»GORENJSKE RIBE« Ribje jedi na družinskem krožniku – priprava ribjih jedi na žaru - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

»GORENJSKE RIBE« Ribje jedi na družinskem krožniku – priprava ribjih jedi na žaru

»GORENJSKE RIBE« Ribje jedi na družinskem krožniku – priprava ribjih jedi na žaru

Dvor Jezeršek, 2. 6. 2021

V okviru promocijskega dogodka projekta LAS Gorenjska košarica GORENJSKE RIBE, ki se je na Dvoru Jezeršek odvijal v soboto, 28. maja, smo izvedli zadnjo v nizu delavnic Kuharska doživetja z ribami, ki so bile del promocijsko izobraževalnega in ozaveščevalnega programa. Dogodek smo organizirali v sodelovanju z BSC, d.o.o., Kranj.

Kulinarične delavnice se je udeležilo 17 prebivalcev z območja LAS Gorenjska košarica, vodil jo je kuharski mojster Luka Jezeršek.

Glavna sestavina vseh jedi – sveža gorenjska postrv – je lokalnega izvora, in sicer iz Ribogojnice Vodomec iz Zaloga pri Cerkljah, ki je tudi partner v projektu.

Delavnica je potekala v več sklopih. Da bodo tudi otroci varno, brez skrbi po zaužitju ribjih koščic, uživali ribe, smo se uvodoma lotili priprave fileja postrvi. Prvo nalogo so udeleženci bolj ali manj spretno, pa vendar uspešno izpeljali, kljub vsem pa smo zaključili, da velja izkoristiti ponudbo lokalnih ribogojcev, ki na željo kupcev pripravijo tudi fileje svežih postrvi.
Sledila je priprava treh različic karpača iz sveže postrvi, čips ocvrte postrvi, peka postrvi na žaru na dva načina, za vrhunec kulinaričnega doživetja pa še priprava fileja postrvi na cedri. Čeprav imena jedi tega ne nakazujejo, so bile jedi res preproste za pripravo, uporabljali smo lokalne, sezonske sestavine brez eksotičnih dodatkov. Kuharski mojster Luka Jezeršek je namreč med delavnico podal kopico nasvetov in izdal nekaj trikov, kako peko rib na žaru iz – za mnoge stresne situacije – nadgraditi v zanimivo ustvarjanje preprostih jedi s pristnimi okusi, obenem pa poskrbeti še za prijetno druženje z gosti.

Sliši se preprosto in upamo, da bodo udeleženci sobotne delavnice prek poletja z nami delili svoja kulinarična doživetja in izkušnje …


Delavnica se izvaja v okviru projekta “Gorenjske ribe”, ki ga delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo (ESPR), pristop CLLD – izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.
Več o projektih CLLD 2014-2020 si lahko preberete na spletni strani LAS Gorenjska košarica, pod zavihkom projekti.