Gourmet Cup Ljubljana na Krvavcu vzbudil veliko zanimanja
Krvavec, 17. 3. 2023
Prenos znanja in druženje v alpskem ambientu
Gourmet Cup Ljubljana poznamo predvsem
po odlični kulinariki na snegu in dobri zabavi, ki se ga vsako leto udeležijo
predvsem tisti, ki delajo v gostinstvu, med njimi kuharski mojstri, vinarji,
gostinci, dobavitelji in ljubitelji kulinarike. Dogodek je že sedmič pripravilo
Jezeršek gostinstvo, vodilno na področju cateringa in gostinske dejavnosti v
Sloveniji, v sodelovanju s partnerji Turizmom
Ljubljana, RTC Krvavec in Koželjem, Hiša dobrih vin.
Martin Jezeršek, direktor podjetja Jezeršek
gostinstvo, pojasnjuje: »Vesel sem, da se je zbralo tako
veliko število ljudi. Več kot 450 ljudi iz vse Slovenije, ki so kakor koli
povezani z gostinstvom, je danes na smučišče Krvavec prišlo podpret mlade
talente, bodoče kuharske mojstre, ki bodo v prihodnje krojili kuharski svet.
Dogodek iz leta v leto raste in je odlična priložnost za razvoj številnih novih
sodelovanj in povezovanje gostinskih kolektivov v prijetnem alpskem ambientu.«
Turizem Ljubljana, ki je že vrsto let partner tega dogodka in izvaja
številne aktivnosti ter projekte na področju kulinarike pod blagovno znamko
Gourmet Ljubljana, v dogodku vidi velik potencial. Mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, pravi: »Zgodbe, kot jih piše dogodek Gourmet Cup Ljubljana, so ključnega
pomena, cilj pa je povezovanje vseh, ki delujejo na področju
gostinsko-turističnega sektorja. Dogodek je pomemben tudi z vidika povezovanja
mladih kuharjev z njihovimi bodočimi zaposlovalci, kolektivi in povezovanja vseh,
ki jim je skupno gostinstvo, kot z vidika izobraževanja v smislu prenosa znanja
med mladimi in njihovimi šolskimi mentorji ter kuharskimi mojstri, pa tudi z
vidika druženja kolegov in poslovnih partnerjev. Vse to zagotovo pomembno pripomore
k nadaljnjemu kvalitetnemu razvoju gastronomije v prihodnje in k promociji
kulinarične Ljubljane.«
Gourmet zajtrk za vse in stopničke za najhitrejše
Dan se je začel
z bogatim Gourmet zajtrkom, za katerega je poskrbel kuharski mojster Sebastjan Elbl iz Gostilne na Gradu, ki je goste razvajal z Ljubljanskim
zajtrkom iz lokalnih živil – sestavljali so ga ljubljanske skutne palačinke
z mariniranimi jagodami in medom na jagodnem kuliju, pehtranova čipka in
sneženi poljubčki. Linija BIO ZONE blagovne znamke Mercator pa je v okušanje ponudila 100 %
ekološko pridelane in visokokakovostne izdelke, ki so poskrbeli za jutranji
odmerek energije.
Po zajtrku je sledil žreb startnih številk za vse smučarje in deskarje, ki so se v šestih kategorijah potegovali za najvišje stopničke Gourmet pokala. V napetem boju se je pomerilo 110 tekmovalcev. Naslov najhitrejšega med gostinkami in gostinci si je letos priboril Nikola Perkolič Railič iz hotela in restavracije Lipa iz Kranjske Gore ter osvojil glavno nagrado – triletni najem pomivalnega stroja (podarja Winterhalter) in enoletni najem ledomata (podarja Pulito Solutions). Tekmo je ponosno odprl bivši smučarski as Jure Košir, kot predtekmovalec pa se je nato na progo podal tudi direktor RTC Krvavec, Janez Janša.
Na stopničke Gourmet pokala so tako ponosno stopili:
Gostinke:
1. Manja Trobec (Kevder – Hotel Pok)
2. Helena Bizjak Žerovnik (Hotel Planinka)
3. Zala Kopajner (Vabo d.o.o)
Gostinci:
1. Nikola Perkolič Railič (Perkolič d.o.o.)
2. Tadej Prebil (Ex Bar)
3. Janez Koželj (Jezeršek gostinstvo d.o.o.)
Vinarji:
1. Toni Konrad (Konrad Wine)
2. Matic Germovšek Žnidaršič (Frelih)
3. Klemen Konrad (Konrad Wine)
Deskarji:
1. Anže Stare (TaBar)
2. Jani Klemenčič (Chilli d.o.o.)
3. Leo Kocina
Skupno moški:
1. Luka Pančur (AERONA Kreativa)
2. Nikola Perkolič Railič (Perkolič d.o.o.)
3. Tadej Prebil (Ex bar)
Skupno ženske:
1. Hana Stevič (Molinet – hiša čokolade)
2. Manja Trobec (Kevder – Hotel Pok)
3. Larisa Hoda
REZULTATI
Mladi kuharji navdušili s svojimi jedmi
Gourmet Cup
Ljubljana je tudi odlična priložnost za dokazovanje mladih. Za vrhunske
kulinarične dobrote na Gourmet na snegu so tako poskrbeli mladi dijaki in študentje, ki se kalijo v slovenskih gostinskih šolah, in pod budnim očesom slovenskih
kuharskih mojstrov pripravljali svoje avtorske jedi iz lokalnih in sezonskih
sestavin.
Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled in chef Simon
Bertoncelj (Restavracija Julijana)
Študenta: SUZANA
KOKALJ in NIK ČEH, šolski mentor: Jože Zalar
Jed: mini ješprenj z gomoljčno zelenjavo,
počasi kuhana telečja lička s cimetom, klinčki in medom, čips leče in pena
luštreka
Sladica: mousse Prnikarjeve skute z
gozdnimi sadeži, gel mete, omaka rdečega ribeza, sladoled mlečne čokolade z
rumom in espuma pehtrana
Srednja šola za gastronomijo in turizem v Ljubljani in chef Igor Jagodic(Strelec)
Dijaka: IVAN ARSIĆ, NIKOLA NEDIĆ in LEJLA AVMEDOSKI,
šolski mentorici: Majda Rebolj in Darinka Hull
Jed: počasi kuhana svinjska lička v omaki,
popečen slovenski štrukelj, pire rumenega korenja in pesto korenčkovih listov
Biotehniški izobraževalni center Ljubljana in chef Jakob
Pintar (Restavracija TaBar)
Študenta: STELA ZARNIK in TIM CETIN, šolski
mentorji: Boštjan Humski, Neli Selan in Andrej Molk
Jed: divji prašič
Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje in chef Marko
Magajne
Dijaka: NAL ROŽLE MARTINČIČ in VESNA KEBLIČ, šolski
mentor: Boštjan Bezgovšek
Jed: ribičeva sreča, postrvja ruladica sous
vide, ohrovt, ocvirki, peneča se ribja omaka s črnim česnom
Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor in chef Sebastjan
Plevčak (Restavracija 7)
Študenta: LUKA
BAHOR in TINE LEOPOLD, šolska mentorica: Tjaša Horvat
Jed: sotirana piščančja jetrca z omako suhih
sliv, krompirjeva krema, radič
Srednja gostinska in turistična šola Radovljica in chef Davor
Družinec (Hotel Astoria)
Dijaka: PATRICIJA OBLAK IN DARKO BUŠKAN, šolska
mentorica: Gabrijela Jošt
Jed: »smučarska malica« – ajdov kruh, masovnik,
lardo, mikrozelenje
Srednja poklicna in strokovna šola Zreče in chef Žiga
Gabrovec (Žigola, finalist 7. sezone kuharskega tekmovanja MasterChef
Slovenija)
Dijaka: URH IRŠIČ in ANJA KOŠIČ, šolska mentorica:
Helena Sovec
Jed: goveja
lička v višnjevi omaki s slivami in sladko smetano, 15-urni krompir, balzamična
solatka
Za bogat izbor vrhunskih
penin in šampanjcev je poskrbel Koželj,
Hiša dobrih vin, skupaj z
peninskimi in šampanjskimi kletmi – Medot, Puklavec family wines, Monterosso,
Frelih, Albiana, Soligo, Louis Roederer, G.H. Martel, Steyer, Klet Krško in
Radgonske gorice, ki so na dogodku poskrbele za edinstveno doživetje – možnost
okušanja penine Untouched by Light, prvega penečega se vina na
svetu, pridelanega v popolni temi: grozdje, trgano ponoči v radgonskih
vinogradih, penina, zorjena v stoletja starih kleteh, brez dostopa svetlobe,
polnjena v črne steklenice, zapečatena v črno folijo, za okušanje v popolnem mraku.
Vsi terenski navdušenci so na dogodku premierno občudovali tudi nov Fordov model, najnaprednejši Ranger Raptor doslej, ki je očaral z osupljivim videzom in surovo močjo, namenjen pa je voznikom, ki želijo zmogljivost, ekstremne terenske sposobnosti in najnaprednejšo tehnologijo.
Druženje se je končalo z après ski zabavo in ansamblom Fehtarji, ki trenutno velja za enega izmed najbolj zaželenih ansamblov v Sloveniji, njegovi člani pa so s svojo dobro voljo in navihanostjo navdušili in zabavali vse udeležence zabave. Za dodatno animacijo je poskrbel tudi kuharski mojster Luka Jezeršek, zvezda večera, ki je s svojim pevskim vložkom še dodatno popestril večerno dogajanje, s katerega so ljudje odšli polni nepozabnih vtisov, novih poznanstev in dobre volje.
Gourmet večerja na zajli z Mojmirjem Šiftarjem
Na zaključku dogodka v torek, 14. marca, so prišli na vrsto vsi ljubitelji kulinarike in se na Gourmet večerji na zajli v organizaciji Jezeršek gostinstva pustili razvajati gostujočemu ljubljanskemu chefu Mojmirju Šiftarju iz PEN KLUB Restavracije, ki je gostom postregel z Okusi Ljubljane (Pečen file romba z ocvirki, krema gomolja zelene z vodno krešo in masleno vinsko omako). Za sladico je tudi tokrat poskrbel Tomaž Bolka iz Gostilne Krištofin skupaj s folklorno skupino iz Cerkelj vsem gostom v koči Sonček na Krvavcu pričaral pravo zimsko pravljico.
Da je bilo
celotno dogajanje resnično pestro in polne dobro volje v pisani druščini, kažejo
utrinki z Gourmet Cupa Ljubljana 2023. Ogledate si jih lahko v fotogaleriji.
FOTOGALERIJA
Dogodek so podprli in omogočili: