Ribja avantura: od narave do mize – z lokalno ribo do bolj zdravega jutri
Dvor Jezeršek, 19. 5. 2025
Na Dvoru Jezeršek je 19. maja potekal uvodni
dogodek projekta Ribja avantura: od narave do mize, s katerim želijo partnerji projekta
okrepiti pomen lokalno vzrejene ribe v vsakdanji prehrani in spodbuditi
trajnostne prehranske ter podjetniške prakse na Gorenjskem. Projekt se izvaja v
okviru programa za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in
akvakulturo v Republiki Sloveniji za obdobje 2021 – 2027.
Kljub dolgoletni tradiciji
ribogojstva, visoki kakovosti lokalne vode in bogatim izkušnjam gorenjskih
ribogojcev, je poraba lokalne ribe na območju LAS Gorenjska košarica še vedno
nizka. Projekt Ribja avantura: od narave do mize si zato prizadeva vzpostaviti
celostni pristop – od ribogojca do krožnika – z aktivnim vključevanjem
šol, vrtcev, domov za starejše, turističnih ponudnikov in širše skupnosti.
Projekt je bil odobren na razpisu LASR
Gorenjske ribe in bo v višini 85 % sofinanciran iz sredstev ESPRA. Vrednost
projekta znaša 277.319,31 €, od tega 192.797,52 € iz Evropskega sklada za
pomorstvo, ribištvo in akvakulturo in iz proračuna Republike Slovenije.
V projektu
sodelujejo Jezeršek gostinstvo d.o.o. kot vodilni partner ter Zavod
za turizem Cerklje, KGZS – Zavod Kranj in ribogojnica Vodomec d.o.o. kot
partnerji projekta.
Na uvodnem
dogodku je Nataša Ropotar, vodja projekta s strani vodilnega
partnerja Jezeršek gostinstva, predstavila cilje projekta, ki poleg
izobraževanja vključujejo tudi razvoj digitalnih vsebin, kot so nova spletna
stran, izobraževalni videi, interaktivna učna pot z elementi obogatene
resničnosti ter digitalna promocija ribje prehrane. Poseben poudarek je
namenjen ozaveščanju o pomenu lokalno vzrejene ribe za zdravje in
prehrano ter vključevanju ranljivih ciljnih skupin, kot so otroci,
ženske in starostniki. Projekt predvideva modernizacijo učnega okolja za
izvajanje kulinaričnih delavnic in prenos znanja v prakso ter spodbuja
trajnostno mobilnost in turistična doživetja, med drugim z uporabo e-koles
na digitalni učni poti.
»Riba je izjemna surovino, ki jo
poznamo do potankosti – od ribogojca do krožnika. Pomembno je, da znamo to
zgodbo povedati tudi našim otrokom in staršem. Ko bodo otroci lažje zagrizli v
ribo, jo bodo želeli tudi doma,« je v uvodnem govoru poudaril kuharski
mojster Luka Jezeršek, ki je z udeleženci na kulinarični delavnici delil
izkušnje priprave ribjih jedi.
Dogodka so se udeležili predstavniki
vseh partnerskih organizacij. Med njimi tudi Mitja Mežnar iz LASR
Gorenjske ribe, ki je poudaril, da projekt gradi na bogatem lokalnem
znanju, izkušnjah in tradiciji. Po njegovih besedah je za uspešno izvedbo
ključno povezovanje različnih sektorjev – od ribogojcev in kulinaričnih
strokovnjakov do izobraževalnih ustanov in turističnih organizacij. »Ribja
avantura temelji na tradiciji in znanju regije. Z njo želimo krepiti povezavo
med ribištvom in okoljem, obenem pa ozaveščati o kakovosti in sledljivosti
lokalne hrane. Projekt ima velik potencial, da postane zgled trajnostnega
razvoja v lokalni skupnosti,« je dodal.
Mitja Kadoič, direktor KGZS – Zavoda Kranj, je poudaril pomen povezovanja ribogojcev z
izobraževalnimi ustanovami ter opozoril, da je za dolgoročni uspeh ključno sistematično
vključevanje ribjih jedi v šolske in javne kuhinje. »Le skupaj bomo
lahko ustvarili pogoje, v katerih se bodo ribogojci lažje povezovali z javnimi
kuhinjami, šolami in vrtci. Ribja kulinarika potrebuje sistematično uvajanje v
vsakdanjo prakso,« je dejal.
