Peka potice: nasveti Sonje Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Peka potice: nasveti Sonje Jezeršek

Peka potice: nasveti Sonje Jezeršek

Sora pri Medvodah, 11. 4. 2020
Če za koga lahko rečemo, da je mojstrica peke potic, potem to zagotovo lahko trdimo za Sonjo Jezeršek. Koliko potic je že spekla v svojem življenju, se ne spomni. 

Ko zberemo pogum in zmotimo Sonjo pri delu, opazimo predanost in spoštovanje do te jedi, nadevane z najboljšimi sestavinami, kot so orehi, lešniki, med, rozine, ocvirki, smetana, mak idr. Mama Sonja prizna, da ima izjemno strahospoštovanje do potice in nam zaupa, da jih zaradi tega peče šele zadnjih nekaj let. Svojo strast do potice je namreč odkrila ob soustvarjanju edinstvene monografije Potice iz Slovenije avtorja dr. Janeza Bogataja. Z bogato predstavitvijo receptov za pripravo sladkih in slanih potic, ki jih je avtor zbiral vrsto let v vseh slovenskih regijah, je knjiga pravi slavospev tej najbolj prepoznavni sladici v Sloveniji. Seveda v njej ne manjka niti slikovitih fotografij potic, ki jih je za namen fotografiranja spekla prav mama Sonja. 

In prav s spoštovanjem do tradicije danes Sonja z vami deli svoje nasvete za pripravo in peke potice:

Kakšna mora biti moka za testo za potico?

Moka naj bo ostra, če gnetemo ročno, saj je bolj sipka in jo bomo lažje zamesili.

Koliko kvasa moramo dodati?

Za pripravo sladke potice je pravilo, da damo na en kilogram moke 1,5 kocke kvasa. Za slano testo zadostuje ena kocka kvasa na kilogram moke. Več kvasa za sladko testo je potrebnega zato, ker testo vsebuje več masla in rumenjakov kot slano in bi brez kvasa težje vzhajalo.

Kako gnetemo testo za potico?

Testa za potico ni treba stepati s kuhalnico, kot na primer za krofe. Gnetemo ga z rokami, da ga občutimo, da na otip vemo, kdaj je pravo.

Kako dolgo mora biti testo?

Kako dolgo mora biti testo, da bo šlo v okrogel pekač, ugotovimo tako, da izmerimo notranji rob pekača (biti mora rebrast, ne gladek) in pomnožimo z dva.

Kakšen mora biti nadev?

Nadev mora biti mazav. Za orehov nadev orehe poparimo s sladko smetano. Biti mora gost, po potrebi pa dodajamo kislo smetano, ki bo nadev naredila mazav. Tudi rahlo stepen sneg iz beljakov bo zrahljal nadev, da ne bo pretežak in presuh. In ne pozabimo na začimbe - cimet in ščepec mletih klinčkov sta pravšnja kombinacija, pa žlica kave.

Kakšna mora biti debelina nadeva?  

Debelina testa in nadeva morata biti enakomerna, v razmerju 1:1. Če torej testo potice razvaljamo na tanko, mora biti tudi nadev namazan na tanko oz. če je testo debelejše, je tudi nadeva več. Preveč nadeva na tankem testu bi potico razmočilo, premalo na predebeli plasti testa pa bi dobroto naredilo preveč suho.

Zakaj je potrebno potico na koncu prebosti?

Potico  položimo v potičnik in jo prebodemo z nabodalom. Potice ne prebodemo čisto do konca, ampak do ¾. S tem naredimo manjše dimnike, da gre zrak ven in s tem preprečimo, da v potici ne nastanejo luknje. 

Kakšna je prava temperatura za peko potice?

Za običajen način pečenja je najbolj optimalna temperatura 180 stopinj, če pečemo na vroč zrak, pa temperaturo znižamo za deset stopinj. Vsekakor po pol ure pečenja preverimo, kako se potica peče, potem po potrebi uravnamo temperaturo in pečemo še naslednje pol ure.

Zakaj je v potici luknja?

To se zgodbi, če je nadev prevlažen. Med peko izhaja vlaga in če jo je preveč, se ta ujame med plasti in ko se ohladi se pokažejo luknje. 

Zakaj skorja odstopi?

Skorja odstopi, če je nadev prevlažen. Med peko izhaja vlaga in le ta na tistem mestu, kjer je testo najšibkejše. Če postavimo zaključek zavitka proti odprti strani modela.

Kaj je pomembno pri izbiri potičnika?

Za dobro potico je pomemben tudi izbor potičnika. Potičnik naj bo okrogel, rebra na potičniku morajo biti pokončna.

Kakšna je prava potica?

Prava potica je samo okrogla, z luknjo na sredi.

Seveda je to samo nekaj nasvetov za pripravo potice, s katero boste zablesteli ob družinski praznični mizi. Najpomembnejše je, da se priprave in peke potice lotite z ljubeznijo. Mama Sonja, ki potico največkrat speče za svojo družino ali za prijatelje, pove, da tudi njej kdaj ne gre vse kot po maslu in takrat jo domači potrepljajo po rami ter potolažijo z besedami: "Če ni lepa, je pa dobra." Ob tem še doda: "Ko jo spečeš za druge oz. za prodajo, je zgodba povsem drugačna, takrat namreč ne veš, kakšna je in kaj daš iz rok." 

Ob prihajajočih praznikih vam želimo mirne velikonočne praznike v družbi vaših najdražjih ter dobro potico.

In ne pozabite, čeprav stare pregovor pravi, da življenje ni potica, je dr. Janez Bogataj ob svojem pisanju ugotovil, da življenje pravzaprav je kot potica: "pogosto zavito, bolj ali manj nadevano, bolj ali manj sladko, zasoljeno, z večjo ali manjšo luknjo v sredini – kar koli že pod to luknjo razumemo."

Pa dober tek!
VIDEODELAVNICA "PEKA OREHOVE POTICE Z MAMO SONJO"RECEPTI POTIC Z RAZLIČNIMI NADEVI