»GORENJSKE RIBE«, za nami je niz delavnic KUHARSKA DOŽIVETJA Z RIBAMI - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

»GORENJSKE RIBE«, za nami je niz delavnic KUHARSKA DOŽIVETJA Z RIBAMI

»GORENJSKE RIBE«, za nami je niz delavnic KUHARSKA DOŽIVETJA Z RIBAMI

Dvor Jezeršek, 21. 4. 2021

Projekt Gorenjske ribe, ki je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, smo v aprilu nadaljevali z nizom kulinaričnih delavnic, ki so del promocijsko-izobraževalnega in ozaveščevalnega programa. Pod enotnim sloganom KUHARSKA DOŽIVETJA Z RIBAMI so bile izvedene štiri delavnice, namenjene izbranim ciljnim skupinam. Dogodke smo organizirali skupaj s partnerji projekta in kuharskim mojstrom Lukom Jezerškom, ki je poskrbel za brezhibno izvedbo.

Zaradi vsem znanih korona omejitev smo se ponovno družili virtualno in, glede na odlično vzdušje v kuhinjah gorenjskih gospodinjstev, udeležencev to sploh ni motilo.

Delavnice smo organizirali v dveh dneh; prvi dan z delavnicama Bodi mladji ribji kuhar in Ribje jedi na družinskem krožniku je bil namenjen mladim kuharjem in družinam, drugi dan z delavnicama Ribje jedi za vitalnost in Z ribami hitreje do zdravja pa zrelejši populaciji in vsem, ki tudi s prehrano želijo ohranjati oz. izboljšati svoje zdravstveno stanje.

Prijave na delavnice so sprejemali na LAS Gorenjska košarica, vsa prosta mesta pa so zapolnili v nekaj urah po objavi na njihovi spletni strani. Naša ekipa  z Luko na čelu je izbrala dve ribji jedi, ki sta bili dovolj zanimivi in primerni za pripravo v domači kuhinji. Skrbno smo pripravili pakete s sestavinami za štiri osebe in jih na dan prve delavnice dostavili na 31 naslovov na območju LAS Gorenjska košarica. Medtem so vsi udeleženci po elektronski pošti prejeli podrobna navodila za sodelovanje, knjižico receptov in povezavo do delavnice, kjer smo vsi, tako Luka kot udeleženci, kuhali sočasno.

Veseli smo, da sta udeležence pozdravila tudi dr. Bety Breznik iz Direktorata za hrano in ribištvo pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in g. Rok Šimenc, direktor BSC, d.o.o., Kranj.

Na delavnicah sta Domen Bekš, vodja programa Razvoj podeželja in vodja LAS Gorenjska košarica ter Mateja Dolžan na kratko predstavila projekt, besedo pa hitro odstopila kuharskemu mojstru Luki Jezeršku, ki je udeležence mojstrsko vodil skozi pripravo dveh jedi. Recepta sta na voljo na tej povezavi.

Odzivi udeležencev so odlični; medtem ko je bilo po prvi virtualni kulinarični delavnici decembra lani omenjeno, da je priprava jedi potekala malce prehitro, tega sedaj nismo zasledili. Odzivi, kot je na primer: »Bilo zabavno, poučno in okusno« potrjujejo, da smo na pravi poti, da se ribe lokalnih ribogojcev pogosteje znajdejo na naših krožnikih, oz. kot je pokomentirala ena izmed udeleženk: »Spet je bil za nas zelo lepo in koristno preživet čas … pa še ribe nam bodo zlezle pod kožo«.

Projekt bomo nadaljevali s praktičnimi kuharskimi delavnicami za strokovne kadre in z izobraževalnimi delavnicami pri gorenjskih ribogojcih v maju, poleti pa sledita še dva promocijska dogodka.

Dogodki se izvajajo v okviru projekta “Gorenjske ribe”, ki ga delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo (ESPR), pristop CLLD – izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.

Več o projektih CLLD 2014-2020 si lahko preberete na spletni strani LAS Gorenjska košarica, pod zavihkom projekti.