Zaživel Alpe-Adria Wine Festival & Clubbing – zgodba o uspehu, povezovanju in izjemnih vinih
Taggenbrunn, Avstrija, 20. 10. 2025
Premierna izvedba Alpe-Adria
Wine Festival & Clubbing je presegla vsa pričakovanja in že ob svojem
prvem letu postavila nove standarde vinskih dogodkov v regiji. V idiličnem okolju gradu Taggenbrunn se je zbralo več kot 600
obiskovalcev – med njimi številni gostinci, vinarji, sommelierji, poslovni
partnerji in ljubitelji vina, ki so skupaj soustvarili edinstveno doživetje,
polno okusov, navdiha in novih povezav.
Posel in vino
Sočasno s festivalom se je odvil
tudi ekskluzivni poslovni dogodek, namenjen članom uglednih gospodarskih
organizacij iz Slovenije in Avstrije.
Druženje se je pričelo s
predstavitvijo posestva Taggenbrunn, kjer za gostinsko ponudbo od maja
2024 uspešno skrbi podjetje Jezeršek gostinstvo, in zgodbe o plodnem sodelovanju
z lastniki posestva, družino Riedl. Prav po zaslugi slednjih je
Taggenbrunn v zadnjih letih postal pomembno prizorišče kulinaričnega,
kulturnega in poslovnega povezovanja v regiji Alpe-Adria. Poseben poudarek v
pogovoru je bil namenjen poti, po kateri je slovensko podjetje Jezeršek
gostinstvo uspelo uveljaviti svojo vizijo na avstrijskem trgu, ter prihodnosti
čezmejnega sodelovanja.
O pomenu tovrstnega povezovanja
je spregovorila tudi Vesna Nikolić Hodnik iz Koroške gospodarske
zbornice (WKK), ki je predstavila posebnosti Avstrijske gospodarske
zbornice (WKÖ), projekt NAAN – New Alpe Adria Network ter
gospodarsko območje AREASÜD, ki ga bo zaznamovala nova železniška
povezava Koralm, katere odprtje je napovedano za 14. december 2025.
V zaključku poslovnega dela so sogovorniki poudarili, da sodelovanje med avstrijsko Koroško in Slovenijo prinaša izjemne priložnosti za obe strani – le bolje se moramo povezati in spoznati.
Dogodek se je nadaljeval v sproščenem festivalskem vzdušju, kjer so se udeleženci ob kozarcu vina povezovali in izmenjevali ideje o prihodnjih priložnostih v prostoru Alpe-Adria.
32 izbranih vinarjev in skoraj 100 vinskih vzorcev
Ta dan je bil v znamenju vina. Na Alpe-Adria Wine Festival & Clubbing se je predstavilo 32
vrhunskih vinarjev iz avstrijske Koroške, drugih avstrijskih regij,
Slovenije in Italije, ki so skupaj ponudili skoraj 100 različnih vinskih
vzorcev – od svežih belih in elegantnih rdečih do penečih posebnosti.
Poleg vinarjev so obiskovalce
razvajali tudi izbrani ponudniki – med njimi Kärntnermilch z
razkošno sirno pogostitvijo, Fonda in Piranske soline, ki so
predstavili prefinjeno kombinacijo brancina in solnega cveta, Steakbauer in Blatnik z vrhunskim tatarskim biftkom ter Oster Rob, ki je
navdušil s prikazom japonskih nožev najvišje kakovosti. Za pravi kulinarični
performans je poskrbel suši mojster Ernest Barać, ki je pred obiskovalci
izvedel atraktiven Tuna Ritual – razkosal 20-kilogramsko tuno, katere
najžlahtnejše dele je postregel v skrbno
izbranih kombinacijah okusov, poudarjenih s svežino in teksturo morskih
sestavin.
Navdušujoč spremljevalni vinski program
V sklopu festivala so se zvrstila
številna doživetja, ki so obiskovalcem ponudila vpogled v bogastvo vinorodne
regije Alpe-Adria. Med njimi Masterclass pod vodstvom sommelierke Ingrid Bachler, kjer so udeleženci okušali izbrana vina iz avstrijske Koroške,
Slovenije in Furlanije, ki so razkrivala raznolikost in značaj regij. Posebno
pozornost je pritegnil tudi Taggenbrunn Wine Experience – senzorično
doživetje, pri katerem so obiskovalci primerjali vina Taggenbrunn, zaupali
svojim čutom in intuiciji ter doživeli popolno 360-stopinjsko izkušnjo z
umetniško instalacijo Wine 360°.
Čaroben utrip glasbe med vinogradi
Za čaroben glasbeni utrip
popoldneva je na grajski terasi – eni najlepših v regiji – poskrbela Emely
Myles & Band. S svojo energično izvedbo in karizmo je finalistka oddajeThe Voice of Germany s prepletom soula, popa in jazza ustvarila vzdušje,
ki je navdušilo vse generacije obiskovalcev. Večer se je nadaljeval s clubbingom v prečudoviti grajski koncertni dvorani, kjer je DJ Rinabro s sodobnimi
ritmi ustvaril pravo klubsko atmosfero.
Vinsko-kulinarični dan se je
zaključil z energijo, nasmehi in plesom – v duhu prijateljstva, sodelovanja in
novih poznanstev.
Uspeh, ki napoveduje tradicijo
Za festivalom stoji uspešno
slovensko gostinsko podjetje Jezeršek gostinstvo, ki se v zadnjem
obdobju vse bolj uveljavlja tudi v mednarodnem prostoru, v sodelovanju z ekskluzivnim
medijskim partnerjem Kleine Zeitung ter partnerji Transgourmet, Koželj
Wines, Jacques Lemans, Antenne Kärnten in Kärnten Card.
Izjemen odziv obiskovalcev,
partnerjev, vinarjev in razstavljavcev potrjuje, da je festival zadel pravo
ravnovesje med poslovnim povezovanjem, kulturo vina in sodobnim družabnim
doživetjem.
Zato lahko že danes z gotovostjo rečemo – Alpe-Adria Wine Festival &
Clubbing se bo prihodnje leto vrnil!
Utrinke nepozabnega dogajanja
si lahko ogledate v fotogaleriji.
Fotogalerija