Jezeršek gostinstvo kot inovativno in trajnostno naravnano podjetje izvaja številne aktivnosti, povezane s trajnostno naravnanostjo poslovanja, in tako pripomore k razvoju gospodarstva, ohranjanju in razvoju novih delovnih mest, produktov in storitev ter nenazadnje poslovnemu uspehu podjetja.
V svojo poslovno strategijo in delovne procese tako redno vključujemo številne trajnostno naravnane aktivnosti, katerih cilj je gradnja boljše prihodnosti in nadaljnji razvoj podjetja Jezeršek gostinstvo, ob enem pa razvoj področja gostinstva in skupnosti, v kateri podjetje deluje.
Kulturna dediščina slovenske kulinarike
Jezeršek gostinstvo na vseh svojih
lokacijah, ki se uvrščajo med najpomembnejše kulinarične točke v Sloveniji,
ponuja sodobno interpretirane
tradicionalne jedi in tako skrbi za bogato kulinarično
dediščino, zagotavlja vrhunsko kakovost, stremi k lokalnemu povezovanju in
ustvarja nepozabna kulinarična doživetja.
V podjetju z vključevanjem lokalnih,
sezonskih sestavin in jedi iz vseh 24 gastronomskih regij ter izborom značilnih
ali nosilnih razpoznavnih jedi in pijač blagovne znamke Okusiti Slovenijo še
dodatno pripomorejo k promociji Slovenije kot Evropske gastronomske regije
2021, cilj pa je doseči večjo prepoznavnost, se umestiti kot vrhunska
gastronomska regija Evrope in še naprej razvijati svojo gastronomsko ponudbo.
Z odgovornostjo do ohranjanja
tradicionalnih receptov slovenske kulinarične dediščine in
kulinarične identitete, je podjetje Jezeršek gostinstvo ustanovilo Akademijo
Jezeršek. Izbrane kulinarične delavnice so plod
vrhunskega znanja, dolgoletnih izkušenj in želje po prenosu znanja iz roda v
rod. Ljubitelji kuhanja lahko tako svoja kuharska obzorja širijo z delavnicami,
kot so: peka kruha, praznične potice in pogače, enolončnice in jedi na žlico,
zelišča, različne delavnice na temo mesa ipd.
Sezonskost in bogastvo menijev
Jezeršek gostinstvo želi prispevati k
trajnostnemu razvoju, spodbujati trajnostni gastronomski turizem, povezovati
kmetijstvo in gastronomijo ter poudarjati pomen prehrane za zdravje.
V svoje menije tako redno vključuje lokalne
in sezonske sestavine, zaščitena živila in jedi (zaščita
porekla, geografska označba, zajamčena tradicionalna posebnost), jedi iz 24
gastronomskih regij Slovenije (Okusiti
Slovenijo) in značilne ljubljanske jedi (Okusi
Ljubljane), jedi, prilagojene različnim prehranskim omejitvam ter kreativne
zgodbe jedi.
V podjetju dajejo prednost svežim in
lokalnim sezonskim surovinam, zato se ponudba jedi (meniji) spreminjajo glede
na sezono (štirikrat na leto: pomlad, poletje, jesen, zima).
Zaupanja vredni dobavitelji
V podjetju Jezeršek gostinstvo smo pozorni na izbor dobaviteljev, predvsem na
njihovo družbeno in okoljsko neoporečnost ter dodatno še varnost in lokalnost. Tako v verigo
dobaviteljev vključujemo predvsem zaupanja
vredne dobavitelje (lokalno, kakovostno).
Primeri iz prakse:
- Dobavitelj
čistil, čistilnih pripomočkov ter zaščitnih izdelkov in opreme ob epidemiji
covida-19: v sodelovanju s podjetjem Barjans d.o.o. smo poiskali ustrezno izbiro
ekoloških čistil in čistilnih pripomočkov, ki jih uporabljamo v kuhinjah,
sanitarijah, skladiščnih prostorih ..., izbiro eko potrošnega materiala ter izbiro
zaščitnih izdelkov in opreme ob epidemiji covida-19 ter izdelke za osebno nego
zaposlenih.
|
- Dobavitelj
ECO embalaže za enkratno uporabno: v sodelovanju s podjetjem Bevann d.o.o. smo poiskali ustrezno izbiro
100-% biološko razgradljive embalaže in BIO inventarja, kot so kozarci,
krožniki, pribor, slamice, itd. Uporaba embalaže za enkratno uporabo je omejena
na dogodke, kjer je zaradi narave dela to nujno potrebno, in tako še dodatno
skrbimo za zmanjšano količino odpadkov.
|
- Dobavitelj vrhunskega slovenskega
mesa: v
sodelovanju s kmetijo Toplak smo v sklopu projekta Jezeršek 360° sklenili krog
kakovostne pridelave, predelave in ponudbe slovenske govedine – vse od izbire
pasme, reje govedine in odgovornega zakola do zorenja mesa in priprave ter
ponudbe brez dodanih aditivov in konzervansov. Zgodba Zorjenagovedina 360° tako promovira trajnostno pridelavo in porabo hrane.
