Gourmet Cup Ljubljana 2025: rekordna udeležba na nepozabnem kulinaričnem doživetju na snegu
Krvavec, 7. 3. 2025
Gourmet Cup Ljubljana: promocija gostinskega poklica
Letošnja deveta izvedba Gourmet
Cupa Ljubljana je ponovno dokazala, da gre za enega najpomembnejših
kulinaričnih dogodkov v regiji. 3. marca so se na Krvavcu zbrali kuharski
mojstri, priznani vinarji, mladi talenti in strastni smučarski navdušenci, ki
so ob izvrstni hrani, izbranih vinih in dinamičnih smučarskih vožnjah ustvarili
edinstveno vzdušje.
Dogodek, ki ga organizira Jezeršek
gostinstvo v sodelovanju s partnerji – Turizmom Ljubljana, RTC Krvavec
in Koželjem, Hišo dobrih vin – ni le kulinarični spektakel, temveč tudi
izjemna priložnost za promocijo gostinskega poklica med mladimi, krepitev
timskega duha gostinskih kolektivov in sklepanje novih poslovnih vezi. Kot
poudarja mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, »dogodek
pomembno prispeva k ugledu in priljubljenosti gostinske dejavnosti, še posebej
med mladimi. Gastronomija je eden od stebrov nadaljnjega razvoja turizma, saj
vse bolj vpliva na odločitev gostov za obisk prestolnice in širše regije.
Ključni za ohranjanje in nadgradnjo tega trenda bodo inovativni mladi talenti.«
Martin Jezeršek,
direktor Jezeršek gostinstva, je
ob tem poudaril: »Letošnji Gourmet Cup Ljubljana je ponovno dokazal, da ni
zgolj dogodek, temveč prostor za povezovanje, izmenjavo znanj in navdih za
prihodnje generacije gostincev. Z nestrpnostjo pričakujemo jubilejno deseto
izvedbo, ki bo prihodnje leto prinesla še več nepozabnih trenutkov.«
Gourmet zajtrk in Colmar Gourmet pokal
Gourmet Cup Ljubljana 2025 se je začel
s slastnim Gourmet zajtrkom, ki je poskrbel za obilico energije in
odlično vzdušje med udeleženci. Gostje so uživali v pristnem Ljubljanskem
zajtrku – mariniranem fileju rdeče postrvi, marinirani rdeči pesi,
motovilcu ter originalni Pohorski šunki Filipa Flisarja, ki je s svojo
prepoznavno energijo in karizmo še dodatno popestril jutranje dogajanje. Za
razvajanje brbončic so poskrbeli tudi Bojan Firbas, legenda Gourmet
Cupa, pralineji Molinet, okusne kremšnite in sveže sadje (Geaprodukt). Skupaj z
Jezerški so poskrbeli, da so se tekmovalci na progo podali polni energije.
Po zajtrku je sledil žreb štartnih
številk, nato pa poseben trenutek – Martin Jezeršek je naziv ambasadorja
Gourmet Cup Ljubljana s posebnim dresom podelil nekdanjemu vrhunskemu
slovenskemu alpskemu smučarju Juretu Koširju, ki je tudi uradno otvoril
smučarsko tekmo za Colmar Gourmet pokal. Kot predtekmovalec se je na
progo podal še en nekdanji profesionalni smučar prostega sloga – Filip
Flisar.
Kar 120 tekmovalcev se je
pomerilo v šestih kategorijah, v igri pa so bile medalje, izbrane penine Estate
Selection hiše Puklavec Family Wines ter številne druge bogate nagrade.
Najhitrejši tekmovalec, Luka Pančur, je prejel nepozabno poletno
doživetje za dve osebi na Krvavcu (RTC Krvavec), hkrati pa si je kot
najhitrejši gostinec prislužil še enoletni najem profesionalnega pomivalnega
stroja (Winterhalter) in komplet BWT filtrov za ledomat (Pulito Solutions). Najhitrejša gostinka, Manja Trobec iz Hotela Pok, je prejela komplet BWT za filtracijo in pripravo vode za kavomat (Pulito Solutions), medtem ko je drugouvrščena gostinka, Nuša Marlot, prejela 300 ročno izdelanih pralinjev Molinet.