Miha Štular iz KGZS
– Zavoda Kranj je izpostavil aktualno stanje v sektorju akvakulture, kjer
trenutno na Gorenjskem deluje 14 registriranih ribogojcev, ki skupaj
letno vzredijo približno 95 ton rib. Opozoril je na številne izzive, s
katerimi se ribogojci soočajo – od podnebnih sprememb, suš in poplav do visokih
energetskih stroškov in omejenih investicijskih možnosti. »Prednost lokalnih
ribogojcev je kakovostna voda, svežina in osebni pristop k potrošniku. Če bomo
znali te prednosti povezati s turizmom, šolami in drugimi ustanovami, lahko ustvarimo
dolgoročno stabilen trg, kjer ribogojec ne bo imel težav s prodajo,« je
poudaril in dodal, da posodobitev z energetsko učinkovito tehnologijo
predstavlja pomembno priložnost za razvoj panoge.
Janez Vidmar iz ribogojnice
Vodomec, eden izmed partnerjev projekta, je poudaril pomen lokalne ribe in
dodal, da je svežina, nadzor nad celotnim procesom ter osebna odgovornost za
kakovost največja prednost lokalne akvakulture: »Lokalni ribogojci smo
garancija za kakovost. Vse faze proizvodnje nadzorujemo sami, kar pomeni, da za
vsako ribo tudi osebno stojimo. V času vedno večjih okoljskih izzivov in
podnebnih sprememb uporabljamo napredne tehnologije, ki zagotavljajo optimalne
pogoje za vzrejo – od skrbi za kakovost vode do energetsko učinkovitih
sistemov. S tem ne zagotavljamo le vrhunske svežine, ampak tudi trajnostno in
odgovorno pridelavo, ki jo danes vse bolj cenijo naši potrošniki.«
Andreja Megušar, v.d.
direktorice Zavoda za turizem Cerklje, je predstavila turistično in
digitalno dimenzijo projekta, ki vključuje vzpostavitev šestih
tematsko-izobraževalnih interaktivnih digitalnih točk. Te bodo z interaktivnimi
vsebinami služile tako izobraževalnim ustanovam kot tudi turistom in
lokalnim obiskovalcem, ne samo kot informiranje, temveč tudi kot aktivno
vključevanje v odkrivanje in vrednotenje lokalnih vodnih virov. »Vzpostavili
bomo šest digitalnih točk, s pomočjo katerih bodo obiskovalci in prebivalci
lahko spoznavali pomen in vrednost akvakulture,« je pojasnila. Ena
izmed točk bo tudi Turistični informacijski center, kjer si bodo lahko vsi
zainteresirani sposodili električno kolo in ustrezno opremo ter odpravili na
pravo »Ribjo avanturo« na trajnosten način, ter spoznavali družbene in kulturno
varstvene vidike akvakulture skozi digitalizacijo in igrifikacijo.
Projekt bo potekal v dveh fazah. V prvi bourejena infrastruktura in tehnološka nadgradnja učnega centra,
kjer se bodo izvajale kulinarične delavnice. Pripravljena bo tudi vsebinska
zasnova projekta. V drugi fazi bodo sledile promocijske, izobraževalne in
kulinarične aktivnosti, kot so usposabljanja za pripravo ribjih jedi,
oblikovanje novih receptov in priprava promocijskih gradiv. V tej fazi bo
uvedena tudi interaktivna digitalna učna pot z e-kolesi, ki bo povezala
ključne točke ribogojstva in naravnih danosti Gorenjske.
Uvodni dogodek je postavil trdne
temelje za nadaljnje aktivnosti, ki bodo v prihodnjih mesecih postopno zaživele
na terenu. Projekt Ribja avantura bo v prihodnosti pritegnil številne vrtce, osnovne
šole, domove za starejše in druge lokalne deležnike, ki bodo s svojimi
prispevki soustvarjali zgodbo o trajnostni prehrani prihodnosti.
Program za izvajanje evropskega sklada za pomorstvo,
ribištvo in akvakulturo v Republiki Sloveniji za obdobje 2021 – 2027.