Otvoritev razstave: Zgodba o slovenskih potici - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

Otvoritev razstave: Zgodba o slovenskih potici

Otvoritev razstave: Zgodba o slovenskih potici

Blejski grad, 11. 12. 2024

Adventni čas letos na Blejskem gradu posvečajo potici, tradicionalni slovenski sladici. Izvirna razstava bo v Galeriji Stolp na Blejskem gradu na ogled v mesecu decembru in januarju, s svežo potico in pralineji pa se boste obiskovalci v tem času lahko posladkali v grajski restavraciji. 10. decembra je v Viteški dvorani na Blejskem gradu potekala uradna otvoritev razstave. 

Razstava »Zgodba o slovenski potici« obiskovalce popelje skozi bogato zgodovino in tradicijo izdelave slovenske potice. V Galeriji Stolp so razstavljene fotografije, ki prikazujejo postopek priprave te slastne dobrote s predstavitvijo sestavin, v prvem nadstropju galerije je postavljena razstava čokoladnih pralinejev s tipičnimi nadevi štirih slovenskih regij.

Pri projektu slovenska potica sodelujejo priznani strokovnjaki, vsak s svojim edinstvenim prispevkom. Dr. Janez Bogataj, etnolog, je delil svoje bogato znanje o kulturni dediščini potice in njenem pomenu za slovensko kulinariko. Kulinarična mojstrica Sonja Jezeršek je za namen otvoritve razstave spekla potice z različnimi nadevi. Njen ustvarjalni proces pa je natančno dokumentiran in prikazan na razstavljenih fotografijah in videu. Za sodobno interpretacijo potice pa je poskrbel čokoladni mojster Maks Pogačnik s čokoladnimi pralineji s tipičnimi nadevi štirih slovenskih regij.

Na razstavi se bosta združili slovenska kulturna dediščina in moderna kulinarika. Namenjena je vsem, ki znajo ceniti zgodovino, tradicijo in vrhunske okuse. Razstava bo na ogled od 30. novembra 2024 do 31. januarja 2025, vsak dan v odpiralnem času gradu.

V času trajanja razstave bodo v grajski restavraciji na voljo izvrstna potica in pralineji s čudovitimi okusi.