Sora, 29. 1. 2020
V ponedeljek, 27. januarja, je na Krvavcu potekal že
peti Gourmet Cup Ljubljana. Tradicionalno smučarsko-kulinarično druženje je
tokrat poleg že znanih obrazov postregel še z novimi. Tokrat so namreč pod
budnim očesom vrhunskih kuharskih mojstrov kuhali mladi talenti srednjih in
višjih gostinskih šol pod vodstvom šolskih mentorjev.
Dogodek Gourmet Cup
Ljubljana, ki je bil lani del Evropskega simpozija hrane, je
letos znova potekal kot samostojen dogodek, in sicer v prvotnem januarskem
terminu. Zadnji ponedeljek v januarju so se na Krvavcu tako spet zbrali znani
obrazi gostinske scene in ljubitelji kulinarike. Tokrat pa so se jim pridružili
tudi nadobudni mladi talenti, ki se kalijo v srednjih in višjih
gostinskih šolah.
Potem ko so se vsi udeleženci najprej zbrali
na gurmanskem zajtrku, kjer je za pravo
animacijo poskrbel stari znanec Bojan Firbas (Domačija Firbas), finalist izbora Najbolj inovativni kmet, je na oder skočil še Martin Jezeršek, direktor
podjetja Jezeršek gostinstvo, organizator tega dogodka in tudi Evropskega simpozija hrane, ki bo od 29. do 30. marca v
Ljubljani. Martin Jezeršek je naznanil, da so prijave na enega od najpomembnejših evropskih
kulinaričnih dogodkov že odprte, in vse sodelujoče pozval k prijavi.
Sledil je žreb startnih številk prvih 10
tekmovalcev, ki so svoje znanje, tokrat smučarsko, preizkusili na belih
krvavških strminah in se potegovali za zmagovalne stopničke za Gourmet Pokal. In kdo je letos kraljeval na vrhu v šestih
kategorijah?
Gostinke
1. Neža Hrovat,
Kmetija in bar Bršca
2. Sara Kavčič,
Dvorec Zemono
3. Helena
Žerovnik, Hotel Planinka
Gostinci
1. Rudi Hrovat, Kmetija
in bar Bršca
2. Robert
Slapnik, Kmetija in bar Bršca
3. Tomaž Juvan,
Roundabout
Skupno ženske
1. Neža Hrovat,
Kmetija in bar Bršca
2. Sara Kavčič,
Dvore Zemono
3. Helena
Kajzer, Pro Prima
Skupno moški
1. Uroš Zupan,
RTC Krvavec
2. Rudi Hrovat, Kmetija
in bar Bršca
3. Robert
Slapnik, Kmetija in bar Bršca
Vinarji
1. Klemen
Konrad, Vina Konrad
2. Matjaž
Četrtič, Vinska klet Ferdinand
3. Martin
Gruzovin, Guerila
Deskarji
1. Gregor
Tavčar, Magma X
2. Jani
Klemenčič, Restavracija Špica
3. Jonatan
Zupan, Vila Podvin
Posebno glavno nagrado v kategoriji gostinci
skupno je letos podelil Damjan Šerjak, predstavnik podjetja Winterhalter. Enoletni najem profesionalnega pomivalnega stroja serije UC je šel v
roke zmagovalcu Rudiju Hrovatu (Kmetija in bar Bršca), ta pa je nagrado
nesebično poklonil Urošu Štefelinu (Vila Podvin), ki je nagrado z veseljem sprejel,
seveda v zameno za vrhunsko večerjo. Dejal je, da mu bo stroj, glede na nove
načrte, prišel nadvse prav.
Prave zvezde Gorumeta na snegu, pa so bili
tokrat pravzaprav mladi kuharski talenti, saj so z odličnimi
jedmi prekosili same sebe in poskrbeli za pravo kulinarično razvajanje na
snegu, kar so potrdili tudi vsi navzoči. Kot mentorji so svojo nalogo več kot
odlično opravili ne samo šolski mentorji, ampak tudi chefi mentorji, ki so
bdeli nad mladimi vse od razvoja in priprave do postrežbe jedi, ki so
vključevale kakovostne lokalne sestavine (on njive do krožnika) po načelu »back
to the roots«:
- VSŠGT Bled, študenta Klementina Košir in Žan Kuhar, šolski mentor Jože
Zalar in chef Davor Družinec (Hotel Astoria)
- SŠGT Ljubljana, dijaka Juš Dolničar in Nik Čeh, šolska mentorica Majda Rebolj in chef Igor Jagodic (Strelec)
- BIC Ljubljana, študenta Sara Štirn in Jaka Martinčič, šolska mentorica Marjeta
Cevc in chef Jakob Pintar (TaBar)
- SŠGT Celje, dijaka David Volašek in Domen Krže, šolska mentorja Boštjan Bezgovške in Nataša Kamerički ter chef Miran Ojsteršek (Gostilna Oštirka)
- VSŠGT Maribor, študenta Miha Demšar in Anja Zadravec, šolska mentorica Mojca Polak in chef Sebastjan Plevčak (Restavracija 7)
- SŠGT Radovljica, dijaki Blaž Shönlieb, Nace
Filipič, Luka Tratnik, šolska mentorica Gabrijela Jošt in chef Uroš Štefelin (Vila Podvin)
Dogodek je zaznamoval tudi pester izbor
vrhunskih penin in šampanjcev po izboru Hiše dobrih vin – Koželj.
Kot smo že vajeni, se je Gourmet
Cup Ljubljana tudi tokrat končal v slogu nepozabne Après ski zabave, na kateri so
poskrbeli tudi za pravo glasbeno presenečenje. Na oder je namreč stopila zvezda
večera - Vili Resnik, ki je vse željne zabave popeljal v pretekle čase.
Prav posebno razburljivo doživetje pa so že
naslednji dan doživeli gostje Gourmet Večerje na zajli, kjer jih je z
Okusi Ljubljane razvajal mladi ljubljanski chef Jakob Pintar (TaBar), za
posladek pa poskrbel stari znanec Tomaž Bolka (Gostilna Krištof) in jih skupaj
z organizatorjem dogodka, Jezeršek gostinstvom in partnerjem dogodka, Turizmom
Ljubljana, kljub manjšemu snežnemu metežu popeljal v pravo zimsko pravljico.
Da je bilo vreme več kot
pisano na kožo še posebej pisani druščini, si oglejte utrinke Gourmet Cup
Ljubljana v fotogaleriji.