Pestro bero nagrad so dopolnile še ročne
ura blagovne znamke Jaques Lemans, ki so pripadle najboljšim trem v vseh
šestih kategorijah. Prvič pa so bili nagrajeni tudi tekmovalci, ki smučanja
ne dojemajo zgolj kot tekmo, ampak kot užitek – organizator je v sodelovanju z Elanom z vrhunskimi smučmi Elan nagradil tri tekmovalce z najboljšim
sredinskim časom, med njimi tudi vrhunskega chefa Igorja Jagodica.
Prva mesta na
stopničkah za Colmar Gourmet pokal so ponosno zasedli: Manja Trobec (Hotel Pok) – kategorija gostinke,
Luka Pančur – kategorija gostinci, Arne Karnel (Mastnak & Frelih)
– kategorija vinarji, Bogdan Jagodic– kategorija deskarji, Jaka Rebolj (Jack Sport) – kategorija moški
skupno in Helena Purič – kategorija ženske skupno.
Navdušili mladi talenti in crudo okusi
Gourmet Cup
Ljubljana se vsako leto vse bolj osredotoča na spodbujanje mladih talentov in dvig prepoznavnosti
gostinskega poklica med mladimi. Letos so obiskovalci imeli priložnost
okusiti kar enajst inovativnih jedi, ki so jih
pod vodstvom priznanih slovenskih kuharskih mojstrov pripravili dijaki in
študenti iz devetih gostinskih šol:
- Pod mentorstvom Gala
Mavretiča (Georgie bistro) sta ustvarjala Špela Novak Kraner in Nejc
Bizjak s s šolskima manetorjema Neli Selan in Petrom Virantom iz Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana – BIC Ljubljana,
ki sta pripravila svinjsko potrebuševino s hrustljavimi ajdovimi žganci
in slovenskim kimchijem.
- Pod mentorstvom Davorja
Družinca (Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije) sta ustvarjala Izabela
Gogič in Anžej Gros, s šolsko mentroico Gabrijelo Jošt, ki sta pripravila steak bohinjske cike,
narastek z mohantom, pire gomoljne zelene z masleno koruzo ter Julija
Kusterle in Kim Sušnik, ki sta pripravili gibanico po moderno. Vsi
prihajajo iz Strokovnega izobraževalnega
centra Radovljica;.
- Pod
mentorstvom Simona Bertonclja (Restavracija Julijana) sta ustvarjala Evelin
Židan in Vuk Glišović s šolsko mentorico Tatjano Šubic iz Višje šole za gostinstvo, velnes in
turizem Bled, ki sta pripravila pekljan dimljen telečji jezik, domače
raviole s pečeno kolerabo in pastinakom, peno lokalnih jurčkov in krompirja,
ocvrto svinjsko kožo in šalotko ter proseno kašo s suhimi slivami,
karameliziranimi hruškami, sladoled iz grozdja izabela ter peno janeža z
vaniljo.
- Pod mentorstvom Andreja
Smogavca (Restavracija Spargus) sta ustvarjali Anja Kosič in Neja
Krošer s šolsko mentorico Heleno Sovec iz Srednje poklicne in strokovne šole Zreče, ki sta pripravilibao buns z nacufanim pujsom, gorčično majonezo, fermentirano daikon
redkvijo in pohorskimi šitaki.
Tokrat je
bilo na Gourmet Cupu Ljubljana kar nekaj novih obrazov, tako med chefi mentorji
kot tudi med sodelujočimi šolami, ki so se dogodka udeležili prvič:
- Pod mentorstvom v
preteklosti že sodelujočega Sebastjana Plevčaka (Restavracija in kavarna 7) sta ustvarjala Aleksej Germadnik in Aljaž Potočnik s šolskim mentorjem Borisom Korošcem iz Srednje
šole za gostinstvo in turizem Maribor, ki so se dogodka udeležili prvič. Pripravila
sta prašičkovo potrebuševino, fregolo, gobe in zimsko solato.
