo na do sedaj zbrani znesek in verjamem, da so v Splošni bolnišnici Izola zbrana sredstva odlično unovčili in tako so očitki nekaterih, češ, da ni primerno, da alkohol podpira zdravstvo, povsem odveč. Dejstvo je, da je Vinakoper največja vinska klet na območju slovenske Istre in Splošna bolnišnica Izola največja zdravstvena ustanova. Več kot očitno lahko naša dejavnost pomaga pri zagotavljanju boljše zdravstvene oskrbe naših najmlajših, zato bomo s to prakso nadaljevali tudi v prihodnje.«

Največ sodčkov je izlicitirala Mojca Trnovec iz gostilne Mihovec, med njimi merlot po 30 evrov za liter za družbo, s katero je letos obiskovala someljejski tečaj tretje stopnje. En sodček je izlicitirala družina Jezeršek, ki se licitacij Vinakoper udeležuje že od samega začetka. Za novi ultrazvok za male bolnike pa so prispevali še AS skupina Generali, Luka Koper, Intesa Sanpaolo, Vzajemna , Aleš Piščanc iz Kopra, Aljaž Toplak iz Jurovskega dola ter Miha Ledinek, gostinec na Šmarni gori.


Vir: Vinakoper, Koper 3. december 2019

Foto: Jaka Ivančič