Izza pulta: Nika Gazibera, mojstrica sladic za vsak dan - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Izza pulta: Nika Gazibera, mojstrica sladic za vsak dan

Izza pulta: Nika Gazibera, mojstrica sladic za vsak dan

Sora, 9. 3. 2020
Za sladek uvod v pomlad se nam na Akademiji Jezeršek obeta nova kulinarična delavnica. Delavnico Sladice za vsak dan bo na Akademiji Jezeršek vodila Nika Gazibera, hišnamojstrica vsega sladkega in entuziastična slaščičarka. 

Več o njeni slaščičarski poti in načrtih lahko preberete v intervjuju, ostalo pa naj zaenkrat ostane skrivnost. 

Zaupajte nam, kdo vas je navdušil za peko in kuhanje nasploh?

»V življenju me spremljata dve krasni ženski, moja babi in mami, ki sta z mano delili svojo veselje do peke. Še danes se spomnim vseh lepih trenutkov, ki smo jih skupaj preživljale v kuhinji.«

Ali ima katera sladica posebno mesto v vaši kuhinji in se njene priprave lotite samo za posebne priložnosti?

»Teh je kar veliko. Odvisno je, za koga in za kakšno priložnost se pripravlja sladica. Vedno imam v mislih osebo, za katero pripravljam sladico, kaj je tej osebi všeč in kaj bi jo razveselilo. Vseeno pa je ena mojih najljubših preprosta limonina pita z meringo.«

Ali se za ustvarjanje v kuhinji ravnate po srcu ali raje preverjeno po receptu?

»Mislim, da je za uspešno peko potrebna kombinacija obojega. Če pripravljam novo sladico, ki se je še nisem lotila, se sigurno držim recepta. Ko sladico osvojim, pa se prepustim občutku.«

Kateri izmed postopkov pri pripravi sladic je po vašem mnenju najzahtevnejši in tudi vam včasih povzroča največ preglavic?

»Veliko postopkov ima kritične točke, vendar se vedno najde rešitev. Pri pripravi sladic je pogosto vse odvisno od malenkostih, kot sta npr. pravilna temperatura in hitrost oziroma nežnost mešanja.»

Ali obstaja kakšna sladica, ki bi si jo želeli pripraviti, pa do sedaj še niste imeli priložnosti ali poguma?

»Veliko. Moj telefon je poln slik in receptov za zanimive in še nepoznane tehnike in sladice. To je tisto, kar me žene pri peki, potreba po vedno boljših sladicah.«

Kakšni so vaši načrti in cilji v svetu kulinarike?

»Naučiti in osvojiti še čim več novih tehnik izdelave sladic. Razvijanje novih kombinacij okusov ali pa mogoče tudi obuditi kakšno tradicionalno sladico.«

Kakšno predznanje je priporočljivo za udeležence vaše kulinarične delavnice na Akademiji Jezeršek?

»Za delavnico SLADICE ZA VSAKO PRILOŽNOST ni potrebno prav nobeno predznanje. Potrebna sta samo volja in veselje do peke.«

Vabimo vas, da se nam pridružite pri sladkemu ustvarjanju.

Premierna sladka delavnica bo v petek, 13. 3. 2020, ob 17.00.

PRIJAVITE SE TUKAJ