SI
Show menu

Gourmet Cup Ljubljana – Krvavec prekipeval od dobre volje in vrhunske kulinarike

Gourmet Cup Ljubljana – Krvavec prekipeval od dobre volje in vrhunske kulinarike

Sora, 29. 1. 2020

V ponedeljek, 27. januarja, je na Krvavcu potekal že peti Gourmet Cup Ljubljana. Tradicionalno smučarsko-kulinarično druženje je tokrat poleg že znanih obrazov postregel še z novimi. Tokrat so namreč pod budnim očesom vrhunskih kuharskih mojstrov kuhali mladi talenti srednjih in višjih gostinskih šol pod vodstvom šolskih mentorjev.

Dogodek Gourmet Cup Ljubljana, ki je bil lani del Evropskega simpozija hrane, je letos znova potekal kot samostojen dogodek, in sicer v prvotnem januarskem terminu. Zadnji ponedeljek v januarju so se na Krvavcu tako spet zbrali znani obrazi gostinske scene in ljubitelji kulinarike. Tokrat pa so se jim pridružili tudi nadobudni mladi talenti, ki se kalijo v srednjih in višjih gostinskih šolah.

Potem ko so se vsi udeleženci najprej zbrali na gurmanskem zajtrku, kjer je za pravo animacijo poskrbel stari znanec Bojan Firbas (Domačija Firbas), finalist izbora Najbolj inovativni kmet, je na oder skočil še Martin Jezeršek, direktor podjetja Jezeršek gostinstvo, organizator tega dogodka in tudi Evropskega simpozija hrane, ki bo od 29. do 30. marca v Ljubljani. Martin Jezeršek je naznanil, da so prijave na enega od najpomembnejših evropskih kulinaričnih dogodkov že odprte, in vse sodelujoče pozval k prijavi.

Sledil je žreb startnih številk prvih 10 tekmovalcev, ki so svoje znanje, tokrat smučarsko, preizkusili na belih krvavških strminah in se potegovali za zmagovalne stopničke za Gourmet Pokal. In kdo je letos kraljeval na vrhu v šestih kategorijah?

Gostinke

1.     Neža Hrovat, Kmetija in bar Bršca

2.     Sara Kavčič, Dvorec Zemono

3.     Helena Žerovnik, Hotel Planinka

Gostinci

1.     Rudi Hrovat, Kmetija in bar Bršca

2.     Robert Slapnik, Kmetija in bar Bršca

3.     Tomaž Juvan, Roundabout

Skupno ženske

1.     Neža Hrovat, Kmetija in bar Bršca

2.     Sara Kavčič, Dvore Zemono

3.     Helena Kajzer, Pro Prima

Skupno moški

1.     Uroš Zupan, RTC Krvavec

2.     Rudi Hrovat, Kmetija in bar Bršca

3.     Robert Slapnik, Kmetija in bar Bršca

Vinarji

1.     Klemen Konrad, Vina Konrad 

2.     Matjaž Četrtič, Vinska klet Ferdinand

3.     Martin Gruzovin, Guerila

Deskarji

1.     Gregor Tavčar, Magma X

2.     Jani Klemenčič, Restavracija Špica

3.     Jonatan Zupan, Vila Podvin

Posebno glavno nagrado v kategoriji gostinci skupno je letos podelil Damjan Šerjak, predstavnik podjetja Winterhalter. Enoletni najem profesionalnega pomivalnega stroja serije UC je šel v roke zmagovalcu Rudiju Hrovatu (Kmetija in bar Bršca), ta pa je nagrado nesebično poklonil Urošu Štefelinu (Vila Podvin), ki je nagrado z veseljem sprejel, seveda v zameno za vrhunsko večerjo. Dejal je, da mu bo stroj, glede na nove načrte, prišel nadvse prav. 

Prave zvezde Gorumeta na snegu, pa so bili tokrat pravzaprav mladi kuharski talenti, saj so z odličnimi jedmi prekosili same sebe in poskrbeli za pravo kulinarično razvajanje na snegu, kar so potrdili tudi vsi navzoči. Kot mentorji so svojo nalogo več kot odlično opravili ne samo šolski mentorji, ampak tudi chefi mentorji, ki so bdeli nad mladimi vse od razvoja in priprave do postrežbe jedi, ki so vključevale kakovostne lokalne sestavine (on njive do krožnika) po načelu »back to the roots«:

-       VSŠGT Bled, študenta Klementina Košir in Žan Kuhar, šolski mentor Jože Zalar in chef Davor Družinec (Hotel Astoria)

-       SŠGT Ljubljana, dijaka Juš Dolničar in Nik Čeh, šolska mentorica Majda Rebolj in chef Igor Jagodic (Strelec)

-       BIC Ljubljana, študenta Sara Štirn in Jaka Martinčič, šolska mentorica Marjeta Cevc in chef  Jakob Pintar (TaBar)

-       SŠGT Celje, dijaka David Volašek in Domen Krže, šolska mentorja Boštjan Bezgovške in Nataša Kamerički ter chef Miran Ojsteršek (Gostilna Oštirka)

-       VSŠGT Maribor, študenta Miha Demšar in Anja Zadravec, šolska mentorica Mojca Polak in chef Sebastjan Plevčak (Restavracija 7)

-       SŠGT Radovljica, dijaki Blaž Shönlieb, Nace Filipič, Luka Tratnik, šolska mentorica Gabrijela Jošt in chef Uroš Štefelin (Vila Podvin)

Dogodek je zaznamoval tudi pester izbor vrhunskih penin in šampanjcev po izboru Hiše dobrih vin – Koželj.

Kot smo že vajeni, se je Gourmet Cup Ljubljana tudi tokrat končal v slogu nepozabne Après ski zabave, na kateri so poskrbeli tudi za pravo glasbeno presenečenje. Na oder je namreč stopila zvezda večera - Vili Resnik, ki je vse željne zabave popeljal v pretekle čase.

Prav posebno razburljivo doživetje pa so že naslednji dan doživeli gostje Gourmet Večerje na zajli, kjer jih je z Okusi Ljubljane razvajal mladi ljubljanski chef Jakob Pintar (TaBar), za posladek pa poskrbel stari znanec Tomaž Bolka (Gostilna Krištof) in jih skupaj z organizatorjem dogodka, Jezeršek gostinstvom in partnerjem dogodka, Turizmom Ljubljana, kljub manjšemu snežnemu metežu popeljal v pravo zimsko pravljico. 

Da je bilo vreme več kot pisano na kožo še posebej pisani druščini, si oglejte utrinke Gourmet Cup Ljubljana v fotogaleriji.
GALERIJA