Člani PDG Sora in PGD Zgornji Brnik botri dvorske žametovke - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Člani PDG Sora in PGD Zgornji Brnik botri dvorske žametovke

Člani PDG Sora in PGD Zgornji Brnik botri dvorske žametovke

Dvor Jezeršek, 18. 3. 2024

Leta 2008 je Dvor Jezeršek postal bogatejši za potomko najstarejše vinske trte na svetu, ki šteje več kot 450 let in uspeva na mariborskem Lentu. Vsako leto v znak ohranjanja vinogradne dediščine in običajev vinske tradicije v družbi hišnih prijateljev izvedejo slavnostni rez.

Tudi letos je rez potomke najstarejše trte na svetu, sorte modra kavčina, potekal pod budnim očesom vrhunskega slovenskega vinarja, hišnega viničarja Danila Steyerja. Danilo Steyer je kot vedno tudi ob tokratnem rezu vse skrbno zabeležil v poseben zapisnik, ki se hrani na Dvoru Jezeršek, in v njem zapisal: »Trta je v dobri kondiciji, očesa so živa, kar kaže, da je trta dobro prezimila.«

Rez trte vsako leto spremlja tudi boter, kar ima še dodaten simboličen pomen. Izbrani družbi botrov – med njimi so Matjaž Kek, tudi takrat selektor nogometne reprezentance (l. 2010), Milan Kučan, nekdanji predsednik države (l. 2011), etnolog prof. dr. Janez Bogataj (l. 2012), košarkarska legenda Ivo Daneu (l. 2013), prof. dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič (l. 2014), akademski slikar Tomaž Perko (l. 2015), generalna komisarka sekcije RS za Expo 2015 Milano Jerneja Lampret (l. 2016), gostilničar Miha Ledinek (l. 2017), Ignac Rajh, dolgoletni prijatelj Francija Jezerška iz gostilne Rajh v Banovcih (l. 2018), Irena Cetin Lovšin, dr. med,. spec. pediatrije, ki z družino Jezeršek in kletjo VinaKoper zadnjih 20 let uspešno sodeluje pri dobrodelnem projektu licitacije barikov (l. 2019), Jože Koželj, direktor hiše dobrih vin Koželj (l. 2020), Matjaž Završnik, direktorja Zavoda za kulturo Bled (l. 2021), Tomaž Ambrožič, soustanovitelj, partner in direktor športno-marketinške agencije Sport Media Focus (l. 2022), lani pa se jim je pridružil Franci Petek, slovenski smučarski skakalec in  direktor Zavoda za šport Republike Slovenije Planica (l. 2023).

Za letošnji rez (l. 2024) naše Dvorske žametovke pa smo tokrat izbrali prav posebne botre, ki so nam konec lanskega poletja nesebično priskočili na pomoč, ko so Dvor Jezeršek na Zgornjem Brniku in Hišo kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah, prizadele uničujoče poplave. To leto so namreč  botri naše Dvorske žametovke, potomke najstarejše trte na svetu, postali gasilci PDG Sora in PGD Zgornji Brnik. Vsem članom omenjenih društev, ki so v času poplav pomagali pri odstranitvi posledicah poplav, bi se ob tej priložnosti še enkrat iskreno zahvalili za vso pomoč in podporo, ko smo jo najbolj potrebovali.

Na pobudo kuharskega mojstra Luka Jezerška so ta praznik proslavili v družbi posebne žametne črnine, letnik 2011, iz časa, ko je nad njo skrbno bdel boter Milan Kučan. Rez je bil opravljen 30. 3. 2011, prva, deviška trgatev je potekala na topel jesenski dan 5. 10. 2011, ko je bilo občutiti kar 25 °C. Trta je rodila 13 grozdov v skupni teži 1.755 g, maceracija je potekala 7 dni.

Kako bo trta tokrat izkazala svojo hvaležnost, bomo morali počakati do jeseni, ko bodo Jezerškovi v izbrani družbi botrov PDG Sora in PGD Zgornji Brnik, hišnega viničarja Danila Steyerya, mentorja Stojana Ščurka in drugih zbranih hišnih prijateljev spet obrali grozde in pridelali vino, namenjeno posebnim priložnostim.