TRAJNOSTNE AKTIVNOSTI - Jezeršek gostinstvo
SI
Show menu

TRAJNOSTNE AKTIVNOSTI

Jezeršek gostinstvo kot inovativno in trajnostno naravnano podjetje izvaja številne aktivnosti, povezane s trajnostno naravnanostjo poslovanja, in tako pripomore k razvoju gospodarstva, ohranjanju in razvoju novih delovnih mest, produktov in storitev ter nenazadnje poslovnemu uspehu podjetja. 

V svojo poslovno strategijo in delovne procese tako redno vključujemo številne trajnostno naravnane aktivnosti, katerih cilj je gradnja boljše prihodnosti in nadaljnji razvoj podjetja Jezeršek gostinstvo, ob enem pa razvoj področja gostinstva in skupnosti, v kateri podjetje deluje. 


Kulturna dediščina slovenske kulinarike

Jezeršek gostinstvo na vseh svojih lokacijah, ki se uvrščajo med najpomembnejše kulinarične točke v Sloveniji, ponuja sodobno interpretirane tradicionalne jedi in tako skrbi za bogato kulinarično dediščino, zagotavlja vrhunsko kakovost, stremi k lokalnemu povezovanju in ustvarja nepozabna kulinarična doživetja.

V podjetju z vključevanjem lokalnih, sezonskih sestavin in jedi iz vseh 24 gastronomskih regij ter izborom značilnih ali nosilnih razpoznavnih jedi in pijač blagovne znamke Okusiti Slovenijo še dodatno pripomorejo k promociji Slovenije kot Evropske gastronomske regije 2021, cilj pa je doseči večjo prepoznavnost, se umestiti kot vrhunska gastronomska regija Evrope in še naprej razvijati svojo gastronomsko ponudbo.

Z odgovornostjo do ohranjanja tradicionalnih receptov slovenske kulinarične dediščine in kulinarične identitete, je podjetje Jezeršek gostinstvo ustanovilo Akademijo Jezeršek. Izbrane kulinarične delavnice so plod vrhunskega znanja, dolgoletnih izkušenj in želje po prenosu znanja iz roda v rod. Ljubitelji kuhanja lahko tako svoja kuharska obzorja širijo z delavnicami, kot so: peka kruha, praznične potice in pogače, enolončnice in jedi na žlico, zelišča, različne delavnice na temo mesa ipd.


Sezonskost in bogastvo menijev

Jezeršek gostinstvo želi prispevati k trajnostnemu razvoju, spodbujati trajnostni gastronomski turizem, povezovati kmetijstvo in gastronomijo ter poudarjati pomen prehrane za zdravje.

V svoje menije tako redno vključuje lokalne in sezonske sestavine, zaščitena živila in jedi (zaščita porekla, geografska označba, zajamčena tradicionalna posebnost), jedi iz 24 gastronomskih regij Slovenije (Okusiti Slovenijo) in značilne ljubljanske jedi (Okusi Ljubljane), jedi, prilagojene različnim prehranskim omejitvam ter kreativne zgodbe jedi.

V podjetju dajejo prednost svežim in lokalnim sezonskim surovinam, zato se ponudba jedi (meniji) spreminjajo glede na sezono (štirikrat na leto: pomlad, poletje, jesen, zima).


Zaupanja vredni dobavitelji

V podjetju Jezeršek gostinstvo smo pozorni na izbor dobaviteljev, predvsem na njihovo družbeno in okoljsko neoporečnost ter dodatno še varnost in lokalnost. Tako v verigo dobaviteljev vključujemo predvsem zaupanja vredne dobavitelje (lokalno, kakovostno).

Primeri iz prakse:

  • Dobavitelj čistil, čistilnih pripomočkov ter zaščitnih izdelkov in opreme ob epidemiji covida-19: v sodelovanju s podjetjem Barjans d.o.o. smo poiskali ustrezno izbiro ekoloških čistil in čistilnih pripomočkov, ki jih uporabljamo v kuhinjah, sanitarijah, skladiščnih prostorih ..., izbiro eko potrošnega materiala ter izbiro zaščitnih izdelkov in opreme ob epidemiji covida-19 ter izdelke za osebno nego zaposlenih. 

  • Dobavitelj ECO embalaže za enkratno uporabno: v sodelovanju s podjetjem Bevann d.o.o. smo poiskali ustrezno izbiro 100-% biološko razgradljive embalaže in BIO inventarja, kot so kozarci, krožniki, pribor, slamice, itd. Uporaba embalaže za enkratno uporabo je omejena na dogodke, kjer je zaradi narave dela to nujno potrebno, in tako še dodatno skrbimo za zmanjšano količino odpadkov.

  • Dobavitelj vrhunskega slovenskega mesa: v sodelovanju s kmetijo Toplak smo v sklopu projekta Jezeršek 360° sklenili krog kakovostne pridelave, predelave in ponudbe slovenske govedine – vse od izbire pasme, reje govedine in odgovornega zakola do zorenja mesa in priprave ter ponudbe brez dodanih aditivov in konzervansov. Zgodba Zorjenagovedina 360° tako promovira trajnostno pridelavo in porabo hrane.