- Pod mentorstvom Boštjana
Lačna (Restavracija in delikatesa Kodila) sta ustvarjala Matevž Gutman in Štefan Lazarovski s šolsko mentorico Zdenko Mesarič iz Srednje šole za gostinstvo in turizem
Radenci, ki so se dogodka udeležili prvič. Pripravila
sta ocvrta jetrca mangulice s krompirjevo peno.
- Pod mentorstvom Boštjana
Volka (Oštarija Volk) sta ustvarjala Melanija Lazova in Megimeri
Klemenčič s šolsko mentorico Marijano Novak iz Šolskega centra Velenje, ki so se dogodka udeležili
prvič. Pripravili sta polnozrnat korenčkov vafelj.
- Pod mentorstvom Filip
Matjaža (COB Restavracija) sta ustvarjala Jure Mahnič in Tai
Pipan s šolsko mentorico Ireno Ličen iz Srednje šole Izola,
ki so se dogodka udeležili prvič.
Pripravila sta skrivnost Jadrana: sipino omako s polentnim
oblakom.
- Pod mentorstvom Marka
Pavčnika (Pavus), ki je bil letos prvič v vlogi chefa mentorja, sta ustvarjala Pija Frešer in Alja
Potočar s šolsko mentorico Mojco Polak iz Višje strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor. Pripravili sta germknödel,
polnjen z brusnicami, vaniljevo peno, in olje smrekovih iglic.
Ljubitelji crudo okusov so
prišli na svoj račun s svežimi ostrigami, vrhunskim jesetrovim kaviarjem
Alpenkaviar iz avstrijskih gora ter edinstvenimi crudo prigrizki in sushi
rolicami. Sushi mojster Ernest je iz 5-kilogramske tune pripravil pravo
kulinarično doživetje, ki je goste popeljalo v svet prefinjenih morskih okusov.
Koželj, Hiša dobrih vin, je poskrbela
za razkošen izbor vrhunskih šampanjcev in ekskluzivnih penin priznanih
blagovnih znamk, kot so Louis Roederer, Soligo, Medot, Monterosso, Puklavec
Family Wines, Frelih, Albiana, Klet Krško in Nebo.
Za dodatno osvežitev so bili na voljo
tudi smučarsko obarvani koktajli ter osvežilni sladoledi Algida (Vigros).
Udobje brez primera in energična Alya
Organizatorji so v sodelovanju s sponzorji
poskrbeli, da je bila izkušnja vseh prisotnih na najvišji ravni. Colmar je
zagotovil udobna in funkcionalna oblačila za mlade talente, mentorje, chefe ter
celotno organizacijsko ekipo, Ford pa udobne prevoze na lokaciji
dogodka.
Vrhunec dneva je bila nepozabna après-ski zabava na Plaži Krvavec, kjer
je z energijo in karizmo nastopila Alya z bendom.
Druga Gourmet večerja na zajli z Michelinovo zvezdico
4. marca se je dogajanje sklenilo z
ekskluzivno Gourmet večerjo na zajli, ki je goste dobesedno in
gastronomsko popeljala v višave. Michelinov chef Igor Jagodic (Restavracija Strelec) je pripravil mojstrsko jed po navdihu Okusov
Ljubljane – teletino z rdečim zeljem in omako z dimljenim kostnim mozgom.
Za sladek zaključek in pristno domače vzdušje
v koči Sonček je poskrbel Tomaž Bolka (Gostilna Krištof), ki je z
mojstrsko sladico in spremljavo folklore večeru dodal posebno toplino in čar.
Gourmet
Cup Ljubljana 2025: nepozabni trenutki v slikah
Vrhunska kulinarika, izvrstno vzdušje
in popolna smučarska kulisa so zaznamovali Gourmet Cup Ljubljana 2025. Utrinke
nepozabnega dogajanja si lahko ogledate v fotogaleriji na tej povezavi.
Rezultate
smučarske tekme za
Colmar Gourmet pokal in dodatne informacije najdete na www.gourmetcup.si.