Sora, 9. 3. 2020
Zaupajte
nam, kdo vas je navdušil za peko in kuhanje nasploh?
»V življenju
me spremljata dve krasni ženski, moja babi in mami, ki sta z mano delili svojo
veselje do peke. Še danes se spomnim vseh lepih trenutkov, ki smo jih skupaj preživljale
v kuhinji.«
Ali ima
katera sladica posebno mesto v vaši kuhinji in se njene priprave lotite samo za
posebne priložnosti?
»Teh je kar
veliko. Odvisno je, za koga in za kakšno priložnost se pripravlja sladica.
Vedno imam v mislih osebo, za katero pripravljam sladico, kaj je tej osebi všeč
in kaj bi jo razveselilo. Vseeno pa je ena mojih najljubših preprosta limonina
pita z meringo.«
Ali se za
ustvarjanje v kuhinji ravnate po srcu ali raje preverjeno po receptu?
»Mislim, da
je za uspešno peko potrebna kombinacija obojega. Če pripravljam novo sladico,
ki se je še nisem lotila, se sigurno držim recepta. Ko sladico osvojim, pa se
prepustim občutku.«
Kateri izmed
postopkov pri pripravi sladic je po vašem mnenju najzahtevnejši in tudi vam
včasih povzroča največ preglavic?
»Veliko
postopkov ima kritične točke, vendar se vedno najde rešitev. Pri pripravi
sladic je pogosto vse odvisno od malenkostih, kot sta npr. pravilna temperatura
in hitrost oziroma nežnost mešanja.»
Ali obstaja
kakšna sladica, ki bi si jo želeli pripraviti, pa do sedaj še niste imeli
priložnosti ali poguma?
»Veliko. Moj
telefon je poln slik in receptov za zanimive in še nepoznane tehnike in
sladice. To je tisto, kar me žene pri peki, potreba po vedno boljših sladicah.«
Kakšni so vaši
načrti in cilji v svetu kulinarike?
»Naučiti in
osvojiti še čim več novih tehnik izdelave sladic. Razvijanje novih kombinacij
okusov ali pa mogoče tudi obuditi kakšno tradicionalno sladico.«
Kakšno
predznanje je priporočljivo za udeležence vaše kulinarične delavnice na
Akademiji Jezeršek?
»Za
delavnico SLADICE ZA VSAKO PRILOŽNOST ni potrebno prav nobeno predznanje.
Potrebna sta samo volja in veselje do peke.«