  • Lokalni dobavitelji in ponudniki: v svojo ponudbo vključujemo predvsem lokalne dobavitelje, ki pridelujejo vrhunske sestavine, kjer sta izvor sestavin in sledljivost živil jasno razvidna ter nabavna veriga že vzpostavljena. Pri izboru lokalnih dobaviteljev sledimo filozofiji ‘0 kilometrov‘ in tako sodelujemo s ključnimi slovenskimi dobavitelji in ponudniki: npr. siri in mlečni izdelki Pustotnik in mlekarna Planika, čebelarstvo Božnar, paradižnik Lušt, piranski brancin Fonda, kranjska klobasa Arvaj, solni cvet Piranske soline in številni drugi lokalni pridelovalci ter kmetije.

Zmanjševanje količine zavržene hrane

Jezeršek gostinstvo izvaja letne meritve količine zavržene hrane znotraj referenčnega obdobja.

Meritve potekajo na ravni posameznega cateringdogodka in posamezne poslovne enote. Glede na rezultat podjetje postavi letni plan zmanjševanja količin zavržene hrane in s tem povezane aktivnosti.

Na podlagi meritev je podjetje uvedlo različne aktivnosti na področju zmanjševanja količine zavržene hrane: uporaba ‘nezavrečke‘, centralizirana nabava živil, centralizirana predpriprava živil in podobno.

V podjetju aktivno razvijamo projekt celotne porabe živil in merjenja zavržene hrane in odpadka živil.


Centralizacija

Hiša kulinarike Jezeršek je leta 2017 zaprla svoja vrata za širšo javnost in postala večnamenski objekt, ki je zdaj jedro za vse preostale dejavnosti. V njem je po novem sedež družbe, kjer delujejo tudi vse skupne službe. Od tukaj poteka centralizirana logistika, nabava in predpriprava živil, tam delujejo glavna kuhinja in slaščičarna ter sodoben skladiščni prostor z drugimi tehničnimi prostori za catering, pomivalnico, hladilnicami in lastno zorilnico mesa.

Z uvedbo centralizacije je podjetje poskrbelo za zmanjšanje ogljičnega odtisa na področju transporta, stavb in organizacijskih procesov.


E-catering in optimizacija dostavnih poti

Jezeršek gostinstvo je v letu 2020 trgu predstavilo novo spletno rešitev Jezeršek e-catering, ki omogoča preprosto naročanje vrhunskega cateringa po spletu, brezstično plačevanje in brezkontaktno dostavo.

Dostavne poti spletne trgovine Jezeršek e-catering, ki se začnejo centralizirano iz Hiše kulinarike Jezeršek v Medvodah, podpirajo napredne rešitve Omni Opti, s katerimi optimiziramo logistiko, da je distribucija, ki jo izvajamo z lastno dostavno službo, hitrejša in preprostejša, s tem pa tudi zmanjšamo ogljični odtis naših dostav.


Modernizacija in energetsko učinkovite naprave

Z nenehnimi investicijami v modernizacijo opreme in infrastrukture Jezeršek gostinstvo redno skrbi za zmanjševanje negativnih vplivov na okolje.

Tako je nedavna investicija v modernizacijo hladilnih sistemov in rekuperacijo znatno pripomogla k večji energetski učinkovitosti objekta in prinesla večje energijske prihranke.

Podjetje Jezeršek gostinstvo uporablja najnovejše tehnologije in energetsko učinkovite naprave.


Priznanja za odličnost

Dvor Jezeršek se ponaša s prestižnim nazivom Kulinarično središče Okusiti Slovenijo.

Gostilna Dvora Jezeršek je bila leta 2011 po strogih merilih uvrščena na seznam slovenskih gostiln, ki so označene z enotnimi gostilniškimi izveski in tablami – razpoznavnim znakom nove blagovne znamke Gostilna Slovenija.

Gostilna Dvor Jezeršek je prejela nagrado In Your Pocket za najboljšo restavracijo v okolici Ljubljane v letu 2013, 2018 in 2019. Spletna stran evropskih popotniških vodnikov In Your Pocket je svoje bralce in uporabnike povabila, da glasujejo za svojega favorita. Gostilna Dvor Jezeršek je prejela najvišje število glasov.

Gostilna Dvor Jezeršek je prejemnica Michelinovega priznanja za leto 2020 in leta 2021 Michelinov krožnik (The Plate Michelin), ki označuje gostilne, v katerih iz svežih surovin pripravijo skrbno pripravljen in dober obrok ter predstavljajo velik potencial za destinacijo.

Gostilna na Gradu je prejemnica Michelinovega priznanja za leto 2020 in leta 2021 Bib Gourmand, ki označuje gostilne, v katerih strežejo visoko kakovostno hrano z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno. V letu 2022 je prejela tudi nagrado 50 Best Discovery.