Blejski grad, 11. 12. 2024
Adventni čas letos na Blejskem gradu posvečajo potici, tradicionalni slovenski sladici. Izvirna razstava bo v Galeriji
Stolp na Blejskem gradu na ogled v mesecu decembru in januarju, s svežo potico
in pralineji pa se boste obiskovalci v tem času lahko posladkali v grajski restavraciji. 10. decembra je v Viteški dvorani na Blejskem gradu potekala uradna otvoritev razstave.
Razstava »Zgodba o
slovenski potici« obiskovalce popelje skozi bogato zgodovino in tradicijo
izdelave slovenske potice. V Galeriji Stolp so razstavljene fotografije, ki prikazujejo postopek priprave te slastne dobrote s predstavitvijo sestavin,
v prvem nadstropju galerije je postavljena razstava čokoladnih pralinejev s
tipičnimi nadevi štirih slovenskih regij.
Pri projektu slovenska
potica sodelujejo priznani strokovnjaki, vsak s svojim edinstvenim prispevkom.
Dr. Janez Bogataj, etnolog, je delil svoje bogato znanje o kulturni dediščini
potice in njenem pomenu za slovensko kulinariko. Kulinarična mojstrica Sonja
Jezeršek je za namen otvoritve razstave spekla potice z različnimi nadevi. Njen ustvarjalni proces pa je natančno dokumentiran in prikazan na razstavljenih fotografijah in videu. Za sodobno
interpretacijo potice pa je poskrbel čokoladni mojster Maks Pogačnik s čokoladnimi
pralineji s tipičnimi nadevi štirih slovenskih regij.
Na razstavi se bosta
združili slovenska kulturna dediščina in moderna kulinarika. Namenjena je vsem,
ki znajo ceniti zgodovino, tradicijo in vrhunske okuse. Razstava bo na ogled
od 30. novembra 2024 do 31. januarja 2025, vsak dan v odpiralnem času gradu.
V času trajanja
razstave bodo v grajski restavraciji na voljo izvrstna potica in pralineji s
čudovitimi okusi.