Kot inovativno in trajnostno naravnano podjetje smo
se zavezali, da vse poslovne in organizacijske aktivnosti pod znamko Jezeršek
optimiziramo v trajnostne. Z odgovornostjo in zgledom želimo graditi boljšo
prihodnost, ne samo za naše podjetje, ampak za poslovno uspešnost celotnega
gostinstva v Sloveniji. Naša prizadevanja dokazujejo trajnostne aktivnosti na vseh
področjih, ki so del našega poslovanja. Na prehranskem kot tudi na infrastrukturnem in tehničnem.
Zmanjševanje količine zavržene hrane in sistem
V Jezeršek gostinstvu s pomočjo umetne inteligence redno
izvajamo meritve količine zavržene hrane. Meritve potekajo na ravni
posameznega catering dogodka in posamezne poslovne enote. Glede na rezultat postavimo
letni plan zmanjševanja količin zavržene hrane in s tem povezane aktivnosti.
S ciljem zmanjšanja količine zavržene hrane v podjetju
Jezeršek gostinstvo izvajamo različne aktivnosti: centralizirana nabava živil,
centralizirana predpriprava živil, uporaba ‘nezavrečke‘ in drugo.
Zaupanja vredni dobavitelji
V podjetju Jezeršek gostinstvo smo izredno pozorni pri izboru
dobaviteljev sestavin, ki sestavljajo našo celostno kulinarično ponudbo.
Faktorji izbora so družbena in okoljska neoporečnost, kakovost in lokalnost. V
verigo dobaviteljev tako vključujemo le tiste, ki dosegajo te norme.
Lokalni dobavitelji in ponudniki surovin: vključujemo
dobavitelje, kjer sta izvor sestavin in sledljivost živil jasno razvidna. Pri
izboru lokalnih dobaviteljev sledimo filozofiji ‘0 kilometrov‘.
Primeri izbranih dobaviteljev:
- Pustotnik
- siri in mlečni izdelki
- Mlekarna
Planika,
- čebelarstvo
Božnar,
- paradižnik
Lušt,
- piranski
brancin Fonda,
- kranjska
klobasa Arvaj,
- solni
cvet Piranske soline
|
… in številni drugi lokalni pridelovalci ter kmetije.
Kulturna dediščina slovenske kulinarike
Jezeršek gostinstvo na vseh svojih lokacijah (Ljubljanski
grad, Blejski grad, Dvor Jezeršek in Pivnica Union), ponuja sodobno
interpretirane tradicionalne jedi. S tem skrbi za bogato slovensko
kulinarično dediščino, vzdržuje njeno vrhunsko kakovost, povezuje in
podpira lokalne dobavitelje ter ustvarja nepozabna pristna kulinarična
doživetja.
Z vključevanjem tipičnih lokalnih razpoznavnih jedi in
sestavin iz vseh 24-ih gastronomskih regij blagovne znamke, Okusiti Slovenijo,
še dodatno pripomorejo k promociji Slovenije kot evropske gastronomske regije.
Cilj je doseči večjo prepoznavnost
Slovenije, kot vrhunske gastronomske regije Evrope.
Z odgovornostjo do ohranjanja tradicionalnih receptov
slovenske kulinarične dediščine in kulinarične identitete, je podjetje Jezeršek
gostinstvo ustanovilo Akademijo Jezeršek. Izbrane kulinarične delavnice so plod
vrhunskega znanja, dolgoletnih izkušenj in želje po prenosu znanja iz roda v
rod. Ljubitelji kuhanja lahko tako svoja kuharska obzorja širijo z delavnicami,
kot so: peka kruha, praznične potice in pogače, enolončnice in jedi na žlico,
različne delavnice na temo mesa itd, zelišč …
Sezonskost in bogastvo menijev
Jezeršek gostinstvo želi prispevati k trajnostnemu razvoju, spodbujati trajnostni gastronomski turizem, povezovati kmetijstvo in gastronomijo ter poudarjati pomen prehrane za zdravje.
V svoje menije tako redno vključuje lokalne in sezonske sestavine, zaščitena živila in jedi:
- zaščita porekla,
- geografska označba,
- zajamčena tradicionalna posebnost,
- iz 24 gastronomskih regij Slovenije (Okusiti Slovenijo) in značilne ljubljanske jedi (Okusi Ljubljane), jedi, prilagojene različnim prehranskim omejitvam ter kreativne zgodbe jedi.
|
V podjetju dajejo prednost svežim in lokalnim sezonskim surovinam, zato se ponudba jedi (meniji) spreminjajo glede na sezono (štirikrat na leto: pomlad, poletje, jesen, zima).
Centralizacija
Hiša kulinarike Jezeršek (Sora pri Medvodah) je leta
2017 zaprla svoja vrata za širšo javnost
in postala upravni, logistični in storitveni center za celostno dejavnost.
Z uvedbo centralizacije je podjetje poskrbelo za zmanjšanje
ogljičnega odtisa na področju transporta, stavb in organizacijskih procesov.
Modernizacija in energetsko učinkovite naprave
Z nenehnimi investicijami v modernizacijo opreme in
infrastrukture redno skrbimo za zmanjševanje negativnih vplivov na okolje.
Ena večjih investicij je bila modernizacija celotnih
hladilnih sistemov podjetja in zračno rekuperacijo. S tem smo znatno pripomogli
k večji energetski učinkovitosti objekta in energetsko veliko prihranili.
E-catering in optimizacija dostavnih poti
Jezeršek e-catering omogoča preprosto naročanje vrhunskega
cateringa po spletu, brezstično plačevanje in brezkontaktno dostavo.
Dostavne poti spletne trgovine Jezeršek e-catering so
centralizirane iz Hiše kulinarike Jezeršek v Medvodah. Sistemsko so urejene
preko napredne rešitve Omni Opti, s katero je celotna logistika optimizirana
tako, da naša dostavna služba na poti pusti najmanjši možni ogljični odtis.
Dobavitelji potrošnega materiala
Uporaba embalaže za enkratno uporabo je omejena le na
dogodke, kjer je zaradi narave dela to nujno potrebno, in tako še dodatno
skrbimo za zmanjšano količino odpadkov.
- 100% biološko razgradljive embalaže in BIO inventar (kozarci, krožniki, pribor, slamice, itd); Bevann d.o.o.
- Ekološka čistila in vsi pripomočki za vzdrževanje higiene.
(kuhinja, sanitarije, skladiščni prostori, uprava); Barjans d.o.o.
|