|
- Lokalni dobavitelji in ponudniki: v
svojo ponudbo vključujemo predvsem lokalne dobavitelje, ki pridelujejo vrhunske
sestavine, kjer sta izvor sestavin in sledljivost živil jasno razvidna ter
nabavna veriga že vzpostavljena. Pri izboru lokalnih dobaviteljev sledimo
filozofiji ‘0 kilometrov‘ in tako sodelujemo s ključnimi slovenskimi
dobavitelji in ponudniki: npr. siri in mlečni izdelki Pustotnik in mlekarna
Planika, čebelarstvo Božnar, paradižnik Lušt,
piranski brancin Fonda, kranjska klobasa Arvaj, solni cvet Piranske soline in
številni drugi lokalni pridelovalci ter kmetije.
|
Zmanjševanje količine zavržene hrane
Jezeršek gostinstvo izvaja letne
meritve količine zavržene hrane znotraj
referenčnega obdobja.
Meritve potekajo na ravni posameznega cateringdogodka in posamezne poslovne enote. Glede na rezultat podjetje postavi letni
plan zmanjševanja količin zavržene hrane in s tem povezane aktivnosti.
Na podlagi meritev je podjetje uvedlo
različne aktivnosti na področju zmanjševanja količine zavržene hrane: uporaba ‘nezavrečke‘,
centralizirana nabava živil, centralizirana predpriprava živil in podobno.
V podjetju aktivno razvijamo projekt
celotne porabe živil in merjenja zavržene hrane in odpadka živil.
Centralizacija
Hiša kulinarike Jezeršek je leta 2017 zaprla svoja vrata za širšo
javnost in postala večnamenski objekt, ki je zdaj jedro za vse preostale
dejavnosti. V njem je po novem sedež družbe, kjer delujejo tudi vse skupne
službe. Od tukaj poteka centralizirana logistika, nabava in predpriprava živil,
tam delujejo glavna kuhinja in slaščičarna ter sodoben skladiščni prostor z
drugimi tehničnimi prostori za catering, pomivalnico, hladilnicami in
lastno zorilnico mesa.
Z uvedbo centralizacije je podjetje poskrbelo za zmanjšanje ogljičnega odtisa na področju transporta,
stavb in organizacijskih procesov.
E-catering in optimizacija dostavnih poti
Jezeršek gostinstvo je v letu 2020 trgu predstavilo novo spletno rešitev Jezeršek e-catering, ki omogoča preprosto naročanje
vrhunskega cateringa po spletu, brezstično plačevanje in brezkontaktno dostavo.
Dostavne poti spletne trgovine Jezeršek e-catering, ki se začnejo centralizirano iz
Hiše kulinarike Jezeršek v Medvodah, podpirajo napredne rešitve Omni Opti, s katerimi optimiziramo logistiko, da je distribucija, ki jo
izvajamo z lastno dostavno službo, hitrejša in preprostejša, s tem pa tudi zmanjšamo ogljični odtis naših dostav.
Modernizacija in energetsko učinkovite naprave
Z nenehnimi investicijami v modernizacijo opreme in infrastrukture
Jezeršek gostinstvo redno skrbi za zmanjševanje negativnih vplivov na okolje.
Tako je nedavna investicija v modernizacijo hladilnih sistemov in
rekuperacijo znatno pripomogla k večji energetski učinkovitosti objekta in
prinesla večje energijske prihranke.
Podjetje Jezeršek gostinstvo uporablja najnovejše tehnologije in
energetsko učinkovite naprave.
Priznanja za odličnost
Dvor Jezeršek se ponaša s prestižnim nazivom
Kulinarično središče Okusiti Slovenijo.Gostilna Dvora Jezeršek je bila
leta 2011 po strogih merilih uvrščena na
seznam slovenskih gostiln, ki so označene z enotnimi gostilniškimi izveski in tablami – razpoznavnim znakom nove blagovne
znamke Gostilna Slovenija.Gostilna Dvor Jezeršek je prejela nagrado
In Your Pocket za najboljšo restavracijo v okolici Ljubljane v letu 2013, 2018 in 2019. Spletna stran evropskih popotniških vodnikov In Your Pocket je svoje bralce in uporabnike povabila, da glasujejo za svojega favorita. Gostilna Dvor Jezeršek je prejela najvišje število glasov.
Gostilna Dvor Jezeršek je prejemnica
Michelinovega priznanja za leto 2020 in leta 2021 Michelinov krožnik (The Plate Michelin), ki označuje gostilne, v katerih iz svežih surovin pripravijo skrbno pripravljen in dober obrok ter predstavljajo velik potencial za destinacijo.
Gostilna na Gradu je prejemnica
Michelinovega priznanja za leto 2020 in leta 2021 Bib Gourmand, ki označuje gostilne, v katerih strežejo visoko kakovostno hrano z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno. V letu 2022 je prejela tudi nagrado 50 Best Discovery.