Krvavec, 16. 3. 2022
Smučanje in
kulinarika
Smučanje in kulinarika
sta sestavni del Gourmet Cupa Ljubljana, osrednjega dogodka, ki povezuje vse v gostinstvu. Martin Jezeršek,
direktor podjetja Jezeršek gostinstvo, ki dogodek organizira v sodelovanju s partnerji Turizmom Ljubljana, RTC Krvavec in Koželjem, Hiša dobrih vin, pojasnjuje: »Gourmet Cup Ljubljana postaja osrednji dogodek, namenjen sproščenemu
druženju vseh, ki delujemo na področju gastronomije. Hkrati je bil prav
letošnji dogodek še toliko bolj poseben, saj sta za nami zelo težki leti in vsi
smo težko čakali, da se končno spet srečamo na Krvavcu. Posebna pohvala pa
velja predvsem mladim talentom sedmih gostinskih šol, ki so pripravili zanimive
kreativne jedi in pridobili nove izkušnje na svoji karierni poti.«
Mag. Petra
Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, dodaja: »Gourmet Cup Ljubljana je vrhunski kulinarični dogodek. Pripoveduje
čudovito zgodbo vseh, ki delujejo na področju gostinsko-turističnega sektorja.
Dejstvo je, da ima gastronomija čedalje pomembnejšo vlogo za promocijo turizma.
Potrebujemo tovrstne dogodke, na katerih se družijo strokovnjaki, si delijo
medsebojne prakse in svoje znanje predajajo mladim talentiranim bodočim chefom.
Ti so se letos res izkazali in veseli smo, da smo del te zgodbe, s katero
postavljamo smernice v svetovnem kulinaričnem merilu.«
Da na mladih svet stoji,
so dokazali tudi talenti – dijaki in študentje sedmih gostinskih šol iz Slovenije, ki so svoje avtorske jedi
ustvarjali pod budnim očesom slovenskih kuharskih mojstrov. Na Gourmetu na snegu so letos navduševale prvenstvene jedi iz
lokalnih in sezonskih sestavin.
Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled in chef Davor Družinec (Hotel Astoria)
Študenta: Lan
Drinovec, Maša Bencak, šolski mentor Jože Zalar
Jed: Svinjski file v janeževi omaki, glazirana
rdeča pesa, krompirjeva espuma s čebulo in kumino, ocvrt svinjski trebuh
Srednja šola za gastronomijo in turizem v Ljubljani in chef Igor Jagodic (Strelec)
Dijaki: Julija
Krelj, Valerija Koligar, Bor Rolih, šolski mentor: Majda Rebolj
Jed: Krvavica z dimljeno postrvjo, pire gomoljne
zelene, pena dimljene postrvi, jabolko in stebelna zelena
Biotehniški izobraževalni center Ljubljana in chef Izidor Kržišnik (Landerik)
Študenta: Neli
Poličnik, Juš Dolničar, šolska mentorja: Neli
Selan in Andrej Molk
Jed: Goveja rebra, skutni cmočki, mesna omaka z
gorčičnimi semeni, solatka korenja in
stebelne zelene, krompirjeva krema, suha govedina
Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje in chef Rok Martinčič (Gostilna Jež)
Dijaka: Tim Cetin,
Vesna Keblič, šolski mentor: Boštjan Bezgovšek
Jed: »Pehtranovka« po naše
Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor in chef Sebastjan Plevčak (Restavracija 7)
Študenta: Ana
Zevnik, Nives Kovačič, šolski mentor: Tomi Gregorinčič
Jed: Špeclji 7 (špeclji, rdeča pesa, staran sir Selinšek, krebuljica)
Srednja gostinska in turistična šola Radovljica in chef Uroš Štefelin (Hiša Linhart)
Dijaka: Maks
Filipič, Nik Jošt, šolski mentor: Gabrijela Jošt
Jed: Pohod po Bohinju (goveji jezik s polento
Trdinko, solato kimči, majonezo iz zelišč in rdeče pese ter hrustovcem)
Srednja poklicna in strokovna šola Zreče in chef Žiga Gabrovec (Žigola, finalist 7. sezone kuharskega tekmovanja MasterChef Slovenija)
Dijaka: Žan
Kosanjšek, Urh Iršič, šolski mentor: Helena Sovec
Jed: Pacana svija v japkinem soku, na zilni salati
s turšco, peteršilov kaviar in zelhan zos (marinirana svinjska pečenka iz
potrebušine, pečena nizkotemperaturno z jabolčnim sokom, zeljna solata z
gorčičnimi semeni, koruzni polpet, peteršiljev kaviar in domača žar omaka in
mikrozelišča)
Dogodek, ki slovi po
odlični organizaciji in vrhunski kulinariki, zaznamujejo tudi izbrane vrhunske penine in
šampanjci, za izbor
katerih je poskrbel Koželj, Hiša dobrih vin.
Druženje se je sklenilo z après ski
zabavo in glavno zvezdo večera, legendarnim glasbenikom Vilijem Resnikom, ki je
z nepozabnimi uspešnicami navdušil vse udeležence zabave. Za pravo glasbeno
presenečenje pa je poskrbel Sandi Murovec, ki se ni mogel upreti čarom odra in
vse navzoče še dodatno ogrel s pesmijo CIK CAK.