Gourmet Cup Ljubljana, kjer se na enem mestu srečajo kulinarika, smučanje in zabava - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Gourmet Cup Ljubljana, kjer se na enem mestu srečajo kulinarika, smučanje in zabava

Gourmet Cup Ljubljana, kjer se na enem mestu srečajo kulinarika, smučanje in zabava

Krvavec, 7. 3. 2024

Gourmet Cup Ljubljana, kjer se na enem mestu srečajo kulinarika, smučanje in zabava, je dogodek, ki že vrsto let privablja tako znane gostinske obraze kot tudi ljubitelje kulinarike in smučanja. Letošnji dogodek, ki je potekal 4. marca na Krvavcu, je pritegnil rekordno število udeležencev, med njimi številne kuharske mojstre, gostince, vinarje in dobavitelje, kar je jasen dokaz, da slovenska gostinska scena potrebuje takšne družabne dogodke. Na dogodku so izstopali tudi mladi talenti iz gostinskih šol, ki so pod mentorstvom priznanih kuharskih mojstrov navduševali s svojimi kreativnimi jedmi.


Promocija gostinskega poklica in druženje kolektivov

Gourmet Cup Ljubljana, ki na Krvavcu na enem mestu združuje kuharske mojstre, gostince, vinarje, dobavitelje in ljubitelje kulinarike, je zadnja leta več kot le sinonim za odlično hrano, zabavo in druženje. Je namreč tudi enkratna priložnost za promocijo gostinskega poklica med mladimi ter izjemna priložnost za nepozaben timbilding gostinskih kolektivov in sklepanje novih poslovnih vezi. Tradicionalni dogodek, letos že osmi po vrsti, organizira podjetje Jezeršek gostinstvo, v sodelovanju s partnerji dogodka Turizmom LjubljanaRTC Krvavec in Koželjem, Hiša dobrih vin.

Martin Jezeršek, direktor podjetja Jezeršek gostinstvo, pojasnjuje: »Veseli nas, da se je dogodka udeležila takšna množica ljudi. Predvsem pa smo ponosni na dejstvo, da so se dogodka udeležili kolegi gostinci, vinarji in dobavitelji iz cele Slovenije. Pri tem se ne gledamo kot na konkurenco, temveč kot na enotno skupnost, ki se na takšnih dogodkih združuje in povezuje. Za nas je ključnega pomena graditi in negovati tovrstne medsebojne odnose, saj verjamemo v moč sodelovanja in soustvarjanja skupnega kulinaričnega prostora. Veseli smo, da se dogodku radi pridružujejo tudi mladi talenti iz gostinskih šol, kjer lahko ustvarjajo in se predstavijo.«

Gourmet zajtrk za energijo in medalje za hitrost

Dan se je začel z bogatim Gourmet zajtrkom, kjer je udeležence z Ljubljanskim zajtrkom – okrepčilno zeliščno kapučino juho Valentina Vodnika in zmajevim piškotkom,  razvajala kuharska mojstrica Karmen Kozjek z Dvora Jezeršek. Za zdrav polnovreden zajtrk s 100 % ekološko pridelanimi in visokokakovostnimi izdelkilinije BIO ZONE je poskrbel Mercator. Na drugi strani pulta je s svojim štajerskim temperamentom in originalno Pohorsko šunko razvajal Filip Flisar, ki je poskrbel, da so se tekmovalci na progo podali siti in polni energije.

Po zajtrku sta sledila žreb startnih številk in tekma za Gourmet pokala, kjer se je 97 smučarjev in deskarjev v šestih kategorijah potegovalo za najvišje stopničke. Tekmo je ponosno otvoril direktor RTC Krvavec Jani Janša, kot predtekmovalec pa se je na progo podal nekdanji profesionalni smučar prostega sloga Filip Flisar,ki je na cilj prismučal kar vzvratno. Poleg medalj in izbrane penine Estate Selection iz hiše Puklavec Family Wines, so bili najhitrejši tekmovalci nagrajeni s številnimi lepimi nagradami.Najhitrejšemu med vsemi tekmovalci, Luki Pančurju iz podjetja ARONA Kreativa, je pripadlo nepozabno poletno doživetje za dve osebi na Krvavcu (RTC Krvavec), medtem ko je najhitrejši med gostinkami in gostinci, Tadej Prebil iz Kavarne LUNCA, prejel prav posebni nagradi - triletni najem profesionalnega pomivalnega stroja (Winterhalter) in enoletni najem profesionalnega ledomata (Pulito Solutions).

