Dvorska žametovka tokrat pod botrstvom Matjaža Završnika - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Dvorska žametovka tokrat pod botrstvom Matjaža Završnika

Dvorska žametovka tokrat pod botrstvom Matjaža Završnika

Dvor Jezeršek, 2. 4. 2021

Dvorska žametovka, potomka najstarejše trte na svetu, ki raste na mariborskem Lentu, že več kot 10 let uspeva na Dvoru Jezeršek. Zdaj je dobila novega botra, Matjaža Završnika, direktorja Zavoda za kulturo Bled.

Leta 2008 je Dvor Jezeršek postal bogatejši za potomko najstarejše vinske trte na svetu, ki šteje več kot 450 let in uspeva na mariborskem Lentu. Vsako leto v znak ohranjanja vinogradne dediščine in običajev vinske tradicije v družbi hišnih prijateljev izvedejo slavnostni rez.

Tokrat je rez potomke najstarejše trte na svetu, sorte modra kavčina, potekal pod budnim očesom vrhunskega slovenskega vinarja, hišnega viničarja Danila Steyerja. Danilo Steyer je kot vedno tudi ob tokratnem rezu vse skrbno zabeležil v poseben zapisnik, ki se hrani na Dvoru Jezeršek, in ob tem povedal: »Za trto so Jezerškovi lepo skrbeli. Trta je lepo prezimila, je zdrava in v odličnem stanju, zato se nadejamo dobrega letnika.«

Rez trte vsako leto spremlja tudi boter, kar ima še dodaten simboličen pomen. Izbrani družbi botrov – med njimi so Matjaž Kek, tudi takrat selektor nogometne reprezentance (l. 2010), Milan Kučan, nekdanji predsednik države (l. 2011), etnolog prof. dr. Janez Bogataj (l. 2012), košarkarska legenda Ivo Daneu (l. 2013), prof. dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič (l. 2014), akademski slikar Tomaž Perko (l. 2015), generalna komisarka sekcije RS za Expo 2015 Milano Jerneja Lampret(l. 2016), gostilničar Miha Ledinek (l. 2017), Ignac Rajh, dolgoletni prijatelj Francija Jezerška iz gostilne Rajh v Banovcih (l. 2018) – se je predlani (l. 2019) pridružila Irena Cetin Lovšin, dr. med,. spec. pediatrije, ki z družino Jezeršek in kletjo VinaKoper zadnjih 20 let uspešno sodeluje pri dobrodelnem projektu licitacije barikov, lani (l. 2020) pa je boter postal Jože Koželj, direktor hiše dobrih vin Koželj.

Letos (l. 2021) je ta čast doletela Matjaža Završnika, direktorja Zavoda za kulturo Bled, ki z Jezerškovimi uspešno sodeluje že od leta 2015, ko so v upravljanje prevzeli restavracijo in kavarno na Blejskem gradu ter Grajski čebelnjak, butično trgovino z medenimi izdelki in spominki iz Slovenije. Matjaž Završnik je ob tej priložnosti priznal, da si rez vinske trte šteje v posebno čast: »Predlog, da bom letošnji boter potomke najstarejše trte na Dvoru Jezeršek, sprejemam kot veliko čast. Vsekakor je to tudi lep občutek in zadovoljstvo, saj vem, da je predlog za botrstvo posledica našega dolgega in uspešnega sodelovanja na Blejskem gradu. Upam, da bomo sodelovali še dolgo in da bo trta to leto bogato obrodila.«

Na pobudo kuharskega mojstra Luka Jezerška so ta praznik proslavili v družbi posebne žametne črnine, letnik 2011, iz časa, ko je nad njo skrbno bdel boter Milan Kučan. Rez je bil opravljen 30. 3. 2011, prva, deviška trgatev je potekala na topel jesenski dan 5. 10. 2011, ko je bilo občutiti kar 25 °C. Trta je rodila 13 grozdov v skupni teži 1.755 g, maceracija je potekala 7 dni.

Kako bo trta tokrat izkazala svojo hvaležnost, bomo morali počakati do jeseni, ko bodo Jezerškovi v izbrani družbi botra Matjaža Završnika, hišnega viničarja Danila Steyerya, mentorja Stojana Ščurka in drugih zbranih hišnih prijateljev spet obrali grozde in pridelali vino, namenjeno posebnim priložnostim.