Na stopničke Gourmet pokala so letos ponosno stopili:

Gostinke

1.       Žerovnik Helena (Hotel Planinka)

2.       Trobec Manja (Kevder-Hotel Pok)

3.       Šuc Špela (Gostilna pri Mari)

Gostinci

1.       Prebil Tadej (Kavarna Lunca)

2.       Erbežnik Gregor (Okrepčevalnica Lačni Kekec)

3.       Grm Januš (Dine.si)

Vinarji

1.       Jaunik Domen (Vina Jaunik)

2.       Konrad Toni (Konrad Wine)  

3.       Gselman Toplak Matija

Deskarji

1.       Orešnik Krištof (Grič)

2.       Pančur Luka (Drive caffe)

3.       Gorazd Šorn

Skupno moški

1.       Pančur Luka (ARONA Kreativa)  

2.       Prebil Tadej (Kavarna Lunca)

3.       Erbežnik Gregor (Okrepčevalnica Lačni Kekec)

Skupno ženske

1.       Stevič Hana (Molinet - Hiša čokolade)

2.       Žerovnik Helena (Hotel Planinka Jezersko)

3.       Kajzer Helena (PROprima)


Domači okusi mladih talentov in fini okusi za najzahtevnejše

Gourmet Cup Ljubljana si zadnja leta vse bolj prizadeva tudi za razvoj mladih talentov in promocijo gostinskega poklica med mladimi. Tako so udeleženci na dogodku lahko okušali kreativne jedi nadobudnih dijakov in študentov sedmih gostinskih šol, ki so jih pod mentorstvom slovenskih kuharskih mojstrov pripravljali na temo 'slovenski street food':

-         pod mentorstvom Sebastjana Plevčaka (Restavracija 7) sta ustvarjala Anja Vizler in Matic Štular iz Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor, pripravila sta kuhano govedino s kruhovo rolado, hrenom in vinsko omako;   

-         pod mentorstvom Simona Bertonclja (Hotela Sava, Hotela Toplice Bled) sta ustvarjala Kristina Razinger in Blaž Teran iz Višje šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled, pripravila sta zorjen trebuh lokalne svinjine z omako janeža, klinčkov, medu in zelišč ter jajčne špecle z glazirano  kolerabo in korenjem, peno peteršilja in olupkom krompirja. Poskrbela pa sta tudi za sladko razvajanje z rateškimi Kocovi krapi s karamelizirani lešniki, gelom Andrejčevega  ribeza, peno cimeta in rozin ter sladoledom suhih sliv z meto;

-         pod mentorstvom Luka Koširja (Grič) sta ustvarjala Zoja Lovrak in Aljaž Ritmaničiz Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana – BIC Ljubljana, pripravila sta rženi kruh, kranjsko klobas in kislo zelje;

-         pod mentorstvom Roka Martinčiča (Gostilna Jež) sta ustvarjala Nal Rožle Martinčič in Lars Pavlinec iz Strokovnega izobraževalnega centra Alme M. Karlin iz Celja, pripravila sta jed 'Knežji vroči pes' – štručka s kranjsko klobaso, kislim zeljem, gorčično majonezo, ocvirki in hrenom;

-         pod mentorstvom Igorja Jagodica (Restavracija Strelec) sta ustvarjala Lejla Avmedoski in Žiga Lovko iz Srednje šole za gastronomijo in turizem Ljubljana, pripravil sta sirov burek z Orešnikovim mladim sirom, špinačo in pinjolami, ter mesni burek iz krvavice in zelja ter jogurt;

-         pod mentorstvom Davorja Družinca (Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije) sta ustvarjala Nejc Rozman in Maks Filipič iz Srednje gostinske in turistične šole Radovljica, pripravila sta jed z imenom 'OOOPA zavojček' – goveji burger s slanino, barbecue gorčično omako in zeleno solato; 

-         pod mentorstvom Andreja Smogavca (Restavracija Spargus) sta ustvarjala Alma Pučnik in Žan Kostanjšek iz Srednje poklicne in strokovne šole Zreče, pripravila sta zapečeno potrebušino z ocvirkovim briošem, pikantnim čatnijem in ajdovim cmočkom.

Vse ljubitelje finih okusov sta z dodatno animacijo razvajala Johann Schlag, finski šampion v odpiranju ostrig, ki je pred gosti pripravljal sveže ostrige, in Helmut Schlader, ki je postregel najboljši jesetrov kaviar Alpenkaviar izpod avstrijskih gora.

Za bogat izbor izjemnih šampanjcev in ekskluzivnih penin priznanih blagovnih znamk, med katerimi so izstopali Louis Roederer, Medot, Monterosso, Puklavec Family Wines, Radgonske gorice in drugi, je poskrbel Koželj, Hiša dobrih vin. Za dodatno osvežitev na Plaži Krvavec so gostje uživali v priljubljenem koktajlu Aperol Spritz in sladoledih Algida.

Poskrbljeno tudi za brezskrbno udobje in nepozabno zabavo

Tudi letos je za brezskrbno udobje mladih talentov, šolskih mentorjev in chefov ter ekipo osebja in organizatorjev s svojimi vrhunskimi oblačili poskrbel Colmar. 

Na Plaži Krvavec so lahko udeleženci občudovali legendo Ford Bronco, ameriškega mišičnjaka, odličnega za nepozabna doživetja po brezpotjih. Poleg tega je bilo za nepozabno vožnjo udeležencev poskrbljeno z vozili pick-up, ki sta prejela laskavi naslov, evropski pick-up leta, to sta: nepremagljivi Ford Ranger Raptor, in osupljivi Ford Ranger Wildtrak. Vsa logistična podpora je bila v rokah najzanesljivejšega sodelavca, ki je prav tako osvojil naslov evropski dostavnik leta, to je najnovejši Transit Custom. S kančkom sreče pa bodo lahko tudi udeleženci dogodka uživali teden dni nepozabnega druženja z električnim Ford Mustangom Mach-E, saj bodo med vsemi prijavljenimi na Gourmet Cup Ljubljana izžrebali Fordovo doživetje.

Druženje na snegu je popestrilo nepričakovano glasbeno presenečenje. Udeležence dogodka sta kar na strehi objekta Plaže Krvavec presenetila člana zasedbe Retro bend in s smučarskim hitom Cik Cak  vročico zabave dvignila na sam vrhunec. Après ski zabavo je zaključil priljubljeni slovenski pevec in kitarist Samuel Lucas, ki je skupaj z bendom poskrbel za nepozaben zaključek večera.

Prva Gourmet večerja na zajli z Michelinovo zvezdico

Na zaključku dogodka v torek, 5. marca, so prišli na vrsto vsi ljubitelji kulinarike in se na Gourmet večerji na zajli, v organizaciji Jezeršek gostinstva, pustili razvajati gostujočemu ljubljanskemu chefu prejemniku Michelinove zvezdice in zelene zvezdice - Luku Koširju z Griča. Goste kulinaričnega zajlanja je postregel s sodobnimi Okusi Ljubljane, avtorsko jedjo iz kakovostnih lokalnih sestavin – goveja rebra, v loju zorjeno zelje, korenje nukazuke. Za sladico je tudi tokrat poskrbel Tomaž Bolka iz Gostilne Krištof, ki je skupaj s folklorno skupino iz Cerkelj vsem gostom v koči Sonček na Krvavcu pričaral nepozaben večer.

Da je bilo dogajanje na snegu tudi tokrat v dobri družbi nepozabno, kažejo utrinki z Gourmet Cupa Ljubljana 2024.

Oglej si galerijo